Index Vakbarát Hírportál

Másodszor költözik az utcaszínház varázslatos világa Kapolcsra. Jön a Bondoró!

2020. augusztus 17., hétfő 16:32

Street art, artisták és Bondoró Bor. Kulturális és gasztronómiai csemege is terítéken lesz

A Bondoró Fesztivál neve talán most még kevésbé ismert a köztudatban, de aki szemfüles és jártas a Balaton-felvidéken, már tavaly találkozhatott Kapolcson egy új összművészeti kezdeményezéssel. Ez a családias hangulatú utcaszínház fesztivál konkrét célokkal jött létre: az alapítók azzal a szándékkal álltak neki a szervezésnek, hogy kifejezetten az utcaszínházi előadásokat és a hozzájuk kötődő street art közeget népszerűsítsék a közönség körében.

Nem véletlen hát, hogy a magát vidám kavalkádként aposztrofáló fesztivál elsősorban artistákat, gólyalábasokat és különféle utcás előadásokat vonultat fel, hiszen a Bondorónak egyfajta missziója, hogy a néhai Szárnyas Sárkány fesztivál megszűnését követően betöltse a fesztiválpiacon keletkezett űrt és bemutatkozási lehetőséget biztosítson az utcás előadók számára.

A közönség már a tavalyi évben is nagy lelkesedéssel fogadta az újonc fesztivált, ahol elsősorban az egyszeri és megismételhetetlen pillanatok játszák a főszerepet. A Bondoró érdekessége ugyanis, hogy a kapolcsi utcákat és tereket programhelyszínekké varázsolja, s elmondható, hogy szinte minden pillanatban történik valami váratlan, ami mosolyt csal az arcokra. A közönség között játszó masír bandák, az utcákon fel-feltűnő óriásbábok, valamint a pantomímesek játéka szinte kézzel fogható.

Idén a Bondoró már 6 különböző programhelyszínen mutatja be az utcaszínház nem mindennapi világát. Emellett természetesen a lételemének számító véletlenszerű (legalábbis annak ható) produkciók sem maradnak ki a repertoárból az intim hangulatú kisfesztiválon. Az eseményre nem csak a felnőtt közönséget várják augusztus 28. és 30. között, a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a többgenerációs együttlétre, s kifejezetten úgy fogalmaznak: nagyon szeretnék, ha a Bondorón kicsik és nagyok közösen szereznének élményeket, így valamennyi korosztály megtalálná a számára élvezhető kikapcsolódási formát és feltöltődne ebben a néhány napban. A Bondoró tehát elsősorban a családi programokat helyezi előtérbe az utcaszínházi felhozatal mellett.

Ami a konkrét előadásokat illeti, a fesztivál fő látványosságának számító Bondoró Porondon a rendezvény ideje alatt gólyalábasokkal, artistákkal és újcirkuszi formációkkal találkozhatnak a látogatók, de lesz tűz show és bohóc show, valamint marionett előadások is. Érkezik a Bab Társulat, akik elhozzák a Bondoró Fenevadjait, világjáró marionettjeivel fellép Sarkadi Bence, helyet kapott a programban a Langaléta Garabonciások és Boka Gábor Színháza is. De porondra lép majd Papito és a Kajárpéci Vízirevü, a Tűzmadarak cirkusz csoport, valamint a Mágustones masírbanda és a Kreatív Kráter Kör is. Itt tart majd zenés mesemondó délutánt zenekarának tagjaival Szabó Balázs is. Életre kelnek majd a Bondoró saját karakterei is.

Az elengedhetetlennek számító utcaszínházi produkciók mellett zenei műsorok is helyet kaptak a kínálatban. A Bondoró Színpad kis pódiumán fellép többek között Magyarország első balkán rezes bandája a Guča Partyzans Brass Band, akusztikus koncerttel érkezik a modern ír kocsmazene féktelen világát képviselő Firkin, akik a zenekar rég nem látott, legelső énekesével, Marthy Barnával sok év után először lépnek közönség elé. Emellett jön a Cimbaliband és a népszerű etnohiphop formáció, a Zuboly is. Szintén itt látható majd Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert különleges estje, a Tandem is, amely több, mint egy koncert és személyesebb, mint egy klasszikus színházi est. A fellépések sorát a külön erre az alkalomra összeálló Müller Péter Sziámi AndFriends meglepetés műsora zárja a Romano Drommal közösen.

A Bondoró szervezői változatos programokkal várják a legkisebbeket is. A MeseKert névre keresztelt bábos programhelyszínen fellép majd Danny Bain, érkezik a MárkusZínház, a Szamárfül Projekt, valamint az Évkerék Társulat és Fabók Mancsi is. Lesz továbbá világító bábokat felvonultató Ledpuppets előadás, fellép Vándormuzsikus és a Dobronka Cirkusz is. A MeseKertben kapott helyet a Pici Piac Székesfehérvár saját baba-mama sarka Játszószőnyeg foglalkozásokkal, valamint a legmenőbb baba-mama-gyerek dizájner vásárral. Esténként utcamozi vetítéseket láthatunk itt élő zenével. A gyerekelőadások sorát bővíti a Kultúrpart Társulat és a Veronaki zenekar gyerekkoncertje is.

Az állandó programok között is találunk gyerekfoglalkozásokat. Lesz Molyolda, Csúzlizda és bábkészítő workshopok is Boráros Miladával. Emellett  Fotószínház és Mikropódium is várja az érdeklődőket, picinyke bábokkal. A családi programok sorát geotúra és kiállítások is bővítik a fesztiválon. Látható lesz például a Nyitott Műterem Spontárlata, Tóth György Variációk Irtókapára c. tárlata, de Nemlétező Tárgyak Tárlatát és Patakparti kiállítást is láthatnak a Malomszigeten az ideérkezők. A MeseKert pajtájában pedig Szémann Richárd különleges fotókiállítása az egykori Szárnyas Sárkány fesztivált eleveníti meg.

Nagy izgalommal készülünk az idei Bondoróra és nagyon örülünk neki, hogy a munkánk gyümölcsét végül a közönség is élvezheti ebben az évben. Nagyon sok energiánk van a fesztiválban, az utóbbi hónapokban időt és fáradtságot nem kímélve dolgoztunk azon, hogy meg tudjuk rendezni a Bondorót és ne okozzunk csalódást a fellépőinknek, illetve a közönségünknek sem. Most pedig már mindössze egy hét választ el minket attól, hogy ott legyünk és együtt tölthessünk néhány napot a kapolcsi csillagok fénye alatt. Végtelenül hálásak vagyunk azért, hogy ez idén is létrejöhet.

– nyilatkozta Virág Zsóka, a fesztivál igazgatója

A három napos rendezvény záró felvonulását egy különleges tűz show adja majd, aminek keretén belül a Bondoró saját főnix madarát láthatja itt először és utoljára a közönség, mielőtt tűzre vetik azt, hogy a következő fesztiválon feltámadhasson hamvaiból.

Kedvezményes bérletek és családi jegyek már kaphatók elővételben a 2020-as Bondoró Utcaszínház Fesztivál weboldalán: www.bondoro.hu

Rovatok