Index Vakbarát Hírportál

Családtagok a háttérben, plafonra néző kamerák: online meetingek ma és a jövőben

2020. július 17., péntek 14:41 | három éve frissítve

Hallasz? Látsz? Nem hallak! – otthonok ezreiben hangzottak el ezek a szavak egy-egy online meeting kezdetekor.

A statisztikák szerint átlagosan 10 perc ügyetlenkedés előzi meg egy-egy virtuális konferencia elindulását. A munkaidő közel 40%-a telik el megbeszélésekkel, így nagyon nem mindegy, hogy miként alakult a meetingkultúránk az elmúlt időszakban és mennyit tudunk lefaragni a kezdeti esetlegességekből. Emellett persze ott a kérdés, hogy mi jön a COVID első hulláma után, ha visszatérünk az irodába. Minden marad a régiben? A virtuális együttműködési megoldások piacán piacvezető Cisco szerint nem: ugyanis jönnek a hibrid megoldások, ezekhez tökéletes megoldást kínál a mostantól magyarul is elérhető Cisco Webex.

Képzeljük el, hogy a jövőben csak a munkavállalók 20%-a fog bejárni az irodába, 80% otthonról dolgozik. Azaz lesznek kollégák, akik otthoni eszközről és lesznek, akik az irodából kapcsolódnak a megbeszélésekhez. Hogyan lehet így hatékonyan együttműködni? Az irodában tartózkodók igénybe vehetik a Cisco Webex technológiával felszerelt tárgyalókat. Ezek a videókonferenciás eszközök a távoli résztvevőknek teljes képet adnak a teremben tartózkodó kollégáikról, a konferencia során automatikusan a beszélőre közelítenek. Mintha a háttérben egy operatőr csapat dolgozna, és mozgatná a professzionális kamerákat. Az otthonról dolgozók számítógépükről, az okostelefonjukra letöltött alkalmazásból, vagy asztali videókonferencia eszközről csatlakozhatnak ugyanahhoz a Cisco Webex platformhoz.

Az okostárgyaló figyelmeztet

Ingatlanhatékonyság szempontjából a Cisco Webex arra is alkalmas, hogy a vállalatok felmérjék, milyen kihasználtsággal működnek a tárgyalóik, valóban érdemes-e 10-15 fős szobákat fenntartani, ha az átlagosan bent lévő munkatársak száma 5-6. Ezek az adatok a COVID időszakban egészen új értelmet kapnak: a Webex eszközök a szenzorok adataira támaszkodva képesek arra is figyelmeztetni, ha túl sokan vannak egy tárgyalóban vagy túl közel helyezkednek el egymáshoz. Szintén a vírus emelte ki annak a korábban is létező megoldásnak a fontosságát, hogy a tárgyalóba lépve érintésmentesen lehet indítani a csatlakozást, az online asszisztenst hangvezérléssel lehet utasítani a meetinggel kapcsolatos teendőkre – elkerülve a sokak által használt érintőképernyők tisztításának problémáját. Sőt, a tárgyalóba belépve a Webex videóeszközök felismerik a felhasználót a laptop vagy mobileszközön keresztül, kedvesen üdvözlik, és mire az asztalhoz ül, már össze is kapcsolódtak kábelek nélkül. Egyetlen kattintás és már benne is vagyunk a videókonferenciában.

A Cisco több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az együttműködéses technolgógiák fejlesztésében, ráadásul az egyetlen gyártó a piacon, amely hardvert és szoftvert is tervez, fejleszt és gyárt a kollaborációs megoldásaihoz. Az egységes szabványoknak köszönhetően egy akár 20 évvel ezelőtt gyártott végponti eszköz is be tud kapcsolódni a megbeszélésekben – sőt, a találkozókba helyi telefonszámon is be lehet hívni, ha a home office alatt internetmentes helyre vetne minket az élet.

A hatékony (kamerás) meeting üzletkritikus lett

A Cisco Webex használata háromszorosára nőtt a koronavírus járvány alatt, a Webex idén áprilisban félmilliárd bejelentkezést regisztrált, a résztvevők pedig összesen 25 milliárd percet töltöttek a platformon. Ugyanakkor változott az online megbeszélésekhez kapcsolódó üzleti etikett is: korábban a letakart vagy kikapcsolt kamera teljesen elfogadott volt, mára azonban kiderült, hogy a tárgyalások lényegesen hatékonyabbak, ha a résztvevők látják is egymást. Mivel üzleti szempontból prioritás lett a hatékony meeting, ezért a cégek sorra rájöttek, hogy bizony be kell kapcsoltatni a résztvevőkkel a webkamerákat.

Ugyanez igaz az iskolai oktatásra, ott is a kamerakép adta visszajelzés segítségével lehet jól tanítani. Számos európai országban folyt Webexen az online oktatás. A tanárok visszajelzései alapján az alkalmazás jól vizsgázott virtuális tanteremként is, különösen azokat a funkciókat kedvelték, amelyek visszaadták egy élő tanóra hangulatát. Ilyen például a jelentkezés opció, de Webexen egy gyors szavazást is bármikor le lehet futtatni, ha a tanár például arra kíváncsi, hogy a gyerekek másnap milyen témáról szeretnének hallani.

Rengeteg olyan eszközünk van, melynek alapfunkcióit rendszeresen, rutinszerűen használjuk, míg más funkciókról nem is tudunk, holott azok megkönnyítenék az életünket. A Webex is tartalmaz ilyen hasznos elemeket azon túl, hogy jó minőségben, nagyon egyszerűen lehet videókonferenciákat szervezni és lebonyolítani a platformon: például a megbeszélést követően tipikus szituáció a tábla lefotózása, ami teljesen felesleges, hiszen a Webex interaktív rajztábla funkciója kiváltja a hagyományos eszközöket, és a hívás során készített digitális rajzokat eltárolja.

Fő a biztonság

Sokan azt gondolják, hogy a felhasználói élmény sérül, ha valami biztonságos, hiszen kettővel többet kell kattintani az adott platformra történő bejelentkezéshez. A távoli munkavégzés növekedésével a biztonság minden eddiginél fontosabbá vált – így megéri az a két plusz egérmozdulat. A Cisco most új biztonsági funkciókkal bővítette a Webex platformot, ezek közé tartoznak az adatvesztés elleni védelem (DLP), a Legal Hold, valamint az eDiscovery to Webex Meetings megoldások, amelyek átfogó biztonságot nyújtanak a virtuális megbeszélések összes tartalma számára. A biztonsági funkciók frissítése mellett pedig a legnagyobb újdonság, hogy mostantól magyar nyelven is elérhető a Webex Meetings alkalmazás.

Rovatok