Index Vakbarát Hírportál

Zillertal: a síterep, ami ott kezdődik, ahol a többi véget ér

2020. december 15., kedd 08:59

Csendes éj... Szeretné megtudni, honnan indult világhódító útjára ez a dallam? Kezdetnek legyen elég annyi, hogy közel van Ausztria egyetlen egész évben síelhető síterepéhez, plusz szupermodern, építészetileg is ámulatba ejtő hüttékhez, egy természetes jégpalotához és más izgalmas látnivalókhoz. Elmondjuk, miről fog álmodozni idén karácsonykor a Csendes éj-t hallgatva: hogy jövőre az ünnepeket Zillertalban töltse!

Magaslati fekvés és hóbiztos síelés

A Zillertal és a hozzá kapcsoló Tuxtal elsősorban természetesen a síelni vágyókat hozza lázba: 4 hatalmas síterep, ahol összesen 542 km pályaszakasz vár felfedezésre. És a non plus ultra: ahol a többi síközpont véget ér, a Zillertal síközpontjai ott kezdődnek. A régió legmagasabb hegye a Hochfeiler 3509 méterrel, míg a Hintertuxi-gleccser kabinos felvonója 3250 méterre viszi fel a látogatókat. A Zillertal Shuttle a Hintertuxi-gleccser panorámateraszára repíti a látogatókat, ahonnan a kilátás a környéken található összes 3000-es hegycsúcsot magába foglalja – a Zugspitzétől a Venediger-csoportig.

A kínálat az igényes, sportos pályáktól a mélyhóval borított lejtőkön át a családok, kezdők és élménysíelők által kedvelt napsütötte, széles carvingpályákig terjed. A síterepek magaslati fekvése (560–3250 m) mellett az elmúlt években a környezetbarát, kristálytiszta hegyi vízzel működő hóágyúrendszerekbe történő befektetések is garanciát jelentenek a hóbiztos téli élményekre. Igény esetén a sípályák 74,5 százaléka hóágyúzható, de az abszolút sígaranciáról a Hintertuxi-gleccser gondoskodik – ez Ausztria egyetlen egész éves síterepe. Ha elfáradtunk, összesen 80 alpesi hütte csábít kulináris élményekkel teli pihenőre – ráadásul nem is akármilyenek!

A téli sportok fanatikusai életre szóló élményekkel térhetnek haza a Zillertal Arénából. Itt mindenki megtalálja a számítását: a Gerlos könnyű, míg Zell am Ziller közepes pályákat kínál, Königsleitenben pedig a porhóval borított pályák nyúlnak a végtelenbe. Csúszott már valaha megállás nélkül közel két kilométert? Itt ezt is lehet: Zell am Ziller egyik szenzációs pályáján a liftből kiszállva egészen 1920 métert csúszhat, mire újra felvonóra szállna. A Zillertal Aréna, ahonnan természetesen a snowpark és funpark sem hiányozhat, olyan extrákat kínál a bérlet árában foglalva, mint saját sívideó készítési lehetősége, időmérés a versenypályán (gyorsasági szakasz) és saját napi sístatisztika (megtett kilométerek és szintkülönbség, mely lifteket használtuk stb.) – mindezeket a skiline.cc weboldalon tekinthetjük meg a fárasztó nap végén. Az Arénában egyébként összesen 990 hóágyú várja, hogy besegítsen az anyatermészetnek.

Akit elkap a táj látványa által garantált romantikus hangulat, Zillertalban még fokozhatja is, méghozzá egy holdfényes sítúrával. A gyakorlott sízőknek szervezett, vezetett túrát hangulatos vacsora teszi teljessé, így akár egy felejthetetlen lánykérés is kialakulhat belőle... És nem csak itt! A zillertali Hartban található Schleier-vízesés a hideg teleken megfagy, és így tökéletes háttérként szolgál a különleges téli fotókhoz.

Családi élmények – a síelésen túl is

Akkor sem kell csüggednünk, ha a romantikus andalgáson már rég túl vagyunk, mert Zillertal a gyermekes családoknak is sokat nyújt. A kölykök a helyi kabalamadárral, Albert sassal tehetik meg első szárnypróbálgatásaikat sílécen vagy deszkán. Mayrhofenben két mókás pályát kifejezetten nekik alakítottak ki: a síterep többi részétől elkülönített lejtőkön többféle élményelemet is kipróbálhatnak. A már nem teljesen kezdő gyerkőcök ezen a két pályán enyhe hullámokon bolondozhatnak, illetve félcsőhöz hasonló kanyarokban készülhetnek fel a felnőtteknek kitalált funparkok kínálatára. Az a gyerek pedig, aki sítúrán vesz részt magával Alberttel egy afféle kis „közönségtalálkozó” keretében, biztosan jönni akar majd a következő évben is síelni!

Barlangok változatos kivitelben

A Hintertuxi-gleccserre vezető festői kabinos felvonózás során az az érzésünk támadhat, hogy meg sem állunk egyenesen az égig. A 3250 méterre megérkezve azonban nem csak a panoráma, de a hegy gyomra is kincseket rejt: az anyatermészet vájt itt ki magának egy palotát hóból és jégből. Már a járatkomplexumba való belépés önmagában is szájtátós élményt tartogat – egy hatalmas, kékes fényben csillogó aulán keresztül jutunk egyre mélyebbre a jégpalotában.

A kaland garantált: sisakban, biztonsági hevederben és kötélzettel haladhatunk a Glacier Ski Resort pályái alatt. Akinek ez nem elég, igazi adrenalintúrára is benevezhet, illetve kínálnak kifejezetten gyerkőcökre szabott élménytúrát is a jégpalotában.

A barlangozásnak ezzel még nincs vége. A Spannagel-barlang a legmagasabban (2535 m) fekvő barlang Európában, melyet egyórás, vezetett túra keretében fedezhetünk fel – természetesen nem mind a tíz kilométerét, csupán ötszáz méter mélyre hatolhatunk, de így is látványos túrára számítsunk. A barlang a Hintertuxer Gletscherbahn középállomásánál található, 2660 méteres magasságban, és az induláskor sisakot és kabátot is kapunk.

Ünnepi (és történelmi) extrák

Eredjünk végre a Csendes éj nyomába! Hangulatos, tematikus téli túra vezet a Gasthof Klaushoftól a Häusling Almig, ahol mindent megtudhat arról, hogyan indult a környékről világhódító útjára a Csendes éj. A több mint háromszáz nyelvre lefordított dalocska immár kétszáz éve csendül fel a világ minden pontján karácsony idején. Bár szerzői a dalt Oberndorfban, Salzburg tartományban írták, a jól sikerült melódiát zillertali dalnokok vitték ki a nagyvilágba.

Akit érdekel a dal története, itt rengeteg emlékre és relikviára bukkanhat egy olyan történet kapcsán, mely a tehetség, a bátorság és egy szerencsés fordulat izgalmas keveréke. A helyi leghíresebb énekesek, a Strasser család történetét egy túraösvény mondja el, de több faluban is a közreműködők nyomaira bukkanhatunk, akár szülőház, akár templom képében.

A Zillertal tehát messze nem csak a hófedte hegyoldalakról szól. Szeretne még többet tudni az Alpok ősi történelméről? Ha érdekli, hogyan éltek a régi gazdálkodók ezen a nem könnyű terepen, az Altes Jöchlhaus-ba érdemes ellátogatni, ahol egy hatszáz éves tanyaházat alakítottak át pompás múzeummá. Zell am Zillerben pedig a regionális múzeum egy 1713-ban épült házban kapott helyet.

Modern hütték trendkövetőknek

A hegyen igazán különleges gasztronómiai élményekben lehet részük a vendégeknek. A Zillertalban díjnyertes, egyedülálló építészeti megoldásokat felvonultató hütték kínálnak ízletes fogásokat a világ minden tájáról. A síléceken töltött idő köztudottan éhessé tesz – vagyis nem árt leülni, élvezni a kilátást és végigkóstolni a kulináris kínálatot.

Itt van például a Schneekarhütte, ez az igazán egyedi és különleges épület, nagyszerű fekvéssel és tökéletes kilátással Mayrhofenre. Extravagáns, szinte véletlenszerűen egymás mellé épült formák sokasága, ahol a teraszon egy sasszobor is helyet kapott – ütős fényképeket komponálhatunk, ha megcélozzuk a kitárt szárnyú madarat, háttérben a végtelenbe nyúló havas hegyvonulatokkal – elvégre 2250 méterről már egészen pazar a kilátás.

Ha a fenti épületegyüttes, melyben egy piramis is megtalálható, unalmasnak tűnne, akkor mit szólna az Esernyőbárhoz? Igen, ezt a épületet esernyőről formázták, de nagyon ötletesen üvegből készítették el az ernyőt, így csodás napfürdőzésben lehet részünk a modern kulináris élmények mellett, különösen, mivel jó időben a tető kinyílik! Az Umbrella bar a Zillertal Arénában található, és csúszva, illetve autóval és síbusszal is megközelíthető.

Hiányzik a nyári Ibiza? A Kristallhütte nemcsak remek ételeket és italokat kínál, hanem egy egész életérzést, lounge zenével és dj-partikkal kiegészítve. E szupermodern „kocka” falai tükrös üvegből készültek, így egyrészt teljesen beolvad a tájba, másrészt az üveg mögött ülve szinte eggyé válunk a természettel – beleértve a bár szaunáját is!

Az izgalmas hütték sorát gyarapítja a Granatalm is. Ez a vendéglő szintén hatalmas terasszal hódít a Gránátkő kápolna (Granatkapelle) közelében. A Mayrhofen térségében található kápolna fantasztikus építészeti műremek, melynek formáját az itt évszázadokon át bányászott gránát adja. A Ziller völgye híres ásványkincseiről, így a minimalista kápolna ennek is emléket állít – ráadásul egy festői tó partján.

Aktivitások a sípályán kívül

A sípályán kívül is számtalan program várja a vendégeket. Legyen szó téli túrázásról, sífutásról vagy szánkózásról – itt mindenki megtalálhatja a számítását. A Grieralm körül található hegyoldalakat álomszerű porhó fedi, ami már messziről szikrázik a napsütésben. Ehhez hasonlóan ragyogó élményt jelent, ha a Grieralmról szánkóval csúszunk vissza a völgybe. A hótalpas túrázás a Gerlosi-völgyekben érintetlen tájakra kalauzol, míg a hegymászófalu, Ginzling hóborította völgyekkel csábít csodaszép téli túrákra. De visszatérve az ünnepi hangulathoz, Zillertalban ez egész évben elérhető – elvégre kinek ne lenne ünnep az a nap, amikor a vakító havon lovasszánon utazhat?

Természetesen az alpesi bobpálya sem maradhat ki a kínálatból, és Zillertal ebben is adu ász: az 1450 méter hosszú pályán egy 360 és egy 540 fokos hurok is van azoknak, akinek a vére helyén is adrenalin csörgedez. Szintén nekik ajánljuk azt a havas via ferratát, amely Hochzillertalban található, és az azonos nevű hegyi állomástól indul. A kalandhoz megfelelő felszerelés bérelhető, és még itt is gondoltak a gyerkőcökre – nekik saját via ferrata útvonalat alakítottak ki.

Akár javíthatatlan romantikusok vagyunk, akár kalandokban bővelkedő téli utazásra vágyunk a gyerkőcökkel vagy barátokkal, Tirol egyik legnépszerűbb régiójában nem csalódhatunk. A fejedelmi hegyek között tett téli kiruccanás közben pedig nem is marad más választásunk, mint reménytelenül beleszeretni a negyedik évszakba.

teaser kép forrás: * Zillertal Tourismus, Christoph Johann

Rovatok