Index Vakbarát Hírportál

Nagyobb a biztonság, ha alacsony a sövény

2019. december 4., szerda 09:37 | aznap frissítve

Eddig azt gondolta, hogy a házak köré húzott magas falak, átláthatatlan sövények segítenek abban, hogy illetéktelenek ne juthassanak be? Talán meglepő, de nem segítenek, sőt, sokkal inkább a betörőknek biztosíthatnak búvóhelyet, ideális, zavartalan terepet kínálva a bűntény elkövetéséhez.

Erre hívja fel a figyelmet többek között az építészeti bűnmegelőzés, amely segít abban, hogy egyszerű, kreatív eszközök segítségével biztonságosabbá és élhetőbbé varázsoljuk környezetünket. A módszer nem csupán tervezéskor alkalmazható, a lakók maguk is elvégezhetnek néhány átalakítást  biztonságuk érdekében.

Az elmúlt évek, évtizedek kutatásai egyértelműen bizonyították, hogy a biztonságérzet szorosan összefügg az épített környezettel. Az emberek bizonytalanul, kellemetlenül érzik magukat egy néptelen, kivilágítatlan, gondozatlan téren, városrészben. Ha az adott terület gazdája odafigyel arra, hogy az általa birtokolt terület és környezete rendezett legyen, biztonságérzetet, sőt biztonságot ad a közösségnek.

Mit tehetünk,  hogy környezetünk biztonságosabb, élhetőbb legyen?

Az építészeti bűnmegelőzés módszerét már számos helyen sikeresen alkalmazták a világban, az elmúlt egy évben pedig a hazai szakemberek is lehetőséget kaptak arra, hogy megismerkedjenek vele. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a Lechner Tudásközpont és a kultúrAktív Egyesület közös ’Safecity’ projektjének eredményeként elindult egy weboldal, ahol tervező szakemberek kaphatnak mélyebb betekintést a témába, illetve a projekt youtube csatornáján  neves külföldi és hazai előadók előadásai is meghallgathatók.

Rovatok