Index Vakbarát Hírportál

Több száz milliós tőkebefektetést kapott a Singulab Zrt.-től és a Hiventures-től egy magzatiélet-mentő eszköz

2020. november 10., kedd 15:50 | három éve frissítve

Magyar magzatok tízezreit, világszinten pedig akár millióit mentheti meg a tartós oxigénhiány kockázatától az innovatív eszköz, amely a 2020-ban elindított Virtuális EgészségKözpont Program első sikerprojektje.

Az IT-MEDicine Ltd. Kft.-t azért hozta létre Dr. Szilágyi András, hogy elhunyt professzor édesapja kollégáival befejezzék azt az életművet, amelynek célja az volt, hogy megalkossanak egy új, jelenleg a piacon még nem létező szülészeti-nőgyógyászati diagnosztikai orvosi eszközt.

A mindennapi szülészeti gyakorlatban hatalmas igény van arra, hogy minél pontosabb képet kapjunk a magzat állapotáról mind a terhesség, mind a szülés alatt. A szüléseknél az egyik legfőbb problémát az jelenti, hogy a szülés alatti hypoxia, azaz az oxigénhiányos állapot, nem jelezhető előre egyértelműen.

Az innovatív startupba foglalt kutatási projekt eredménye erre az orvosi és piaci igényre kíván választ adni, segítve a magzat utolsó trimeszteri állapotának megítélését, és a szülés alatt az oxigénhiányos állapot elkerülését. Csak Magyarországon évente ezer magzat, illetve újszülött hal meg a szülés során. Ennek közel fele oxigénhiányos állapot miatt következik be. A WHO szerint az oxigénhiányos állapot az egyik fő vezető ok a magzati elhalálozások között az egész világon.

Egy olyan komplex elektrofiziológiai mérőrendszer kifejlesztése történt meg, melynek a napi szülészeti gyakorlatban való használatával jelentősen javíthatjuk a születés időszaka körüli mortalitási és morbiditási mutatókat. A cél az volt, hogy valós időben és objektív módon kapjunk többletinformációt – elsősorban méhen belül – a magzat állapotáról

– mondta el Dr. Szilágyi András.

A célunk azon prevenciós projektek, programok és cégek egy platformra helyezése és bemutatása, piacra vitelének forrásokkal és marketinggel való támogatása, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak az egészségesen eltöltött életévek számának növeléséhez

– mondta Molnár Ferenc, a Virtuális EgészségKözpont tulajdonosa és vezetője, aki Singulab nevű inkubátorházán keresztül első körös tőkével, azaz elsőként támogatta és mutatta be a tőkepiacok részére az EMVITIS-en keresztül a magzatokat védő eszközt létrehozó céget, ezzel is elősegítve, hogy a Hiventures Zrt. már egy nagyobb volumenű, úgynevezett második körös befektetésben részesítse a vállalkozást.

A prototípus elkészült, és már a piaci gyártásra való előkészületek zajlanak. A magyar innovációval egy olyan, a világon eddig nem létező eszköz jön létre, amely egyszerre és integrált módon képes az indirekt magzati EKG-mérésekre a terhesség 2-3. trimeszterében, illetve direkt magzati EKG-és EEG-mérésekre a szülés alatt.

A 2020-ban a Szerencsejáték Zrt. főszponzorációja mellett elindított Virtuális EgészségKözpont nem kevesebbet tűz ki céljául, mint azt, hogy rövid időn belül valamennyi nagyobb egészségmegőrzési és betegségmegelőzési törekvést egy keretbe integrálva népszerűsítsen annak érdekében, hogy támogassa és felgyorsítsa a teljes szemléleti és működési fordulatot a valódi ,,egészségügy" irányába.

Az lenne a célunk, hogy programjaink révén erősítsük és hálózatba szervezett módon szélesítsük azt a szemléletváltást kikényszerítő koalíciót és társadalmi bázist, aminek célja hogy a mai, reaktív és drága „betegségügy” helyett a valódi, preventív egészségmegőrzési és betegségmegelőzési tartalmú projektek és aktivitások terjedjenek el, amelyek nemcsak jóval kevésbé terhelik meg a társadalombiztosítási kasszát, de érdemben javítanák a magyar lakosság egészségügyi mutatóit és életminőségét – hangsúlyozta Molnár Ferenc ötletgazda és tulajdonos, aki Virtuális Erőmű Program néven már egy hasonló törekvést nemzetközi sikerprojektté fejlesztett.

A Virtuális EgészségKözpont támogató eszközrendszerének fő pillérei: a mozgási, a táplálkozási és a szűrési programok, illetve az ezekre orientáló, társadalmi innovációk és szemléletformálás.

Rovatok