Index Vakbarát Hírportál

A járvány megerősítette a magánegészségügy immunrendszerét

2020. szeptember 22., kedd 09:23 | három éve frissítve

Megnőtt a magánorvosi szolgáltatók forgalma. Az ok a digitális átállás.

Növekvő foglalásszámmal reagálunk az új online magánorvosi szolgáltatásokra

Miért választják egyre többen a magánegészségügyet? Mert nem csak az ellátás minősége megnyugtató, de az orvoskeresés és az időpontfoglalás is egyre kényelmesebb. A magánorvosi szolgáltatások árainak online összehasonlíthatósága is segítheti a még komolyabb versenyt a páciensek, vagyis a mi kegyeinkért. A kulcsszó a digitalizáció. Ez teszi lehetővé a magánorvosi rendelők és klinikák számára, hogy a világjárvány közben is javítsák a szolgáltatásaik színvonalát, és a gazdasági nehézségek ellenére is kitartsanak. 

Bármilyen durván érintette a koronavírus járvány a gazdaságot, a magánegészségügyi szolgáltatók talán be tudják pótolni a válságos időszak miatti veszteségeiket – ezt látja a területen piacvezető FoglaljOrvost.hu a magánorvosi praxisok nyár végi időpontfoglalásai alapján. A szolgáltató szerint – mely közel tíz éve ad a magánpraxisok kezébe átlátható, pontos és biztonságos online páciensirányítást – úgy tűnik, a járványhelyzet ráébresztette az embereket, hogy a szokásosnál jobban figyeljenek az egészségükre, és nem csak a koronavírussal összefüggésben. 

Az „első hullám” hatása az egészségügyre 

A tavaszi korlátozások idején nem csak az utazási igényeinket kellett visszafognunk, de az egészségügyieket is, ezért az első hullámot követően a nyár közepétől kezdve elkezdtük intenzíven keresni az orvosi szolgáltatásokat . A megugró növekedés a FoglaljOrvost.hu adatai alapján azt jelentette, hogy egyes szakorvosi szolgáltatások foglalásszámai nem csak a járvány előtti időszak értékeit érték el, de a 2019-es azonos időszak számait is 20-30%-kal haladták meg. Ez pedig azt is jelentheti, hogy a tavaszi visszaesés ellenére akár enyhe növekedést is elkönyvelhetnek a privát egészségügyi szolgáltatók 2020-ban. A FoglaljOrvost.hu most arra számít, hogy az év végére arányaiban 2 számjegyű foglalásszám növekedést tud elérni. 

Az ellátások, szűrővizsgálatok iránti kereslet nyár közepén kezdett erősödni és augusztus végére pörgött fel mindennél jobban, de ennek nem az összes szolgáltató  örülhetett egyformán. A járványügyi intézkedések hatására áprilistól a magánszolgáltatók többsége erősen korlátozta a tevékenységét, egyharmaduk hosszabb-rövidebb időre teljesen bezárt és nem fogadott betegeket, egy részük pedig nem is nyitott ki újra. Az év közepéig főként azok a kisebb magánpraxisok és rendelők zártak be végleg, ahol idős szakorvos vagy magasabb korösszetételű orvosi csapat dolgozott . A FoglaljOrvost becslése szerint ez az összes magánpraxis 10 százalékát is érinthette. 

A magyar magánegészségügy az elmúlt években 20 százalék feletti növekedést is el tudott érni. Ehhez képest az idénre várt néhány százalék erős lassulásnak tűnhet, azonban a szektor most annak is örül, ha a néhány hónappal ezelőtt jósolt erős visszaesést el tudja kerülni. Ebben Magyarország legnagyobb, független online időpontfoglalási és orvosi marketingtámogatást nyújtó portálja szerint egyértelműen a digitaliziáció segít. 

A magánorvosok és klinikák 90 százaléka a járvány első hullámának kezdetén azt jelezte a FoglaljOrvost.hu megkeresésére, hogy tervezi valamilyen telemedicina rendszer, videós vagy telefonos konzultáció gyors bevezetését, vagy a meglévő rendszer bővítését. Annak ellenére, hogy több új, egyedi megoldás is megjelent a hazai piacon, az egészségügyi szolgáltatók inkább a könnyen alkalmazható és széles felhasználó körben ismert szoftverek – Skype, Zoom – mellett tették le a voksukat. Bár az évek óta lassan haladó, de elkerülhetetlen digitális átállást a járványhelyzet felgyorsította, a telemedicinát igénybe vevők száma csupán 10% körüli volt, az emberek nagy többsége továbbra is a személyes ellátást preferálja.

Bezárásokra nem, a digitalizáció folytatására viszont készülhetünk 

A foglalási portál a COVID-19 járvány második hullámára készülve nemrég ismét rákérdezett a magánszolgáltatók terveire, és úgy tűnik, a tavaszi zárhoz hasonló teljes leállásra most senki sem készül. Ha szükséges lesz, csökkentik a fizikai nyitvatartás idejét, ahol pedig nem lesz elengedhetetlen a fizikai találkozás, ott videós és telefonos konzultációkkal  és digitális kapcsolati megoldásokkal igyekeznek a lehető legszélesebb körű segítséget megadni a pácienseiknek. 

Az elmúlt hónapokban az orvosi segítséget keresők kedvezően fogadták az új megoldásokat. Az online orvosi időpontfoglalás – a FoglaljOrvost.hu adatai alapján is – egyre több fogyasztó számára jelenti az első lépést, amikor rendszeres vizsgálati időpontot szeretne, vagy ha egészségügyi probléma jelentkezésekor orvosi segítségre van szüksége. A szolgáltató saját mérései szerint ennek a kényelem és a tervezhetőség mellett oka az is, hogy akár több hetes várakozást válthatnak ki, amikor az orvosi szolgáltatók akár azonnal elérhető szabad időpontjai közül választanak egy átlátható internetes felületen. Az átláthatóság és az összehasonlíthatóság pedig újszerűen hat az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban szkeptikus páciensekre is.

Transzparencia a magánorvosi árakban  

A foglalási oldalon nem csak az mérhető fel, hogy hová fordulhatunk egy-egy problémával. Az adott orvost korábban már felkeresők értékelései nyilvánosak, vagyis néhány percnyi tájékozódás után el tudjuk dönteni, hogy jó kezekben lesz-e az egészségünk. Mindemellett a magánegészségügyi szolgáltatók nagy része az egyes vizsgálat típusok díjait is közzé teszi. A FoglaljOrvost.hu-t alapító Straub Fanni szerint azonban most jött el az ideje, hogy ez a fajta transzparencia tovább fejlődjön. A nyilvános árkommunikáció az alapja a már tervezés alatt álló online kártyás fizetés bevezetésének az online orvosfoglalások területén is. 

Merthogy az árak természetesen minden fogyasztó számára fontosak, az egészségügyi szolgáltatóknak pedig az előre fizetés egyfajta garancia az ellátáson való megjelenésre. Meglepő lehet, de a FoglaljOrvost.hu adatai szerint a legkeresettebb szakorvosi szolgáltatásoknál az elmúlt években nem volt radikális áremelkedés. Vannak persze drága diagnosztikai és műtéti szolgáltatások, de a különleges technológiákat, innovatív eljárásokat jellemzően nem is találjuk meg minden szolgáltatónál, ha pedig léteznek az állami ellátásban, sokat kell rájuk várni. Nem érdemes azonban azokra hallgatni, akik a magánegészségügy sokszázezer forintos árszintjével riogatnak. A FoglaljOrvost.hu adatai alapján ugyanis az első orvos-beteg találkozáskor – ami jellemzően konzultációból és vizsgálatokból áll – az átlagos díjtétel jelenleg szakterülettől függően 16 és 20 ezer forint között mozog. 

Ez az átlag Budapesten inkább 18 és 21 ezer-, míg vidéken 11-13 ezer forintos sávot jelent. Viszont azt is érdemes tudni, hogy vidéken jóval kevesebb szolgáltató érhető el, ezért egy nem fővárosi páciensnek eleve nehezebb a lakóhelyén online időpontot foglalnia. Ebből kifolyólag önmagában az átlag nem mutatja meg pontosan, hogy mely szakorvosi szolgáltatások számítanak drágábbnak, és melyek megfizethetőbbek. Ha a legtöbb ember által keresett szakorvosi szolgáltatásokat nézzük, egy nőgyógyászati orvos-beteg találkozás  átlagosan 18 ezer forintba, a bőrgyógyászati ellátás 16 ezer, a fül-orr-gégészeti pedig 14 ezer forintba kerül alkalmanként. Ezek a FoglaljOrvost.hu felületein a legkeresettebb rendelések. Igaz, vidéken a kardiológiai magánszolgáltatók is előkelő helyen állnak a foglalások számával. Magasabb árakra az endokrinológiai szakellátás és ortopédiai ellátás esetén számíthatunk, ahol 20-25 ezer forint közötti átlagos díjtételeket találhatunk. Az elmúlt hónapok során ide, a drágább szolgáltatások közé csatlakozott be a laborvizsgálatok kategória – melyet a főként nagyobb klinikák által kínált koronavírus szűrésre  alkalmas tesztek magas ára erősített meg. Ezt a nemrég bejelentett hatóságilag szabályozott ár várhatóan mérsékelni fogja.

FoglaljOrvost.hu

Forrás: FoglaljOrvost.hu

A FoglaljOrvost szolgáltatóról 

A FoglaljOrvost.hu online időpont foglaló és betegközvetítő szolgáltatás és rendszer, 2011 óta piacvezető szolgáltatás Magyarországon. A FoglaljOrvost.hu  célja, hogy elérhetővé és könnyen megtalálhatóvá tegye a páciensek számára a  magyar magánegészségügyi szektorban dolgozó, mintegy 8 ezer orvost. Ezzel a digitális, online időpontfoglalási rendszernek köszönhetően a páciensek szabadon, kényelmesen tudnak orvost keresni és kiválasztani, hogy mikor találkoznának a számukra szimpatikus szakemberrel.  Több, mint  100 szakterület 1500+ magánorvosához lehet jelenleg egyszerűen  időpontot foglalni akár mobilról, akár asztali számítógépről a www.foglaljorvost.hu oldalon keresztül.

A FoglaljOrvost megbízható és stabil társa a magánrendelőknek, magánorvosoknak. A leendő partnerek egyszerűen és gyorsan tudnak csatlakozni a szolgáltatáshoz, ezzel a hatékony páciensszám növelés mellett, rengeteg költséget és erőforrást megtakarítva a rendelő számára.

Rovatok