Index Vakbarát Hírportál

A Mars 1 milliárd dolláros befektetése, ami megmenti a kakaótermesztést

2019. november 25., hétfő 11:44 | négy éve frissítve

Mit tesz egy 100 éve fennálló családi vállalat a fenntartható kakaó jövőjéért? Sófalvi Attila, a Mars piaci igazgatója a Kakaó a Generációkért programról

2017-ben indította útjára a Mars Fenntarthatóság egy Generáció Alatt tervét, amely három alappillérre épül: Egészséges Bolygó, Fejlődő társadalom és a Jólét fenntartása. A terv kialakításakor a vállalat meghatározta 10 legfontosabb nyersanyagát, majd ezekre fókuszálva külön fenntarthatósági akcióterveket dolgozott ki. Közöttük találjuk a kakaót is, amely számára a vállalat egy 1 milliárd dolláros, Kakaó a Generációkért című fenntarthatósági tervet indított. Sófalvi Attila, a Mars Magyarország piaci igazgatója most betekintést enged abba, hogyan működik egy ilyen globális stratégia.

Mint egy széles termékkínálattal rendelkező globális vállalat, a Mars működése számos nyersanyagtól függ, amelyek közül néhány, köztük a kakaó is, távoli területekről érkezik. Milyen kihívásokkal néz szembe ma a Mars kakaótermesztése?

A globális kakaótermesztést számos veszély fenyegeti, köztük a kistermelők alacsony bevételei és közvetve, a globális felmelegedés hatásai is, mint a védett területeken történő erdőirtás. A Mars azon dolgozik, hogy pozitív változást idézzen elő. A vállalatoknak, a civil szférának és a kormányzati szerveknek mostantól másképp kell gondolkodniuk és cselekedniük, és új megoldásokat kell keresniük ahhoz, hogy a kakaótermelők, családaik és közösségeik fejlődni tudjanak.

Hogyan működik egy olyan globális kakaó fenntarthatósági terv, mint a Kakaó a Generációkért?

A Kakaó a Generációkért célja, hogy fenntartható és átlátható kakaó ellátási láncot hozzon létre 2025-ig. Hogy ezt elérjük, megvizsgáltuk a jelenlegi akciótervünket, és meghatároztuk a három leginkább problémás területet, és ezek köré építettük fel a tervünket. A gyermekek védelme, az esőerdők megőrzése és a gazdák megélhetésének növelése képezik a terv legfontosabb céljait, amelyekre külön akcióterveket is kifejlesztettünk. A terv, amely mögött egy 1 milliárd dolláros befektetés áll 10 éves időtartamra, két részből áll: a Felelős Kakaó Ma és a Fenntartható Kakaó Holnap együttes célja, hogy a kakaótermesztésünk 100%-ban fenntartható és átlátható legyen 2025-ig.

Hogyan mérhető a terv sikere?

Idén októberben hoztuk nyilvánosságra a terv első éves jelentését, a World Cocoa Foundation berlini ülésén. Több mint 180.000 gazdának osztottunk ki prémiumokat, és több mint 3,5 millió kakaópalántát ültettünk, személyre szóló tréningjeinken pedig több mint 74,530 gazda vett már részt. A Kakaó a Generációkért egyik pillérén, a Kakaó és Erdők kezdeményezésen keresztül már több mint 126,000 farm határait mértük fel, és 428,000 árnyékot adó fát osztottunk szét több mint 30,000 gazdának.

Ahhoz, hogy egy olyan jövőt hozzunk létre, ahol mindenki jól tud érvényesülni, kulcsfontosságú, hogy segítsük a gazdák produktivitását, javítsunk a bevételeiken, és arra késztessük a nőket és a közösségeket, hogy részesei legyenek a változásnak. Büszkék vagyunk rá, hogy Gazda Tanácsadó Hálózatunk, amelyben ún. kakaó-orvosokat képezünk, már több mint 20,000 gazdát segített abban, hogy minél jövedelmezőbbé tegyék termőföldjeiket!

Rovatok