Index Vakbarát Hírportál

5 milliárd esély naponta a természet további kizsákmányolása ellen

Procter & Gamble

2021. június 15., kedd 13:36

2021 az emberiség és a természet összefogásának az éve

A vizes élőhelyek, a fák és a talaj alapvető megélhetést és élelmezésbiztonságot biztosítanak számunkra. A bolygó erőforrásai kimerülőben vannak, és a túlfogyasztás napja globálisan évről évre egyre korábban, Magyarországon idén már júniusban bekövetkezik. A nagyvállalatok szerepe jelentősen felértékelődik, hogy erőforrásaikkal olyan világszintű együttműködéseket támogassanak, amelyek hatékonyan képesek felvenni a harcot a klímaváltozás ellen.

A naponta 5 milliárd fogyasztót elérő Procter&Gamble ezért szorosan együttműködik többek között a Conservation International-lel, az Arbor Day Alapítvánnyal és a WWF-fel, mert ezen szervezetek mélyreható ismeretekkel, szakértelemmel és olyan helyi erőforrásokkal rendelkeznek, amelyek döntő fontosságúak a klímavédelmi projektek sikere szempontjából.

Hogyan működjünk együtt a természettel azért, hogy kevesebb erőforrást használjunk több termelésre? Milyen stratégiákra, technológiákra és finanszírozásra van szükség a helyi közösségek támogatásához a regeneratív ökoszisztémákra való áttérésben? Többek között erről beszéltek nemzetközi klímaszakértők és fenntarthatósági vezetők a Davosi Világgazdasági Fórum online eseménysorozatán, az SDG Tent “Regeneratív tájak: a természeten alapuló megoldások kiaknázása az emberek és a bolygó érdekében” elnevezésű eseményén.

James McCall, a P&G globális klíma- és ellátási lánc fenntarthatósági vezetője, Max Scher, a Salesforce fenntarthatósági gazgatója, André Hoffmann, az InTent társalapítója és a Roche alelnöke, valamint Svein Tore Holsether, a Yara International vezérigazgatója egyetértettek abban, hogy a klímaválság leküzdése kizárólag megfelelő világszintű szakértői partnerségek létrehozásával kezelhető.

António Guterres ENSZ-főtitkár idén kijelentette, hogy 2021 az emberiség és a természet összeegyeztetésének az éve. Ez csak globális összefogással sikerülhet, amelyben kiemelt szerepe van a klímavédelmi szakmai szervezeteknek és a nagyvállalatoknak is.

Tudjuk jól, hogy egy gyártó vállalatnak elsődleges szempont a saját karbonkibocsátásának csökkentése, de azt is tudjuk, hogy a legjobb kibocsátás az, amelyik nem is jön létre. Ugyanakkor a bolygó védelme mellett a lakosságra való odafigyelés is fontos, egyik sem mehet a másik rovására, ezért partnerségben kell dolgoznunk egymással és a természettel annak biztosítása érdekében, hogy kevesebb erőforrás felhasználásával többet tudjunk előállítani. – állítja James McCall. – Regeneratív ökoszisztémákra van szükségünk ahhoz, hogy vigyázzunk a világra, amelyet otthonnak hívunk.

A vállalat elkötelezett, hogy természetben rejlő megoldásokat találjon a klímaváltozás elleni küzdelem felgyorsítására, és partnereivel számos olyan projekteken dolgozik, amelyek célja a kritikus ökoszisztémák, például erdők, vizes élőhelyek, gyepes területek és tőzegföldek védelme és helyreállítása. Ezek a rendszerek szénnyelőként működnek, azaz több szenet nyelnek el, mint amennyit kibocsátanak.

Tudjuk, hogy világszerte rengeteg aktivista dolgozik számos olyan projekten, melyek a bolygó megmentését célozzák, de számuk még mindig csekély ahhoz képest, amit egy nagyvállalat ereje és a szakértő szervezetek együttműködése tud közösen elérni. Túl kell látnunk a saját kerítésünkön, azaz azon túl, hogy a saját működésünket optimalizáljuk, olyan projekteket kell finanszírozzunk, melyek nagy hatást érnek, akár földrajzilag nagyon távol a saját működésünktől. – tette hozzá a fenntarthatósági vezető. – Ezeknek a partnerségeknek az elindítása komoly előkészítést igényelt, hiszen fel kellett térképezni, hogy melyek azok a természetes szénnyelő élőhelyek, amelyek helyreállításával és konzerválásával a legnagyobb hatást tudjuk elérni. A munka folyamatos, és bízunk benne, hogy ezek a projektek összefogásra és cselekvésre ösztönöznek másokat is.

Rovatok