Index Vakbarát Hírportál

Így lesz villámgyors egy WordPress weboldal

2020. április 28., kedd 15:27 | aznap frissítve

Ha rákattintott erre a cikkre, akkor biztosan nem teljesen idegen önnek egy WordPress weboldal gondolata. Ahhoz, hogy ez a remekül alakítható rendszer tökéletesen kiszolgálja az igényeit és a 21. századi követelményeknek is megfelelő, villámgyors weboldalt hozhasson vele létre, mutatunk egy nagyszerű extra bővítményt – ami ráadásul magyar fejlesztők munkája.

Habár sokak számára nem kérdés, mi is az a WordPress, néhány szóban tisztázzuk gyorsan. A válasz szerencsére elég egyszerű: a WordPress a legnépszerűbb tartalomkezelő szoftver, pontosabban megfogalmazva egy weboldal motor, aminek segítségével az egyszerű blogoktól, a magazinokon át, a komoly webshopokig és e-learning oldalakig számtalan honlap készül. Tulajdonképpen ez az a váz, amire aztán a saját weboldalunk felhúzható - praktikus, jól bővíthető és ingyenes megoldás, amely jó alapot szolgáltat kezdőktől a profikig bárkinek.

A WordPress nagy előnye, hogy nyílt forráskódú, valamint bővítményekkel (plugin) a funkcionalitása gyakorlatilag korlátlanul bővíthető, testreszabható. A teljesség igénye nélkül, olyan nagy nevek használják, mint: a Facebook, Bloomberg, BlackBerry, vagy a New York Times.

Miért fontos a gyors betöltési idő?

Egy weboldal működésénél kritikus kérdés a betöltődés sebessége, ami igen fontos a felhasználói élmény szempontjából, hiszen az olvasó ma már nem szívesen várja ki egy lassan betöltődő oldal megjelenését.

A Cloudflare gyűjtése alapján a jobb betöltési idő arányosan javítja a weboldalon történő konverziókat. A Wallmart hasonló kutatása megmutatta, hogy 1 másodperc időnyereség akár 2%-al is javította a konverziót.

E miatt sokakban felmerül a WordPress gyorsítása iránti igény, aminek a megfelelő minőségű szerver kiválasztása mellett még egy fontos tényezője van: a precízen beállított cache (azaz gyorsítótár), a statikus tartalmak-, valamint a képek optimalizálása. Az SWTE Group Kft. terméke, a Swift Performance pontosan ezekben segít, akár 90%-al csökkenti a betöltési időt.

A startup magját Tamás Bence és Molnár Péter alkotják, akik gyerekkori barátok. Bence vállalkozóként a kereskedelemben és a marketingben edződött, míg Péter programozással, alkalmazás- és webfejlesztéssel töltötte az elmúlt 15 évet. Nemrég a két jóbarát úgy döntött egyesítik erősségeiket, ebből született a Swift Performance, amely rövid idő alatt felkerült a legnépszerűbb WordPress prémium cache bővítmények palettájára.

Oké, de mi az a cache?

A weboldalak esetében a cache azt jelenti, hogy az egyébként dinamikusan generált tartalmakat statikusan eltároljuk, így nem kell minden egyes alkalommal újragenerálni, ezzel jelentősen csökkenthető mind a szerver terhelése, mind a betöltési idő.

A Swift Performance azonban a gyorsítótárazáson túl optimalizálja is a statikus tartalmakat: optimalizálja a CSS-t, sőt minden oldalhoz egyedi kritikus CSS-t generál, optimalizálja a javascript futtatást, képek és videók, valamint a betűtípusok betöltését.

Emellett van lehetőségünk a WordPress adatbázis karbantartására is: optimalizálhatjuk és újraindexelhetjük a táblákat, törölhetjük a feleslegessé vált metaadatokat, korábban már törölt bejegyzéseket, kommenteket, duplikációkat, vagyis mindent, ami feleslegesen növeli az adatbázis méretét, s így lassíthatja az adatbázis műveleteket.

Kulcsfontosságú a képek mérete is

A bővítmény másik fontos eleme a képoptimalizáló funkció – a kettő egyesítése teszi igazi aduásszá a Swift Performance-t. Ráadásul a Swift Performance képoptimalizáló modulja - a piacon nem megszokott módon - korlátlan képoptimalizálást tesz lehetővé.

Egy weboldalon általában a képek betöltődése a leginkább idő- és adatigényes folyamat. A WordPress a feltöltött képek fájlméretét alapértelmezésben nem optimalizálja, ellenben készít belőlük rengeteg (sablon beállításoktól függő számú és méretű) variációt. A lehető legegyszerűbben megfogalmazva: a képoptimalizálás segítségével azt állíthatjuk be, milyen minőségű és milyen méretűek legyenek a képek a weboldalon, a Swift Performance pedig segít a legtökéletesebb kombináció megtalálásában. Mivel ez is teljesen testre szabható, mindenfajta felhasználói igényt ki tud elégíteni.

A magyar fejlesztés egyik előnye, hogy nem lesznek nyelvi problémák, ha valakinek terméktámogatásra van szüksége. A készséges fejlesztők segítenek a megfelelő konfigurálásban és esetleges hibák elhárításában. Összetettsége ellenére egyébként a Swift Performance egyszerűen beüzemelhető, szinte bármilyen WordPress oldalon.

A Swift Performance Lite változata egyébként ingyen használható, jelenleg több, mint 20 000 oldalon aktív. Azonban aki kiemelt terméktámogatást és az előbb említett képoptimalizálás funkciót is szeretné hozzá, annak érdemes beruháznia a fizetős változatra. Egy megfelelően optimalizált weboldal gyorsan meghálálhatja a törődést.

További információ itt: https://hu.swiftperformance.io/

Rovatok