Index Vakbarát Hírportál

Bor, iszap és termál – egészségmegőrzés a természet erejével

2020. október 27., kedd 11:54 | három éve frissítve

A hétköznapok rohanása gyakran vezet rossz közérzethez, ezért tudatosan időt kell szánnunk arra, hogy egyensúlyba hozzuk testünket és lelkünket. Az egyensúly megtalálásában számos természetes gyógymód és hozzáértő szakember segíthet.

A szabadban töltött idő önmagában is gyógyító, főleg napjainkban, amikor a hétköznapokban folyamatos elektromos zsongás vesz körül minket. Ha a tökéletes kikapcsolódás receptjét akarnánk leírni, valahogy így mutatna: új élmények a szabadban, spa kezelésekkel és a víz gyógyító erejével kombinálva. Burgenlandban pedig a természet egészen különleges wellnesscsomagot állított össze, hogy új energiával töltődhessünk.

A bor gyógyító ereje

A séta a szőlőskertekkel borított tájban önmagában is lenyűgöző, hát még ha magunkhoz is vesszük a termést! Ne csupán a minőségi bor feszültségoldó hatására gondoljunk: a bort és a szőlőt a kozmetikai kezelések is előszeretettel alkalmazzák a bennük található hatóanyagok és vitaminok miatt – ráadásul a boresszencia akár a szaunában is bevethető!

A Mörbischben található Das-Schmidt priváthotel kínálatában mindkét formában megtalálható a bor: a gasztronómiai és a wellnesskínálat részeként egyaránt.

A föld energiája – szépség a pannon iszap erejével

Egyensúlyunk visszaszerzése során tehát külsőnket és belsőnket is érdemes kényeztetni. A gyógyiszapokat már az ókorban is használták a wellness részeként, gyógyászati és kozmetikai célokra egyaránt. Volt idő, amikor a Pannon-tenger még az Alpok lábát nyaldosta, és a bőrlágyító krétától a gyógyiszapig többféle természetes kényeztetést is maga mögött hagyott. A Lajta-hegységből származó pannon krétát igazán változatos módon használják a különféle wellness- és szépségápoló kezeléseknél. A finom pórusú bőr csak egyike a számtalan pozitív mellékhatásnak, hiszen ez a természetes anyag emellett gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatású is.

A Bad Tatzmannsdorfban naponta frissen nyerik ki az iszapot, amit elsősorban ízületi és gerincfájdalmak esetén használnak. A Reduce gyógyközpontban pedig a környék természeti kincsei állnak a kínálat középpontjában, amelyek terápiás hatása tudományosan is bizonyított.

Víz – az élet forrása

A termálvíz tulajdonképpen ásványvíz, amely a föld alatt található és hőforrások útján jut el a felszínre – különféle hőfokon. Tisztított, nem tartalmaz baktériumokat vagy szennyező anyagokat, gazdag ásványi sókban és fémekben, ráadásul minden forrás kémiai összetétele egyedülálló, mivel tükrözi környezete geológiai képződményeit. Így aztán nem meglepő, hogy a termálvíz gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik: a bőrbetegségektől a mozgásszervi megbetegedéseken át a légzési problémákig terjed gyógyító erejének palettája. Alkalmazásával nem kell azonban megvárni a betegség kialakulását. A vízben ugyanis az a különösen jó, hogy egészségmegőrzés céljából is tökéletes – ráadásul mindezt élményként tálalja.

A kellemesen meleg termálvízben lazulva új energiát meríthetünk az éltető elem erejéből. A vitalizáló hatás mellett a termálvíz segít az izomfeszültség oldásában, csökkenti a fájdalmat és kifejezetten hatásos a fáradtsággal és a stresszel szemben is. Célzott terápiák ráadásul az anyagcserét is élénkíthetik, valamint csökkenthetik a reumás panaszokat. A termálvizet szabadtéri medencékben is élvezhetik a vendégek – igazán különleges érzés, amikor a kinti hidegben nyakig elmerülhetünk a melengető vízben. Burgenlandban öt forrásból tör a felszínre gyógyító erejű víz, és ez az öt forrás tölti meg a Frauenkirchenben, Bad Sauerbrunnban, Lutzmannsburgban, Bad Tatzmannsdorfban és Stegersbachban található termálfürdők és wellnessközpontok medencéit – némelyikben már a 17. század eleje óta lazulnak a vendégek, de persze már a rómaiak figyelmét sem kerülték el a környék adottságai.

A burgenlandi termálforrások vize nemcsak frissítő hatású, hanem esszenciális ásványi anyagokat is juttat a szervezetbe. Mivel gyógyító erejük időközben már messze az országhatárokon túl is ismertté vált, a legkülönbözőbb panaszokkal érkeznek ide a gyógyulni vágyók. Az Illmitzben található Szent Bertalan-forrás (Bartholomäusquelle) enyhén sós ízű vize jót tesz a gyomornak és a beleknek. A közép-burgenlandi Piringsdorfban a felszínre törő Sulz-forrás magas vas- és kéntartalmával veseproblémáknál, valamint szív- és érrendszeri betegségek utókezelésénél segít. Ollersdorfban a zarándoktemplommal szemben található az a Gyógyforrás (Heilquelle), ami szempanaszok esetén képes csodát tenni. Széndioxidos vízben megmártózva élénkítjük a vérellátásunkat, oxigént juttatunk a sejtekbe, ami frissességet kölcsönöz. A Bad Tatzmansdorf-i Reduce gyógyközpontban vagy a Bad Sauerbrunnban található gyógyfürdőben vett szénsavas fürdő hatásos terápia számos panasz kezelésére.

Innovatív szaunavilágok

A jégkutakról már mindenki hallott – de hószaunáról? A felforrósodott testnek kíméletesebb és kellemesebb, de nem kevésbé hatékony lehűlést nyújt, ha a forró szauna után átsétálunk egy hószaunába. Az 5 és 11 fok közötti hőmérsékleten száraz hideg és lágy hó uralkodik – a csend és nyugalom azonban itt is alaptételek. A meleg és a hideg váltakozása felgyorsítja és serkenti az izommunkát, erősíti az immunrendszert és a vérkeringést, ráadásul krónikus izomfájdalmak esetén fájdalomcsillapító hatású a forróság és hó felváltott alkalmazása. A Bad Tatzmannsdorfi AVITA Termálfürdőben többek között ezt is kipróbálhatjuk. Itt egyébként kizárólag hölgyeknek külön szaunavilág is épült, de a borról sem feledkeztek meg. Az Uhudler bor Dél-Burgenland egyedi specialitása, melynek két szaunát is szenteltek – a borospince hangulatú kabinban illatos szőlőmagolajat spriccelnek a forró szaunakövekre.

És mellé egy kis D-vitamin!

A melengető napsugarak nemcsak a bőrön keltenek kellemes érzést, hanem az egészség szempontjából is fontos szerepet játszanak. A napfény felgyorsítja a D-vitamin és a szerotonin termelését. A D-vitamin elengedhetetlenül fontos az egészséges csontokért, a szerotonin pedig hozzájárul a lelki kiegyensúlyozottsághoz és a jó közérzethez. Burgenland évi 300 napsütéses nappal büszkélkedhet, ami mintegy megkoronázza a rengeteg wellnessélményt, amit a régió kínál.

Egészségmegőrzés és gyógyítás természetes hatóanyagokkal  mindezt tudományos megalapozottsággal, fenntartható módon kínálja Burgenland.

Ingyenes Korona-casco a burgenlandi vendégeknek 2021. április 30-ig
Aki 2021. április 30-ig Burgenlandban üdül, annak ingyenesen és automatikusan jár egy biztosítás, aminek a költségeit a Burgenland Tourismus állja. Ez a biztosítás azoknak a vendégeknek is szól, akik már korábban lefoglalták burgenlandi üdülésüket erre az időszakra. Koronafertőzés vagy hatósági karantén esetén mindazoknak, akik egy burgenlandi szálláshelyen foglaltak maguknak szállást vagy az utazást koronavírusos megbetegedés miatt kell idő előtt megszakítaniuk, garantált az ingyenes lemondási lehetőség.

Rovatok