Index Vakbarát Hírportál

Spontán nyaralás két keréken? Van ilyen!

2021. június 14., hétfő 12:11

A természetközeli élmények vitathatatlanul a reneszánszukat élik. Akinek csak most jut eszébe, hogy jó lenne egy tempósabb, aktívabb nyaralásra menni a nyáron, nem fog csalódni Ausztria legzöldebb tartományában, ahol a szemet gyönyörködtető tájban az osztrák szomszédoknál már megszokott minőségű utak és hozzá kiváló kerékpáros infrastruktúra vár mindenkit – ráadásul mindezt gasztroélményekkel, fürdőtavak melletti megállókkal vagy akár gőzvasutazással dobhatjuk fel.

Stájerország két keréken

Vegyünk egy nagy levegőt, és tapossunk a pedálba! A kerékpártúrák alpesi levegővel kombinálva a testtel és a lélekkel egyaránt csodákat művelnek. Ha emellett még remek helyi specialitásokkal is feltöltődhetünk, a pozitív hatás garantált – hasonlóan egy szimpla wellness-hétvégén megszokotthoz. Stájerországban számtalan kerékpárút vezet folyók mentén, és köti össze az aktív kikapcsolódást a borászatok és fogadók kínálta kulináris élvezetekkel. A hegyikerékpározás szerelmeseit tökéletesen jelzett mountainbike-ösvények sokasága és a változatos nehézségű traileket kínáló bringaparkok várják. Az „üzemanyag” miatt sem kell aggódnunk, mert az alpesi hütték a legtöbb esetben közvetlenül a hegyikerékpáros ösvények mellett találhatók. Egy szó, mint száz: a stájerországi kerékpáros nyaralást nem szükséges hónapokkal előre megtervezni.

Hegyikerékpáros kalandok kezdőknek és profiknak

Aki szívesen feszegetné határait hegyikerékpárján, esetleg technikáját szeretné csiszolni, az rengeteg bringapark és trail közül válogathat egész Stájerországban. A Schladming-Dachstein régióban a Planai-on és a Reiteralmon található bringaparkok és trailek, míg a Murau-Murtal üdülőrégióban a Turracher Höhe Trail arénája szolgálja ki egyidejűleg a legjobban a családok és a sportos hegyikerékpárosok igényeit. A stájer tartományi főváros, Graz közelében található Schöckl Trail Area is garantáltan lázba hozza a hegyikerékpárosokat.

Schladming-Dachstein

A télen-nyáron népszerű térség egyik legnépszerűbb hegyén, a Planai-on összesen 35 kilométernyi hegyikerékpáros ösvény vár felfedezésre. Közvetlenül az új, 10 személyes kabinos felvonó hegyállomása mellől indul az új flowline – a fák között a völgy felé kanyargó útvonalat úgy alakították ki, hogy a kezdők folyamatosan biztonságban érezzék magukat, míg a haladókra – a tempó emelésével – végtelenül sok ugrató vár.

Akik a felvonó helyett saját erőből tekernének fel a hegyre, egy új uphill flowtrailen tehetik ezt meg. Az elektromos hegyikerékpároknak és a számtalan kanyarnak köszönhetően ez a túra is izgalmas kalandnak ígérkezik. Mivel az útvonal sehol sem túlságosan meredek, a sportosabbak akár hagyományos hegyikerékpárral is kényelmesen fel tudnak jutni a hegyre.

A Schladming-Dachstein régió kerékpáros kínálata azonban nemcsak az élményhegyekre korlátozódik. Akár egy alpesi tóhoz biciklizünk el vagy panorámatúrát teszünk a Dachstein lábánál, esetleg a friss hegyi levegőt élvezzük egy erdei úton tett könnyed bringatúra alkalmával: két keréken a régió valamennyi szeglete felfedezhető – és ennek nem is kell feltétlenül fárasztónak lennie. Valamennyi túra gond nélkül megtehető elektromos hegyikerékpárral is, melyek a régió sportüzleteinél egyszerűen és gyorsan kibérelhetők, a töltésükről pedig jól kiépített töltőhálózat gondoskodik: a térségben több mint 20 töltőállomás található fogadóknál és alpesi menedékházaknál. Errefelé a legkisebb kerekezőkre is gondoltak külön: az egyik bringapark kifejezetten nekik készült – ez a Junior Trails Reiteralm, de emellett még 15 km különböző nehézségű singletrailt is találunk.

Murau-Murtal üdülőrégió

A Mura folyó völgye és a környező táj nagyszerűen felfedezhető kerékpárral is: a Nimm’s Radl kerékpárhálózatnak és 101 kerékpáros csomópontjának köszönhetően ez szinte gyerekjáték. A rendelkezésre álló 400 kilométernyi kerékpárútból kedvünk szerint összeállíthatjuk a számunkra legmegfelelőbb útvonalat, és egész biztos, hogy a kölcsönzőkben sem lesz hiány: több mint ezer darab bicikli és elektromos kerékpár közül választhatunk. A Mura menti kerékpárúton, a völgyben található sík útvonalakon és a hegyekben kanyargó, különböző nehézségi fokú kerékpárösvények mentén is izgalmas kirándulóhelyek várnak a kerékpárosokra. A Murtal kerékpáros kínálatát tizenegy bike & hike állomás teszi teljessé, amelyeken biztonságosan le lehet állítani a kerékpárokat a túraútvonalak kiindulópontján, majd innen gyalogosan is felfedezhetjük a Murtal régió hegyeit.

Két keréken és gőzmozdonyos vonaton

Közvetlenül a Mura mentén, egy 65 kilométer hosszú szakaszon gőzmozdony hajtotta vonaton nosztalgiázhatunk. A történelmi Murtal vasút ugyanúgy a stájer Murau régió része, mint a Muraui sör és a Kreischberg. Ez a vonatozás a család minden tagja számára feledhetetlen élménnyé varázsolja a szokványos kerékpártúrát: a gőzmozdony húzta vonattal utazhatunk a stájerországi Murauból a Salzburg tartományban fekvő Tamswegbe, innen pedig a Mura menti kerékpárúton tekerhetünk vissza Murauba. Megfáradt lábainkat pedig érdemes kinyújtóztatni a Kulinarium Steiermark védjeggyel rendelkező fogadók egyikében, például a Rosenhof Murauban vagy a Wirtshaus Lercherben.

Graz és környéke

Sok éve már, hogy Graz-ot Ausztria “kerékpáros fővárosaként” tartják számon – a helyiek itt hamar ráéreztek, hogy a biciklizés a városban való közlekedés leggyorsabb és leginkább környezetbarát módja. Éppen ezért szokatlanul profi kerékpáros infrastruktúrát találhatunk mind a városban, mind a Graz-ot körülvevő dombvidéken. Graz sűrű kerékpárút-hálózattal csábít izgalmas kerékpáros városnézésre, ráadásul a Mur-Radweg, a 453 kilométeres Mura-menti kerékpártúra egyik szakaszának állomása, egyben a teljes folyómenti túra egyik csúcspontja is.

Élménybringázás Graz környékén

A város körüli vidék nagyszerűen felfedezhető kerékpárral is. Az új kerékpáros gasztrotúrák szebbnél szebb kirándulóhelyekhez és kulináris célpontokhoz vezetnek. Míg a déli részen meglehetősen sík útvonalakat találunk, melyek ideálisak az élménykerékpárosok számára, addig a keleti rész dombos vidéke - ahogy a neve is mutatja - gyakran felfelé és lefelé vezet, aminek megvan a maga festői varázsa. A Mura kerékpárút egy kellemes folyó menti útvonal, melyen haladva felfedezhetjük Frohnleiten idilli városát és Graz kulturális kincseit is. A régió északi hegyvidékén találhatunk nagyobb kihívást jelentő útvonalakat– ezeket a legjobb e-bike-kal felfedezni. Dióhéjban: mind a sportos, mind az élménykerékpárosok és e-bikosok egyaránt találnak megfelelő kihívást a grazi régióban.

Akár vasárnapi bringások, akár adrenalindús kihívásokat kereső hegyikerékpárosok vagyunk tehát, Stájerországban minden adott, hogy egy spontán ötlet után elindulva felejthetetlen élményekben legyen részünk. A kiváló kerékpáros infrastruktúrának köszönhetően minimális előkészület után elindulhatunk – a túraútvonalakat kell csak az aktuális erőnléti állapotunkhoz igazítanunk, de ekkora kínálat mellett ez sem fog gondot okozni. A nyaralást végül pedig fürdőtavak és gasztroélmények teszik garantáltan fullossá. Kalandra fel, vár Stájerország!

Rovatok