Index Vakbarát Hírportál

Szerdán kezdődik a Magyar Mozgókép Szemle

Négy napon át moziban, nagyvásznon, együtt!

2020. február 24., hétfő 15:29

A Magyar Filmakadémia Egyesület a Nemzeti Filmintézet támogatásával február 26-29. között rendezi meg a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemlét, ahol levetítik a tavalyi filmtermés legjavát: 59, Magyar Filmdíjra jelölt filmet, valamint számos, versenyen kívüli alkotást, köztük több magyar klasszikust is. A televíziós forgalmazású filmeket ingyenesen, a nagyjátékfilmeket pedig kedvezményes 500 Ft-os áron nézheti meg a közönség. Emellett február 26. és március 15. között egy exkluzív VOD platformon az érdeklődő közönség számos filmet online is megtekinthet ingyenesen.

Holnap kezdődik az elmúlt év hazai mozgóképtermésének javát bemutató Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle, ahol 59,  Magyar Filmdíjra jelölt alkotást vetítenek majd a budapesti Corvin moziban, köztük a Valan, az Akik maradtak, a Drakulics elvtárs, a FOMO - Megosztod és uralkodsz, az Apró mesék, a Guerilla, a Seveled, a Most van most, a Szép csendben és a Szeretlek mint Állat! című nagyjátékfilmeket. A tévéfilmek közül a Foglyok, az Egy másik életben, a Házasságtörés és a Nino bárkája szerepel a programban, valamint a Cseppben az élet, a Tabukról tabuk nélkül, az Alvilág, a 200 első randi és A mi kis falunk című televíziós sorozatok egy-egy epizódját, továbbá tíz animációs filmet, tíz ismeretterjesztő filmet, tíz kisjátékfilmet és tíz dokumentumfilmet is  nagy vásznon nézhetnek majd meg a nézők.

A televíziós forgalmazású filmek - tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film és animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek pedig kedvezményes 500 Ft-os áron tekinthetők majd meg. A teljes programot itt találod: https://mozgokepszemle.hu/programok.

A jelölt filmek mellett az internetes világból jövő mozgóképek válogatásából, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak filmjeiből, valamint a Magyar Filmakadémia Egyesület Életműdíjas alkotóitól is láthat egy-egy filmet a nagy közönség. Így a programban szerepel Szabó István Apa - Egy hit naplója című alkotása, Gertler Viktor Az aranyember című filmje, melyben Béres Ilona és Pécsi Ildikó látható, András Ferenc Veri az ördög a feleségét című filmje Pécsi Ildikóval a főszerepben, Bereményi Géza Eldorádó című alkotása Eperjes Károllyal a főszerepben és Lugossy László Szirmok, virágok, koszorúk című filmje Cserhalmi Györggyel a főszerepben. Szakmai programok is színesítik majd a filmes esemény kínálatát, melyek közül kiemelkedik a Magyar Filmakadémia Televíziós tagozata producereinek és rendezőinek szervezésében a nemrégiben megalakult MADOKE (Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete) részvételével nyílt vita fórum, amely a dokumentumfilmes műfajok határairól és alkotóiról szól.

Idén másodszor a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíjjal méltat őt művészt. 2020-ban Béres Ilona, Cserhalmi György, Eperjes Károly, Pécsi Ildikó színművészeknek és Szabó István rendezőnek ítélték e díjat.  A Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját olyan 65 év feletti, korábban már magas állami művészeti díjban részesült alkotók kaphatják meg, akik a magyar filmművészetben jelentős értéket hoztak létre.

Az idei év újdonsága, hogy a Magyar Filmakadémia Egyesület kezdeményezésére, a Nemzeti Filmintézet támogatásával és az Antenna Hungária Zrt-vel együttműködve lehetőséget biztosít minden benevezett filmalkotás részére, hogy 2020. február 26. és március 15. között, egy exkluzív VOD platformon a mindiGO TV applikációban ingyen elérhető legyen. (https://tv.mindigo.hu vagy a mindiGO tv applikáción keresztül elérhető VOD platform.)

A Magyar Filmdíj győztes alkotásait a Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazáson választják ki, a díjátadót március 5-én este a Vígszínházban rendezik majd meg.

Egy, a Veszprém-Balaton EKF program, a Nemzeti Film Intézet és a Magyar Filmakadémia szoros együttműködéséből született együttműködés értelmében idén június közepén, a Mozgókép Szemle legjobbjai Veszprémben és Balatonfüreden is bemutatkoznak majd. Különleges vízparti és városi helyszínekre tervezett Veszprém-Balaton Filmpiknik programját vetítések, közönségtalálkozók, zenei és gasztro programok színesítik majd. Ez az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program keretében megvalósuló kezdeményezés azt a törekvést támogatja, hogy Veszprém és a Balaton kulturális-kreatív régiója erősödjön és európai láthatósága növekedjen.

Rovatok