Index Vakbarát Hírportál

Próbáld ki ingyen az Arcanum adatbázisát, most féláron vehetsz előfizetést ajándékba!

Arcanum Adatbázis Kft.

2020. december 15., kedd 15:53 | három éve frissítve

Ez a karácsonyi ajándékkártya a legizgalmasabb regényekkel is felveszi a versenyt.

Az Arcanum adatbázisának használata nem csak egyszeri élmény lehet, hanem eszköz a mindennapokban, izgalmas időutazás, bárkinek tartalmas időtöltés. Most előfizetés nélkül is kipróbálhatod!

Ráadásul 50 %-os kedvezménnyel juthatsz hozzá az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) féléves és egyéves előfizetéséhez, amely 10.000 vagy 15.000 forintért korlátlan hozzáférést jelent. Ha szeretnél karácsonyra Arcanum ajándékutalványt vásárolni, az alábbi linken megteheted.

Kérem az ADT ajándékkártyát!

Az Arcanum tíz éve, folyamatosan digitalizálja a magyar nyelvű újságokat, folyóiratokat, lexikonokat, könyveket, régi térképeket és műalkotásokat. Az adattár terjedelme 30 millió oldal, a nyomtatott lapok között pedig pontosan ugyanúgy kereshetsz, ahogy a Google-ben tennéd.

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) használatával házhoz jön a könyvtár

Nem kell napokat a könyvtárban eltölteni ahhoz, hogy hozzájuss egy nyomtatott újság valamelyik cikkéhez. Az Arcanum adatbázisát otthonról, a saját számítógépeden lapozhatod végig.

Annak, aki családfát kutat, vagy a felmenői életét szeretné részletesebben megismerni, szakdolgozatot, tanulmányt ír, annak az ADT igazi aranybánya.

A rendelkezésre álló összes oldalt lementheted, a szövegeket külön kimásolhatod, amelyeket aztán könnyedén szerkeszthetsz, nem kell a képformátummal bajlódni.

Nézz körül az ADT dokumentumai között!

Átnézheted a napi sajtót és a tudományos folyóiratokat

Az ADT adatbázisában a napi sajtó is elérhető. Az elmúlt 250 év eseményeiben időutazóként szörfözhetsz, rákereshetsz konkrét lapszámokra, nevekre, helyszínekre, eseményekre. Érdemes használni az összetett keresőt, a találatokat évszámok vagy források szerint szűrheted tovább.

Az ADT felületén a legtöbb hazai tudományos folyóirat minden valaha megjelent lapszámára is rá tudsz keresni. Ráadásul sokkal több, a keresett témához kapcsolódó tanulmányt jelenít meg a rendszer, mint amit egy könyvtári adatbázisban elérhetsz. Ez a lehetőség felbecsülhetetlen.

Itt beleolvashatsz a napilapok és magazinok bármelyikébe!

Megtalálhatod mások és a saját magad fényképét!

Az Arcanum Digitális Tudománytár mesterséges intelligenciával keres a fényképek között. Ha szeretnéd megnézni, szerepelsz-e valamelyik nyomtatott lapban, tölts fel magadról egy fotót, és a rendszer máris jelzi, megtalált-e. Egyszerre 1000 képet ad ki a lista, és jó eséllyel találja meg a fiatalkori fotódat is.

Van esetleg egy fényképed, de nem tudod, kit ábrázol? Erre is választ kaphatsz. A sajtófotók és az illusztrációk között szintén keres a rendszer, ráadásul a csoportképeket vagy a metszeteket is képes feldolgozni. A megtalált képpel újabb keresést indíthatsz, így egyre pontosabb találati listát kapsz.

Az Arcanum arckeresőjét ide kattintva tudod kipróbálni!

Mit írtak az újságok a karácsonyi ajándékozásról?

Arcanum előfizetéssel meglepni szeretteinket kifejezetten trendi ajándék manapság, a segítségével például megtudhatjuk, hogy 170 évvel ezelőtt miről szóltak a karácsonyi hirdetések. Meglepő, hogy nincs is akkora különbség! A Pesti Napló 1850. december 24-ei számában ásványgyűjteményt hirdetnek, amely felnőtteknek és gyerekeknek is alkalmas lehet apró ajándékként. Nem mellesleg felkelthetik az érdeklődést a természettudományok iránt...

„Karácsonyi vagy újévi ajándokul nemcsak holmi törékeny apróságok s csecsebecséket kaphatni fővárosunkban. Mihálka úr különösen ajánlja tudományos rendszerrel és csinos szelenczékben összerakott ásványgyűjteményét. Hasznos ünnepi ajándék ez, gyermekek számára is. Legalább figyelmet ébresztenek a természettudományok iránt. E gyűjtemények 8 — 20 p.ffig, kaphatók M. úrnál aldunasoron 67. sz. alatti Schrőderféle házban.”

Ezek a bonyolult játékok sajnos elromlanak!

A Népszabadság egykori publicistája, Tabi László a lap 1961. december 24-i számában a játékok bosszantó elromlásáról ír, amelyet szerinte azok bonyolultsága okoz. Bezzeg a csiga, a golyó és a karika! Azok sosem romlottak el! Részlet a Pardon egy percre! című rovatból:

"Úgy hallom, hogy még mindig sok baj van a gyermekjátékokkal: nem várják be, amíg annak rendje és módja szerint elrontják őket, hanem elromlanak maguktól, jókora bosszúságot okozva ezáltal a gyermekeknek. Eszembe jutott ez a kérdés tegnapelőtt, amikor egy nagy játéküzlet előtt haladtam el. Odafurakodtam hát a kirakathoz, hogy megszemléljem: mivel játszanak a mai gyerekek tulajdonképpen?

No persze! — gondoltam magamban, miközben orromat a kirakatüveghez nyomva, bámészkodtam — hát persze hogy elromlanak! Hiszen a legtöbbje mechanizmuson alapul, majdnem mindnek szerkezete van, rugója, lendkereke, elektromos eleme, battériája, fogaskereke, hajtószíja, ördög tudja, még mi egyebe! Amikor én gyerek voltam, tíz-tizenkét éves srác, akkor az elromlott játék még ismeretlen fogalom volt. S mialatt tovább baktattam, felidéztem magamban, mivel is játszottunk mi negyven esztendővel ezelőtt.

A csiga, az egyszerű facsiga bezzeg el nem romlott sohasem. Szög volt a hegyibe verve, kézzel megpörgettük, és ostorral ütöttük; így pörgött akár órákig is, ha szusszal bírtuk. Mi lett a facsigával, mért ment ki a divatból? És a golyó, vagy ahogyan mi mondtuk: a „skuló"? Mit vétett, hogy elsüllyedt az idők tengerében? Jó játék volt. A legolcsóbb az egyszerű de színes agyaggolyó volt, ám volt üvegből is golyó, benne színes szálak csavarodtak, s volt acélgolyó is, a legbecsesebb. A járdaszegély mellett skulóztunk félnapokat, soha el nem romlott a golyó, vissza egyet sem kellett vinni.”

„Ne hozz olyan vacakokat, mint a múlt karácsonykor!”

1981. december 26-án, a Chicago és Környéke című, magyar nyelven megjelenő lapban a Mikuláshoz, pontosabban Santa Claushoz írt őszinte, gyermeki gondolatok is helyet kaptak. Angyalka, Jézuska vagy Santa Claus – a lényeg évtizedek múltán mit sem változott.

"A Karácsony közeledtén egy floridai hetilap, az amerikai posta hozzájárulásával, összegyűjtött néhány levelet, amelyeket a gyerekek Santa Claushoz írtak, íme, néhány:

Kedves Santa; Ne hozz nekem ajándékot karácsonyra, csak hagyj nekem pénzt a karácsonyfa alatt, majd én megveszem magamnak az ajándékokat.

Kedves Santa: Nem bánom, mit hozol karácsonyra, csak arra kérlek, ne hozz olyan vacakokat, mint a múlt karácsonykor.

Kedves Santa: tavaly karácsonyra hoztál nekem egy szánkót. Most, kérlek, hozz havat.

Kedves Santa: hozz valami szép ajándékot Bex nevű kiskutyámnak. Rá nem gondol senki sem.

Kedves Santa: hozz hosszú alsónadrágot a nagypapának, ő már öreg és mindig fázik és nem gondol rá senki.

Kedves Santa: kérlek, az idén először hozzánk jöjj el. A múlt karácsonykor utoljára jöttél és már alig maradt valami a zsákodban.

Kedves Santa: Tetszik nekem a vörös ruhád. Nekem is van egy vörös kabátom. de nincs szakállam.

Kedves Santa: Tegnap láttalak az egyik department storeban. Nagyon rendesnek látszol, de őszintén meg kell mondanom, hogy nagyon kövér vagy.

Kedves Santa: Hozz nekem egy millió dollárt. Ajándékokat ezen a karácsonyon nem kérek.

Kedves Santa: kérlek, ne hozz semmi karácsonyi ajándékokat a tanító nénimnek, mert mindig rossz jegyet ad."

Rovatok