Index Vakbarát Hírportál

Egy órán belül biztonságossá tehetjük az otthonunkat

2020. június 8., hétfő 14:18

Korábban nagyon drága és bonyolult volt egy otthonbiztonsági rendszer kiépítése és fenntartása. Szerencsére az okoseszközök térhódításával ez is megváltozott, és mi magunk is telepíthetünk és üzemeltethetünk ilyet. A tesztelésen nálunk járt EufyCam rendszer bizonyítja, hogy mindez olyan egyszerű és hatékony lehet, hogy aki műszaki analfabéta, az is boldogul vele.

Manapság minden okos lehet már a világítástól a hűtőig, így talán kezdjük fenntartásokkal kezelni ezt a jelzőt. Az viszont nem kérdés, hogy az otthoni kamerarendszer jó, ha kapcsolatban van a telefonunkkal és tényleg okosan, ugyanakkor testreszabhatóan működik. Nálunk járt az EufyCam két kamerából és egy központi egységből álló rendszere, hogy kipróbálhassuk, milyen egy tényleg okos biztonsági szett.

A specifikációt nézve ígéretes termékről van szó, a vezetékmentesség, a HD kép vagy az ingyenes működés egyaránt vonzó, de a puding próbája az evés. A teszteléssel kapcsolatban voltak előzetes elvárásaink, ezek mentén tételesen mutatjuk be a telepítést és a működést. Magasra tettük a lécet: szerettünk volna egy bárki számára könnyen üzembe helyezhető és jól használható otthonbiztonsági rendszert a kezünkbe, ami hosszú távon megoldja a távfelügyeletet.

Elvárásaink és tapasztalataink  

Könnyű telepítés?

Ez nem fog kifogni senkin – akár a fizikai installálást nézzük, akár a szoftveres üzembehelyezést. Az utóbbit néhány pontban foglalja össze a leírás és tényleg nem is szükséges hozzá több, kb. olyan bonyolultságú (faék egyszerűségű) üzembe helyezni a rendszert, mint párosítani a telefonunkat egy bluetooth eszközzel.

A központi egység a routerrel összedugva magától felcsatlakozik a wifinkre, a kamerák pedig gombnyomásra csatlakoznak a központi egységhez, a folyamatról led fények és hangok tájékoztatnak. A kamerákat a hátsó felükbe épített bivalyerős mágnes tartja a helyükön, így kb. bármilyen vas/ acél tárgyra egy mozdulattal felkerülhetnek, de az egy-egy csavarral rögzíthető bölcsőjük segítségével tényleg bárhova gyorsan rögzíthetjük őket. Levenni, áthelyezni megint csak egy mozdulat lesz (kivéve, ha valaki jogosulatlanul próbálkozik, az ő kedvét hangos sziréna és azonnali riasztás veszi el a próbálkozástól).

Egyszerű működés?

Vannak, akik maguktól szeretnek eligazodni egy appban, mások mindig elolvassák a leírást.  Tesztelőként az utóbbi csoportba tartozunk ugyan, de a rendszerhez fejlesztett alkalmazás olyan kézenfekvően működött, hogy el sem jutottunk a szöveges részig.

Az első indítástól kezdve egyértelmű, hogy mi történik és a gyári beállításokkal is teljesen jól használható. A bekapcsolástól kezdve pont a biztonsági kamera funkciókat tudja úgy, ahogy az átlagember szeretné: amikor mozgást érzékel, elindul a felvétel, és bárhol is tartózkodunk, értesítést kapunk az eseményről – így már nézhetjük is mobilunkon, hogy mi történik az otthonunkban.

Jó képet kérünk

Nem vitás, hogy a kamera képe nem csak nappal, hanem kevés fénynél is jól látható. Sőt! Egy konkrétan teljesen sötét, ablak nélküli fürdőszobában teszteltük – az eredmény több mint meggyőző: a felvételen felismerhető a terület és a rajta megjelenő ember egyaránt.

Hasznos funkciókat kérünk

Az egyszerű üzembe helyezés és felhasználóbarát működés mellett az okos extrák jelentik egy rendszer hozzáadott értékét és ilyeneket is szép számmal találunk. Kedvencünk az arcfelismerő rendszer. Ez nem csak megkülönbözteti azt a felvételt, amin emberi arcot azonosít, hanem kivágja a videóból az állóképet az arccal és külön képként tárolja. Mondanunk sem kell, hogy miért hasznos extra ez egy biztonsági kameránál.

A látható képet zónákra oszthatjuk, így csak akkor riaszt a rendszer, ha a számunkra érdekes területen történik mozgás. Az, hogy hangszóróként is működnek a kamerák, vagy hogy a felvételeket külön címkézi a rendszer aszerint, hogy emberi alak megjelent -e rajtuk további hasonlóan hasznos és okos funkciók. Ahogy az is, hogy beállíthatjuk, ha elhagyjuk az otthonunkat, akkor induljon a távfelügyelet, vagy hogy az állatok mozgását is detektálja.

Rengeteg hasznos funkció áll rendelkezésre és a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően ezek bővülnek majd az igényeknek megfelelően – ezért érdemes mindig frissíteni a szoftvert.

Hosszútávú megoldást jelent?

A vezeték nélküli rendszerek hatalmas előnye a könnyű, gyors és esztétikus installálás. Nincs fúrás, faragás, elvezetni és eldugni való vezetékek.

Nagy hátrányuk pedig az, hogy az akksikat rendszeresen tölteni kell. A 365 napos készenlét csattanós válasz erre a problémára, hiszen egyszer az évben még az is képes tölteni a kamerákat, aki egy nyaralóba vagy ipari épületbe telepíti ezeket. Valójában el sem tudjuk képzelni, hogyan működhet egy ilyen sokat tudó és folyamatosan készenlétben lévő eszköz egy évig (készenléti állapotban 3 évig!) – ez igazi bravúr.

Az IP67 tanúsítvány pedig azt szavatolja, hogy szükség esetén esőben, szélben, télen nyáron szabadtéren is teszi a rendszer a dolgát.

Bővíthető?

Nyilván felmerül, hogy további kamerákat tudunk -e csatlakoztatni a rendszerhez. A válasz az, hogy igen, méghozzá további 16 db kiegészítő kamerát és akár 16 db belépés érzékelőt is. Így nagyobb ingatlanok teljeskörű felügyeletét is egy kézben (vagy épp a zsebünkben) tudhatjuk.

Egyéb eszközökkel pedig egy komplett okos rendszert építhetünk – például a videócsengő vagy a belépésérzékelő segít, hogy már a bejutásnál is a biztonság legyen az elsődleges szempont. További HomeKit eszközökkel pedig még kényelmesebbé tehetjük az otthonunkat.

A EufyCam 2 megvásárolható a  Moon Store-ban, ide kattintva!

Rovatok