Index Vakbarát Hírportál

Ezt elolvasod, és rögtön másként fogsz nézni a robotokra!

2019. december 19., csütörtök 11:08 | aznap frissítve

A gépek egyre okosabbak. Mindenhonnan azt hallani, hogy idővel nem csak a fizikai munkások, hanem az irodák népének feladatait is át fogják venni. Őszinték leszünk: mi sem tudjuk, hogy pontosan mikor. Amit viszont tudunk: a Codecoolnál már van rá recept, hogy kivédd a támadásukat!

Automatizáció, digitalizáció, digitális transzformáció, mesterséges intelligencia... a csapból is ezek a kifejezések folynak. A számítógépek hajmeresztő fejlődési üteme szintet ugrik. Már-már idegesítően „készségesek” lesznek használóikhoz. Mint az eminens diák, vagy a filmekből ismert, ügyefogyottan lépegető tolmácsrobot. Aki ugyan nem tudja mi az életben maradásunk titka, de tizedesjegy pontossággal megmondja a bukás esélyeit. Lerúgnád a lépcsőn, annyira idegesítő!

via GIPHY

A jóslat az, hogy a számítógépek megszűnnek az asztalról vagy a zsebből szolgálni minket, társainkká szegődnek, arcot és testet öltenek, beszélni fognak hozzánk. A pesszimistábbak szerint felülkerekednek és játszi könnyedséggel oldanak meg mindent. Ezért aztán őket választja helyettünk a főnökünk, végül a párunk is.

Japán kísérletek során az ölelést imitáló egészségügyi robot jobb értékelés kapott, mint emberi társai. A betegek imádják, a nővérkék persze nyilván gyanakvóan méregetik az árulót, akinek három műszak után is bárkihez van egy kedves szava.

Ilyen kilátások mellett akar-e bárki arról olvasni, hogy milyen „ígéretes” jövő elé nézünk, és miként kell igazodni „a jövő kihívásaihoz”?

A Codecoolnál az őszinte beszéd hívei vagyunk: ez nem csupán kihívás! Aki nem alkalmazkodik, annak ez egy konkrét fenyegetés, de helyes hozzáállással ez jól is elsülhet. Mi most három dologra szeretnénk felhívni a figyelmedet:

  1. A robot nem a haverod. – A mobilok és számítógépek hirdetései mind arról beszélnek, hogy a készülék annyira megbízható, hogy a „társunk” lesz. Ne higgy nekik: nem barát kell neked, hanem egy szolga. Neked dolgozzon, ne helyetted. Azt csinálja, amit te akarsz, nem hagyhatod, hogy téged körözzön le. Nagyon fontos különbség! Megveszed, kifizeted, a tied. Tudd használni, és hozd ki belőle a legtöbbet. Tudd irányítani, ha kell, programozni!
  2. A programozás nem ördöngősség. – Mindenki azt hiszi, hogy erre születni kell, már nyolcévesen veszetten csapkodva a billentyűzetet. Akinek szerencséje volt, és a szülei nem parancsolták ki a levegőre a gép elől, az felnőve megcsinálhatja a karrierjét valamelyik tech-óriásnál. Ez tévedés. A Codecool immár öt éve működik, több mint 500 embert tanított már meg programozni. Ezért bátran kijelenthetjük: a programozás egy teljesen hétköznapi foglalkozás, mondhatni készség. Pár év múlva olyan lesz, mint az írás meg az olvasás. Minden korszaknak megvannak azok a csodabogarai, akik olyan dolgokat csinálnak, ami a következő generációnak már megszokott. Kódexmásoló papok, betűszedő nyomdászok, fejükre zenélő hangszórót erősítő fiatalok, óriási mobiltelefonnal közlekedő üzletemberek. Az első megjelenéskor mindig kívülállónak tűntek. Ma már lehet programozó bárki: rendőr, régész, bróker, zenész, kereskedő, tanárnő, kamionsofőr, állatorvos... csak néhány azok közül, akik a Codecool Programozóiskolában végeztek egyéves kurzuson, és ma már új állásban dolgoznak.
  3. Nem csak az IT cégeknek kell programozó. – Tévedés, hogy csak a telekom meg a szoftveriparban vannak fejlesztői állások. Az is tévedés, hogy elég távoltartani magunkat a számítógépektől, és akkor az nem is fog tudni legyőzni minket. Például sokan azt hiszik, hogy a mezőgazdaság eleve immunis a számítógépekre. Ehhez képest a drónokról felügyelt szántóföldek, a számítógépekkel vezérelt üvegházak, az önvezető traktorok, és a felhőben futtatott terménytőzsdék már napjainkban is jelen vannak. Az egészségügytől az oktatásig, az igazságszolgáltatástól a biztonságtechnikáig, a kereskedelemtől a gyártásig mindenhol jelen vannak, és egyre többet végeznek a számítógépek.

A számítógépek és a robotok elleni legjobb védelem, ha kiismerjük őket. Kezdő lépésként néhány ingyenes online kurzus elvégzése, vagy a Codecool nyílt napjainak látogatása javasolt. Akár a budapesti, akár a miskolci oktatóközpontban – nem beszélve a lengyel s román helyszínekről – a hely hangulata azonnal beszippantja az embert. 18-tól 42 éves korig különböző emberek dolgoznak folyamatosan kisebb nagyobb csoportokban egy-egy kérdésen, feladaton, tananyagon. Az egy éves kurzust mindenki a saját ütemében végezheti el. A 6 hónapos gyakorlat során pedig már foglalkoztatói környezetben kell helytállni. Végül a kiválasztási folyamatban testhezálló ajánlatokra mehet interjúzni a diák. Az új állás garantált, ráadásul elég a tandíjat az új állásból törleszteni. Ennél jelenleg nincs könnyebb módja időtálló foglalkozást elsajátítani. Aki nem tud lemondani a megélhetési korlátok miatt a jelenlegi állásáról, az teljesítheti hétvégi kurzusok során is az egy éves tanfolyam első két harmadát.

Rovatok