Index Vakbarát Hírportál

A befektetés, amellyel nemcsak a pénztárcánk, hanem a környezetünk is jól jár

2020. január 31., péntek 12:37

A fenntarthatóság és a környezetvédelem témaköre már a mindennapjaink részévé vált. Nap mint nap számos olyan döntést hozunk meg, amelyek közvetlenül vagy közvetetten befolyásolják a bolygónkat és a környezetünket. Ide tartoznak az életviteli, fogyasztási szokásaink is, de egyre nagyobb hangsúlyt kap az is, hogy befektetési döntéseinket is felelősségteljesen, a fenntarthatóság jegyében hozzuk meg. Most, hogy a klímaváltozás következményei egyre erőteljesebben mutatkoznak meg, jól gondoljuk meg, mibe invesztáljuk pénzünket, hogy ne csak mi járjunk jól, hanem környezetünk is! Az alábbi cikk megmutatja, hogyan kamatoztathatjuk fenntartható gondolkodásunkat.

A környezettudatosság, valamint a fenntartható fejlődés fogalma életünk egyre több területére van hatással: megmutatkozhat a fogyasztási szokásainkban, a káros, környezetszennyező termékek fokozatos kiiktatásában, de akár a befektetéseink tudatos elhelyezésében, a megtakarítások fenntartható lekötésében is. Sajnos, ha mindennapi életünk apró döntéseiről van szó, legtöbbször választanunk kell saját kényelmünk és környezetünk védelme között: gondoljunk csak az autó vs. tömegközlekedés vagy az ételrendelés vs. főzés dilemmájára. Ha a pénzügyeinket, ezen belül is megtakarításainkat nézzük, van olyan megoldás, amellyel pénztárcánk is jól jár, és közben nem romboljuk le a fenntartható jövőképet. Ez a megoldás pedig nem más, mint az impact investment.

Impact investment

Maga a jelenség, valamint befektetési stratégia magyarul „hatás befektetést” jelent, amely elsőre talán nehezen érthető. Az elfogadott definíció szerint a fogalom azt jelenti, hogy egy adott befektetéssel a pénzügyi megtérülés mellett valamilyen kedvező hatást gyakorolhatunk társadalmunkra, környezetünkre. Egy olyan befektetési formáról beszélünk tehát, amely szembe megy azzal a nézettel, miszerint kizárólag adományokkal, jótékonysággal és lemondásokkal támogathatjuk, óvhatjuk a minket körülvevő környezetet és a társadalmat. Az impact investment felfogás szerint a környezetünkért úgy is tehetünk, ha az üzleti döntéseinket tudatosan hozzuk meg és olyan projektekbe fektetünk, amelyek szem előtt tartják a fenntarthatóságot.

Fontos kiemelni, hogy ez a befektetési forma nem jelent kompromisszumot a hozam tekintetében, viszont alternatívát nyújt azoknak, akik nemcsak pénzügyi hasznot szeretnének szerezni, hanem törődnek a számukra – és a környezetünk, társadalmunk számára – fontos ügyekkel. Remekül szemlélteti ezt a Global Impact Investing Network kimutatása, amely megmutatja, hogy 60 különböző hátterű és származású impact investor előzetes elvárásait mennyire elégítette ki hatás és hozam vonzatában a befektetésük 2013 és 2015 között. Alább látható, hogy a pénzügyi elvárásoknak a legrosszabb esetben is 85 százalékosan megfeleltek, amely egy befektetés esetén igencsak jó aránynak mondható. Az impakt vonatkoztatásában pedig csak az invesztálók 2 százaléka volt elégedetlen a befektetésük által kiváltott hatással.

Forrás: GIIN: Impact Investing Trends, 2016

Ez a trend 2019-ben is folytatódott, a szervezet által készített éves impact investor felmérés adatai alapján készült grafikon ugyanis tisztán megmutatja, hogy a befektetők legalább 91 százalékának mind pénzügyileg, mind hatást tekintve megfelelt az elvárásainak az adott befektetés. Kiemelendő, hogy a befektetők hatásbeli elvárásainak 2019-ben csupán a befektetések 2 százaléka nem felelt meg.

Forrás: GIIN 2019 Annual Impact Investor Survey, 2019

Ezen befektetési forma népszerűsége évről évre nő, a fenntartható befektetésekre való igény pedig tovább ösztönzi a különböző zöld befektetési alapok és zöld kötvények kibocsátását. A KPMG 2019-es elemzése alapján európai viszonylatban 2016 óta kiugróan megnövekedett a felelős, fenntartható befektetési alapok száma, illetve az ezek által kezelt teljes vagyon is meredekebben nőtt.

Az impact investment hazai viszonylatban

Magyarországon csak néhány éve lendült fel igazán a társadalmi hasznosságú befektetések népszerűsége. 2017-ben alakult meg a Társadalmi Hasznosságú Befektetők Egyesülete (THBE), majd rá egy évre a Magyar Fejlesztési Bankkal és az Európai Beruházási Alappal (EIF) karöltve bejelentették a 6,25 milliárd forintos Social Impact Fund tőkealap elindítását, amely Közép-Kelet-Európában az első társadalmi hasznosságú tőkealap volt.

Az impact investment befektetési stratégia egyik hazai éllovasa kétségkívül az ALTEO Nyrt. A magyar energiaipiac egyik meghatározó szereplője ugyanis már a kezdetek óta arra törekszik, hogy megújuló energiát hasznosító, valamint az ezt kiegészítő földgázalapú erőművi portfóliója által fenntartható és környezetkímélő megoldásokat nyújtson ügyfeleinek, illetve, hogy ezen tevékenységei által valódi értéket teremtsen részvényeseinek. A vállalat olyan projektekbe fektet, amelyek kevésbé károsítják a környezetet, mi több, az innovatív megoldások révén még élhetőbb és fenntarthatóbb környezetet teremtenek. 2010 óta jelen van a Budapesti Értéktőzsdén, ami azt jelenti, hogy akár magánemberek, kisbefektetők is invesztálhatnak a vállalat által kibocsátott részvények megvásárlásával a hazai energetikai szektor egyik innovatív szereplőjének tevékenységébe, így ők is impact investorokká válhatnak.

Az ALTEO megújuló energiaforrások melletti elköteleződését jól mutatja, hogy az elmúlt évek dinamikus növekedésének eredményeként összesen 55 megawatt teljesítményű megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliót épített ki a társaság. Ez magába foglal szél-, gáz-, víz-, depóniagáz és biogáz erőműveket, valamint 20 MW-nyi naperőművet. Az ország első napkövető, billenőtechnológiás naperőművét is az ALTEO építette meg Nagykőrösön. Az ALTEO továbbá a megújuló energiaforrások használatakor világszerte felmerülő problémára, az időjárásfüggő energiaforrások kiszámíthatatlanságára is az elsők között reagált: megvalósított egy saját fejlesztésű, innovatív, 6 megawatt összteljesítményű, ipari energiatároló projektet. A jövőre tekintve is komoly tervei vannak a fenntarthatóságot illetően az energetikai társaságnak: a nemrégiben bemutatott stratégiája értelmében az ALTEO 2024-ig újabb beruházásokat tervez megvalósítani, csaknem 20 milliárd forint összértékben, jelentős részben a volatilisabb termelésű, időjárás függő energia termelés kiszabályozási-kiegyenlítési képességének további javítása és a megújuló energia hasznosításának terén.

Emellett 2016 novembere óta, amikor egy nyilvános részvénykibocsátáson (IPO) keresztül számos kisbefektető lett résztulajdonos a vállalatban, a társaság részvényeinek ára több mint 50 százalékot emelkedett, így a társadalmi hasznosságon felül a megfelelő pénzügyi megtérülés is elérhetővé vált az ALTEO-ba történő befektetés által.

Az ALTEO és az Index.hu által nemrégiben készített kutatás szerint egyébként egyre többen érdeklődnek Magyarországon az olyan befektetési formák iránt, amelyekről tudják, hogy a bevont forrás hasznos célokat szolgál. A felmérést kitöltő közel 2000 ember

81 százaléka mondta például, hogy előnyben részesítene olyan befektetési formát, amely a környezet fenntarthatóságát is figyelembe veszi.

A felmérésből kiderült továbbá, hogy a magyarok nagy része tájékozott a fenntarthatóság és a fenntartható befektetések területén: sokan tisztában voltak például azzal, hogy mit takar a fenntartható fejlődés vagy a vállalati fenntarthatóság. Akadnak azonban még szürke zónák: kevesek számára volt ismert, mi is az az impact investment, a körkörös gazdaság vagy a már említett zöld kötvény.

Összességében, az impact investment tehát egy olyan globális igényre reagáló befektetési stratégia, amely létrejöttét valójában közvetlenül a befektetők, valamint a fenntarthatósági szempontból tudatosan működő vállalatok idézték elő. Az impact investment szemléletet követve olyan nagy volumenű projekteket támogathatunk a befektetéseinken keresztül, amelyek jobbá, fenntarthatóbbá tehetik a környezetünket, mindezt úgy, hogy közben a befektetett pénzünk stabilan kamatozik az évek alatt.

Rovatok