Index Vakbarát Hírportál

Kész az ország leghosszabb szurkolói sálja: az új rekord majdnem 1,8 kilométer

2021. június 18., péntek 14:49

A Telenor legújabb kampányával rekordot döntött: a sportszeretők üzeneteiből elkészítette Magyarország leghosszabb – több mint másfél kilométer hosszú – szurkolói sálját. A vállalat ehhez kapcsolódóan egy friss kutatásban felmérte a magyarok online szurkolási szokásait is. Ebből kiderült: ha sportról van szó, az online térben leginkább a világesemények mozgatnak meg minket, a sportolókat pedig nemcsak a karrierjük, hanem példamutató személyiségük és magánéletük miatt is követjük a közösségi médiában.

Az ország leghosszabb szurkolói sáljának létrehozásával a Telenor célja az volt, hogy az idei nyár nagyszabású sporteseményein a közös szurkolás erejével összehozza a magyarokat. A cég felhívására összesen 1787-en küldtek be a magyar csapatot biztató üzenetet, amelyek mindegyike felkerült és egy-egy méterrel járult hozzá az így 1787 méter hosszú kötött szurkolói sálhoz.

Így szurkolunk az online térben

Ahogy az új magyarországi rekord is igazolja, a közös szurkolásnak erős összetartó ereje van. A Telenor legújabb kutatásában* azt vizsgálta, milyen szurkolói szokások jellemzőek a hazai felnőtt internetező lakosságra az online térben. Az eredményekből kiderül: az embereket leginkább a világesemények mozgatják meg, amelyek be tudnak vonni olyanokat is, akik általában nem követnek figyelemmel semmilyen sportot. A kitöltők közel fele (49%) jelezte, hogy nem néz rendszeresen sportot, ám a világeseményeket háromnegyedük (73%), a kontinentális eseményeket pedig 44%-uk követi. Dr. Guld Ádám médiakutató, kommunikációs szakember szerint ennek az az oka, hogy

a globális médiatérben megjelenő sportolói karakterek óriási láthatóságuknál fogva nagyon erős közösség-összetartó erővel bírnak. Ez pedig országhatárokon és kontinenseken átívelő rajongói közösségeket képes összekovácsolni.

A sporteseményeket – nem meglepő módon – jellemzően inkább férfiak nézik, leggyakrabban televízión (a válaszadók 70 százaléka). Ugyanakkor jól látszik az online csatornák jelentősége; az internetes sajtóban, weboldalakon, blogokon 42%, a közösségi médiában 34%, online közvetítésen vagy streaming-felületen keresztül pedig 31% követi kedvenc sportját. Ez utóbbi kettő kifejezetten a 18-35 éves korosztályra jellemző.

A kutatás azt is vizsgálta, miért követjük a sportolók online profilját. A válaszadók több mint felét az adott sportág vagy a követett személy sportolói tevékenysége (53%) érdekli, de sokan figyelik példamutató magatartása, személyisége vagy tevékenysége (40%) miatt is. A férfiakat sokkal nagyobb arányban érdeklik a menetrendek, statisztikák és eredmények, mint a nőket (26% szemben 17%-kal), a sportolók magánélete viszont sokkal inkább a nők számára jelent nagyobb vonzerőt (22% versus 14%).

Az online felületeken is aktív, sportolói háttérrel rendelkező véleményvezérek óriási tömegek figyelmét képesek megragadni és megtartani. Ez csak részben magyarázható az említett karakterek tényleges sportteljesítményével, és különösen a női fogyasztók esetében sokkal több köze van a sportolók személyiségéhez, megjelenéséhez, életmódjához, magánéletéhez vagy azokhoz a márkákhoz és termékekhez, amelyeket ők népszerűsítenek. Ebben az értelemben a »hétköznapiságot«tekintjük lényeges kulcsfogalomnak, vagyis a fogyasztók az ismert emberek hétköznapjaiba szeretnek betekintést nyerni – tette hozzá Dr. Guld Ádám.

A Telenor kutatásából az is kiderült, hogy a kitöltők sporttal kapcsolatos közösségimédia-tevékenységére leginkább a passzivitás jellemző: 48 százalékuk inkább csak megfigyelőként van jelen az ilyen jellegű oldalakon, elolvassa a híreket, megnézi a képeket, viszont kevésbé jellemző a kommentelés (10%) vagy megosztás (5%). Dr. Guld Ádám szerint

ezek az eredmények igazodnak a nemzetközi trendekhez: az említett arányok közelítenek a közösségi médiára általában is jellemző »1-9-90« szabályhoz, mely szerint a felhasználók 1 százaléka állít elő eredeti tartalmat, 9 százaléka ezt erősíti fel, szerkeszti vagy kiegészíti, míg 90 százalék csak passzív követője az eseményeknek.

Az elkészült tárgy nemcsak az eddigi leghosszabb szurkolói sál itthon, de az első relikvia, amely szurkolással kapcsolatos hivatalos magyar rekordot állít fel, sőt, ez egyben a leghosszabb magyarországi sál is.

A szurkolói üzeneteket az ország minden részéről, több mint ötszáz különböző településről küldték be a sportbarátok. A legtöbbjük, közel felük Budapestről érkezett, és nagyon sok érkezett a megyeszékhelyekről is, többek között Szegedről, Debrecenből vagy Miskolcról.

A hiperhosszú szurkolói sál a rekord hitelesítése után eredeti rendeltetését is betölti: darabokra vágják, és minden beküldő megkapja a sál saját üzenetével ellátott darabját, hogy a nyár további részében ezzel is drukkolhasson a magyaroknak. A sálból egy látványos installáció is készült, amely június 24-ig Budapesten a Westend Bevásárlóközpont Nyugati pályaudvar felőli bejáratánál tekinthető meg.

További információ itt!

* Az Ipsos Instant Research felületén 840, 18 és 65 év közötti internethasználó megkérdezésével 2021. május 28. és 2021. június 2. között készült kutatás.

Rovatok