Index Vakbarát Hírportál

Óriási adatmennyiség-növekedést hozott a járvány, de mit kezdenek ezzel a cégek

2021. április 26., hétfő 15:14

Az IT-szolgáltatóknak is kihívás ez a növekedés, de akadt egy, amelyik gyorsan lépett

Számos adatközpont épült már hazánkban, hogy a vállalatok az évről évre hatalmas mennyiségben felhalmozódó információmennyiséget tárolni tudják, szervereiket elhelyezzék, felhőalapú technológiákat vagy – akár biztonsági megfontolásból – tartalékkapacitásokat vegyenek igénybe. Minden ilyen esetben alapvető szempont az információbiztonság és a rendelkezésre állás kérdése, ezért az adatközpontokat üzemeltető cégek ennek a két fő szempontnak kívánnak megfelelni leginkább a sok követelmény közül.

A koranavírus-járvány e tekintetben is éreztette hatását a vállalatok körében. Már csak a home office, a személyes kapcsolattartás szerepét szinte mindenben átvevő online érintkezés miatt is, hirtelen hatalmas adatkapacitásra lett szükségük, és felismerték, hogy anyagilag és műszakilag is jobban járnak, ha például egy külső cégtől veszik igénybe az erőforrásokat. Ehhez persze újabb és újabb kapacitások kellenek a szolgáltatói oldalon is. Ezzel párhuzamosan az is kiderült, hogy azok a társaságok, amelyek egy-két éve még elzárkóztak egyes infokommunikációs lehetőségektől, az új helyzetben rájöttek, sokkal több mindenben lehet segítségükre a digitalizáció, mint azt gondolták eddig. Sorra kezdték igénybe venni a szolgáltatóknál meglévő szerverkapacitásokat, és fordultak olyan felhő- és IT-biztonsági megoldások felé, melyekhez szintén az adatközpontok adnak biztos hátteret. Ezek a nemzetközi trendek mind arra ösztönözték a nagy infokommunikációs szolgáltatókat, hogy bővítsék kapacitásaikat, az Invitech ebben tudott az elsők közt lépni, ezért is bővítette most DC10-es adatközpontját, azaz a X. kerületben található datacenterét.

A mintegy 10 000 szerver elhelyezésére alkalmas új géptermekbe nemcsak a vezetékekben található 5 tonna rézkábel épült be, hanem mindaz a tudás és tapasztalat, aminek köszönhetően például ugyanebben a létesítményben található Magyarország egyetlen TIERIII-as minősítésű adatközpontja, azaz ma hazánkban itt garantálható a legmagasabb szintű minősített biztonság és rendelkezésre állás. Ezért választják a hazai közép- és nagyvállaltok, multinacionális cégek az Invitechet partnernek, ha Budapesten akarnak világszínvonalú szolgáltatásokhoz jutni.

Ha már Budapest, érdemes azt is megemlíteni, hogy a tapasztalatok alapján a hazánkban működő vállalatok egyre inkább megbecsülik az itthoni szolgáltatókat, egyre fontosabb az azonos országban való elhelyezkedés, a magyar nyelvű, 7/24-es ügyfélszolgálat, a magas szolgáltatási szint, az a rugalmasság, amit az azonos lokáció miatt könnyebben kapnak meg Magyarországon.

Az Invitech jelenleg 5 adatközponttal rendelkezik, ebből 4 Budapesten, egy pedig vidéken található, most már összesen mintegy 4000 négyzetméternyi alapterületen. Az ország legmodernebb adatközpontjában, a DC-10-ben most újabb 2 géptermet adtak át, ezzel is készülve a régi és az új ügyfelek egyre növekvő igényeire. Ezeknek a különleges létesítményeknek a legfontosabb tulajdonsága a nagy kapacitás, valamint a többszörösen tartalékolt, különlegesen magas átviteli képességű távközlési összeköttetés. Az üzleti és magánfelhasználók által generált óriási, egyre bővülő adatmennyiség akkor tudja leginkább szolgálni a fejlődést, ha van hely, ahol azt biztonságosan tudják tárolni is. Ezeknek a létesítményeknek a funkciói persze messze túlmutatnak az adatok tárolásán, ezek az infrastrukturális beruházások segítenek megteremteni az egyre gyorsuló ütemű digitalizáció feltételeit.

Rovatok