Index Vakbarát Hírportál

Te benne vagy az Arcanum adatbázisában? Ma ingyen megnézheted!

2021. május 27., csütörtök 11:09

Magánszemélyek újsággyűjteménye is bekerülhet az Arcanumba, amiért előfizetés jár

A legnagyobb magyar adatbázis ma éjfélig előfizetés nélkül elérhető. Böngéssz a 32 millió oldalnyi archívumban, keress rá a nevedre vagy kutass a felmenőid után! A mesterséges intelligencia a fotód alapján is megtalál.

A „magyar Google” kisgömböc módjára dagad, már 32 millió oldalnyi újság és dokumentum között keresgélhetünk. Folyamatos az archiválás, ezzel párhuzamosan a kiadványok felkutatása is zajlik. Az Arcanum most azokat az újságokat, évfolyamokat és lapszámokat szeretné megtalálni, amelyek az adatbázisban hiányosak vagy egyáltalán nem léteznek. Intézmények, kiadók és magánszemélyek is jelentkezhetnek, akik a gyűjteményekért cserébe előfizetést kapnak. A részleteket ide kattintva lehet elolvasni. 

Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) használatával házhoz jön a könyvtár

Megvan ugyan a maga romantikája, de nem kell már napokat a könyvtárban eltölteni ahhoz, hogy hozzájuss egy nyomtatott újság valamelyik cikkéhez. Az Arcanum adatbázisát otthonról, a saját számítógépeden lapozhatod végig.

Annak, aki családfát kutat, vagy a felmenői életét szeretné részletesebben megismerni, szakdolgozatot, tanulmányt ír, annak az ADT igazi aranybánya.

A rendelkezésre álló összes oldalt lementheted, a szövegeket külön kimásolhatod, amelyeket aztán könnyedén szerkeszthetsz, nem kell a képformátummal bajlódni.

Az Arcanum keresőjét ide kattintva tudod kipróbálni!

Átnézheted a napi sajtót és a tudományos folyóiratokat

Az ADT adatbázisában a napi sajtó is elérhető (Teljes címlista). Az elmúlt 250 év eseményeiben időutazóként szörfözhetsz, rákereshetsz konkrét lapszámokra, nevekre, helyszínekre, eseményekre. Érdemes használni az összetett keresőt, a találatokat évszámok vagy források szerint szűrheted tovább.

Az ADT felületén a legtöbb hazai tudományos folyóirat minden valaha megjelent lapszámára is rá tudsz keresni. Ráadásul sokkal több, a keresett témához kapcsolódó tanulmányt jelenít meg a rendszer, mint amit egy könyvtári adatbázisban elérhetsz. Ez a lehetőség felbecsülhetetlen.

Találd meg a saját fotódat!

Az Arcanum Digitális Tudománytár mesterséges intelligenciával keres a fényképek között. Ha szeretnéd megnézni, szerepelsz-e valamelyik nyomtatott lapban, tölts fel magadról egy fotót, és a rendszer máris jelzi, megtalált-e. Egyszerre 1000 képet ad ki a lista, és jó eséllyel találja meg a fiatalkori fotódat is.

Van esetleg egy fényképed, de nem tudod, kit ábrázol? Erre is választ kaphatsz. A sajtófotók és az illusztrációk között szintén keres a rendszer, ráadásul a csoportképeket vagy a metszeteket is képes feldolgozni. A megtalált képpel újabb keresést indíthatsz, így egyre pontosabb találati listát kapsz.

Az Arcanum arckeresőjét ide kattintva tudod kipróbálni!

Mi történt május 29-én?

Még nem sejtjük, mi minden történhet a nap végéig, viszont az előző május 29-ékről mindent tudhatunk. Alámerültünk az Arcanum adatbázisában.

1921: felpörög a népi-urbánus vita

Éppen száz évvel ezelőtt, 1921. május 29-én a Borsszem Jankó politikai vicclap egy karikatúrát közölt, amelyen a városi kirándulás után hazatérő falusiak az ott látottakról beszélnek. Az 1868 és 1938 között, Budapesten megjelenő folyóirat elsősorban a városi nagypolgárságnak, leginkább a pesti zsidóságnak szólt, kétezres példányszámával a legnépszerűbbnek számított.

Fotó 1.

Borsszem Jankó, 1921. 05. 29.

https://adt.arcanum.com/hu/view/BorsszemJanko_1921/?query=DATE%3D(*-05-29)&pg=260&layout=s

A karikatúrát az 1920-as években kezdődő népi-urbánus vita ihlette, amely történészek szerint napjainkig érezteti hatását a napi politikai vitákban és társadalmi kérdésekben is. Ebben a számban egy rövid „mórickás” viccet is találunk, amely akár egy mai újságba is bekerülhetne.

- Móric, mondd meg nekem, mit nevezünk adónak? 

- Adónak azt nevezzük, tanító úr kérem, mikor többet kérnek tőlünk, mint a mennyink van. (Borsszem Jankó, 1921. 05. 29.

1985: súlyos tragédia a Heysel Stadionban

A brüsszeli Heysel Stadionban 1985. május 29-én izgalmas eseményre készülődtek. A BEK-döntő mérkőzést tartották aznap, egyik oldalon a Liverpool, a másikon pedig a Juventus játékosai léptek a pályára.

„A belga főváros, a Heysel Stadion (már sokszor volt kupadöntő színhelye) szerda este olyan futballcsatának adhat otthont, amilyen még nem volt az Európa Kupa történetében. Azaz, a négyszeres angol EK-győztes csap össze azzal az olasz csapattal, amely eddig egy-egy alkalommal elnyerte az UEFA Kupát (1977), a múlt évben a KEK-ben győzött, és kétszer játszott EK-döntőt (1973, 1983), mindkétszer alulmaradva, egyaránt 0-1 arányban. Most tehát újra itt az alkalom az EK elhódításához.” (Népszabadság, 1985. 05. 28.

A fékezhetetlen szurkolókra előre felkészültek, ebből a szempontból nem volt ez különleges alkalom.

„Brüsszel már rutinos rendezőnek számít, többször rendeztek itt európai kupadöntőt. Ennek ellenére óriási a rendőri készültség. Nem csoda, hiszen eddig mindössze 1000 angol szurkoló érkezett a városba, de már össze is csaptak a rendőrökkel. A mérkőzés előtt 200 „bobby” is érkezik a sziget- országból, ők már gyakorlottabbak saját rendbontóik „kezelésében”. Előreláthatólag mintegy 40 ezer olasz és angol szurkoló tölti meg.” (Népsport, 1985. 05. 29.

Fotó 2.

Népszabadság, 1985. 05. 30.

https://adt.arcanum.com/hu/view/Nepszabadsag_1985_05/?query=Heysel%20Stadion&pg=347&layout=s

A mérkőzés még el sem kezdődött, amikor a szurkolók egymásnak estek és bekövetkezett a tragédia. A stadion egyik támfala nem bírta a terhelést és ledőlt, összesen 39, elsősorban olasz focidrukkert maga alá temetve. A meccset a történtek ellenére végül lejátszották, Platini 11-es góljával a Juventus győzött.

„A szomorú összecsapásnak (melynek következtében az egyik lelátó mellvédje leszakadt) az első hírek szerint több mint harminc halottja van, s bár a rendőrök, ha nehezen is, de megtisztították a többi veszélyeztetett szektort a vandáloktól, az eseményeket már nem lehetett meg nem történtté tenni. 

...Így csak megdöbbenéssel nézhettük tegnap a brüsszeli labdarúgó EK-döntő helyszínéről a világba repülő képeket: emberi mivoltukból kivetkezett, szurkolónak már nem nevezhető csoportok eszeveszett tombolását, amelynek a jelentések szerint harminc halálos áldozata volt. A sport ünnepének e tragédiába forduló szörnyű percei a megdöbbenésen túl nem alaptalanul táplálják aggodalmunkat: Mi lesz veled, sport, mi lesz veled, megértés, mi lesz a józan ésszel?” (Népszabadság, 1986. 05. 30.

2001: elkelt a legrégebbi Levis

Az eredetileg munkaruhának szánt farmernadrág mára az élet nélkülözhetetlen rész lett. Sokféle színű és még több fazonú változatát hordjuk. Vannak olcsóbb és minőségi darabok, de az biztos, hogy a 20 éve elkelt nadrágért kellett eddig a legtöbbet fizetni. Érdekes módon épp az eredeti gyártó vásárolta meg, méghozzá saját múzeumába.

Fotó 3.

Képes7, 1987. 10. 10.

https://adt.arcanum.com/hu/view/Kepes7_1987_4/?query=farmernadr%C3%A1g&pg=114&layout=s

Azt hihetnénk, hogy valaki gondosan őrizte ezt az egy darabot, valahol egy fiók mélyén, becsomagolva hevert, ám a valóság az, hogy a föld alól került elő.

„Rekordáron, 46 532 dollárért cserélt gazdát az a 120 éves Levi Strauss nadrág, amely feltehetően a legrégibb a fennmaradt „farmerok” közül. A léviszdoyen 1880 táján egy és negyed dollárba kerülhetett. Most eredeti gyártója, a Levi Strauss and Company cég vásárolta meg saját múzeuma számára. A veterán ruhadarabot eladója - aki nevének elhallgatását kérte - Nevada állam egyik ma már kihalt bányavárosában, sárba ágyazva találta, akár egy őslény maradványait.” (Népszabadság, 2001. 05. 29.

Rovatok