Index Vakbarát Hírportál

Békebeli nyugalom Ausztria tetején

2020. december 3., csütörtök 15:50

Púderhó, naplementetúra és éjjeli vadles Ausztria legnaposabb régiójában

Kelet-Tirol a nagy síközpontoktól távol, a Dolomitokra néző panorámával csábít élményteli, aktív kikapcsolódásra. Ez a méltatlanul keveset emlegetett térség mindenképp megér egy kirándulást, ha majd újra sílécre vagy akár hótalpra pattanhatunk: elegendő hellyel a sípályákon, sok hóval és sok napsütéssel, valamint igazi kelet-tiroli finomságokkal.

Ausztria legmagasabb hegyétől, a fenséges Großglocknertől a régió központja, Lienz városka pálmákkal tarkított, mediterrán hangulatú főteréig... nos, nem sok olyan hely van, ahol ennyire változatos a táj, mint Kelet-Tirolban. A Magas-Tauern vonulat és a Dolomitok, amelyek a régió központi völgyét övezik, a túrázás és sziklamászás közismert fellegvárai is egyben.

Ilyen magaslatokkal körülvéve nem is csoda, hogy Kelet-Tirolt „Ausztria tetejének“ is nevezik. Ez a kis régió nem kevesebb, mint 266 olyan csúccsal büszkélkedhet, amelyek mindegyike 3000 méter feletti. Errefelé a tél autentikus, természetes és romantikus. Kifejezetten sok a napsütéses napok száma, ugyanakkor több mint elegendő a hó mennyisége is. A 7 kelet-tiroli síterepen a téli sportok kedvelőinek az átlagnál jóval több hely áll a rendelkezésére a sípályákon. Hasonló a helyzet a hangulatos kelet-tiroli síhüttékben, emellett a régió egyedülálló feltételeket kínál a porhóban síeléshez is.

Már-már elfeledett luxus a sípályákon

Kelet-Tirol nem arra törekszik, hogy minél több infrastruktúrát építsen ki és tömegeket vonzzon, akik aztán egymás léceit tapossák a sípályákon. Természetesen itt is kiváló, modern felvonók vannak, de a cél az, hogy mindenki jól érezze magát – a sívakáció itt afféle boldog békeidők életérzést idéz, amikor a hütte előtt ülve akár a jégcsapokról csepegő vizet is hallani lehetett. Ami tehát különlegessé teszi ezt a tájegységet, az az egy négyzetméterre/egy hüttére eső látogatók száma, mert a Kelet-Tirolba vezető hosszabb utazás miatt buszos csoportokkal vagy egy napra érkező síelőkkel itt alig találkozhatunk. Ennek köszönhetően a 7 síterepre elosztott 150 kilométernyi sípálya csak a helybélieknek és a hosszabb síüdülésre érkezőknek marad meg. A kínálat pedig a könnyű, (újra)kezdőknek ideális pályáktól kezdve a családi síterepen és a funparkokon át az igényes világkupapályákig és a porhóval borított hegyoldalakig terjed.

Talán éppen ezért Kelet-Tirolban mindent egy kicsit lazábban és könnyedebben vesznek. Ez érvényes a napfényes hüttékben töltött pihenőkre – amikor bőven van idő a Dolomitokban gyönyörködni –, az après-ski mulatságokra, az egyszerű, de ízletes vacsorákra vagy a kelet-tiroli csúcséttermekben kínált, első osztályú tiroli finomságokra is. Ehhez jön még, ha a feltételek stimmelnek, hogy olyan porhó várja a freeridekereket, amelyért egyébként a messzi Rocky Mountains-be kellene utazni. Egy speciális időjárási jelenségnek köszönhetően találkozhatunk Kelet-Tirolban ezzel a legendás porhóval, amelyet előszeretettel hívnak Champagne Powder hónak is – ezt a defereggentali St. Jakobban keressük. Végül pedig a téli kínálatot a kedvező síbérletetek és a vonzó családi ajánlatok teszik teljessé.

Merre érdemes pezsegni?

Kelet-Tirol legnagyobb és legismertebb síterepe a Großglockner Resort Kals-Matrei, amely Ausztria legmagasabb hegyével, a Großglocknerrel szemben csábít egyedülálló téli kikapcsolódásra. Kifejezetten a családokra koncentrál a Hochpustertal sícentrum és a Golzentipp-hegy a „James Bond faluban”, Obertilliachban, ahol még mindig megtekinthető a forgatáshoz használt, direkt erre a célra felhúzott házikó. A Spectre című Bond-filmet összesen négy helyszínen forgatták a faluban – a látványos repülős üldözési jelenetet például szintén a Golzentipp pályarendszer melletti erdőnél vették fel.

Defereggental ugyanakkor nem csak a porhó kedvelőinek fog tetszeni. A 60 km hosszú völgy az Alpok egyik legérintetlenebb és legkevésbé lakott völgyei közé tartozik. Itt található – több mint 2000 méteres magasságban – Ausztria legrégibb Almja, az írásos emlékekben már 1212-ben is említett Jagdhausalm. A lakosok azóta sem törekednek arra, hogy túlzottan felpezsdüljön itt az élet, többre becsülik a nyugalmat, ezért az a vendég fogja itt jól érezni magát, aki maga is osztja ezt a nézetet. A kiváló infrastruktúra mellett itt nincsenek zajos bárok és hatalmas szállodakomplexumok. Nyáron egyébként a völgy az itt nagy számban nyíló, csodás alpesi rózsáról ismert.

(Nem csak) havas élmények a sípályákon kívül

Akit nem a csúszás hoz lázba, az is megtalálja errefelé a számítását. A legnépszerűbbek közé tartoznak például a teliholdkor vagy naplementekor megrendezett hótalpazások a Magas-Tauern Nemzeti Parkban, akárcsak a vadles-túrák: a közel kétezer négyzetméteres park az egész Alpokban a legnagyobb, és több mint tízezer állatfaj mondhatja élőhelyének. A Zettersfeld télisport-központból induló naplementetúra igazán különleges élmény. A nemzeti park rangerei elmondják, hogy milyen állatok nyomai láthatóak a hóban és hogyan segítenek a tájékozódásban a csillagok.

A családoknak biztosan tetszeni fog az Osttirodler. Ez a hegyi hullámvasút egész évben nyitva tart, ha pedig már megcsípte arcunkat a fagy, a Lienz városkában található, nemrégiben felújított Dolomitenbad fürdővilágában lazíthatunk. Korcsolyázni a befagyott Tristacher See-n és a lienzi jégpályán is lehet.

Kelet-Tirol a sítúrázók eldorádója is egyben. Az idilli hangulatú Kartitsch falu kifejezett specialitása ez a téli sport, ráadásul magas fekvése miatt (1356 m) nem kell nagy magasságokba felküzdeniük magukat a túrázóknak ahhoz, hogy kirándulás alatt a Lienzi Dolomitokban gyönyörködhessenek. A garantált hó mellett itt egészen magas a napsütéses órák száma is – az egyik legtöbb egész Ausztriában.

Aki még sosem próbálta a biatlont, annak itt a remek lehetőség, mert Kelet-Tirolban ehhez is minden adott. A régió elvégre sífutásban is kiemelkedő: a határon átívelő vezetett túrákhoz poggyászt sem szükséges! A helyi útvonalak ugyanis összeköttetést biztosítanak a Dolomiti Nordicski-hez, amellyel Európa legnagyobb, országokat összekötő sífutó útvonala jött létre: összesen 1300 kilométerrel. Ráadásul itt a sífutást és a hozzá kapcsolódó biatlont olyan komolyan veszik, hogy a pályarendszert minden nap ápolják. A kezdő biatlonistákra Obertilliach-ban vár egy profi központ, ahol minden segítséget és eszközt megkapnak az első biatlonélményhez.

Ha az emlékeiben még élénken élnek a gyerekkori szánkózások, itt felevenítheti azokat: több mint 30, sok esetben kivilágított pályán csúszhat, utána pedig a tiroli gombóc és császármorzsa csúszhatnak – mármint a látogató gyomrába, a rusztikus alpesi vendéglőkben.

Innen posztoljon, ha irigyeket akar!

Kelet-Tirol tarsolyában még egy titkos ászt találhat az, aki igazán különleges élményekkel akar hazatérni. Az Umbalkees-gleccser által táplált Isel egyike azon kevés folyónak Közép-Európában, amely egyáltalán nincs szabályozva, így zabolátlanul ömlik a Lienzet is átszelő Dráva folyóba. A gleccservölgyet pompás túraösvények hálózzák be, de a legszebb mindezt négy patán átélni: lovastúrákra a gleccserfolyó mentén télen-nyáron egyaránt lehetőség nyílik.

Indulni talán nem ez a legjobb időpont, de ha megjött a kedve, akkor még van idő karácsony előtt egy kelet-tiroli vakációt kérni az angyaloktól – 2021-re!

Rovatok