Index Vakbarát Hírportál

Akár 120 ezer forintos ösztöndíjjal kezdhetnek az elsőévesek a Szegedi Tudományegyetemen

2021. június 29., kedd 09:49

A Szegedi Tudományegyetem továbbra is az ország legjobb egyeteme a legfontosabb nemzetközi rangsor szerint, és kiemelkedően magas ösztöndíjakkal támogatja a diákjait. Az intézmény nemrég háromszorosára emelte a START-ösztöndíja keretösszegét, hogy még több, az egyetemre első helyen jelentkező, felvételt nyert diák tanulmányaihoz nyújtson segítséget.

A világ egyetemeit értékelő QS rangsor (QS World University Rankings) szerint a Szegedi Tudományegyetem 2012 óta a legjobb felsőoktatási intézmény Magyarországon. Pozícióját az idén is megőrizte: a legújabb, 2021 júniusában közzétett listán az SZTE az 551-560. helyezést érte el, és ismét megelőzte a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a Pécsi Tudományegyetemet is.

A globális listára kerülés feltételeihez tartozik a több képzési szinten folytatott oktatási tevékenység, a tudományterületi sokszínűség és a nemzetközileg látható publikációs aktivitás. Az intézmények világrangsorban elfoglalt helyét hat szempont alapján határozták meg: figyelembe vették az intézmény akadémiai elismertségét, a munkaadók visszajelzéseit, az oktatók és a hallgatók arányát, valamint a tudományos munkák idézettségét, és számított a nemzetközi hallgatók és a nemzetközi oktatók, kutatók aránya is. A Szegedi Tudományegyetem szinte minden mérőszáma emelkedett a tavalyi évhez viszonyítva.

Háromszorosára emelkedett az elsőéveseket támogató ösztöndíj keretösszege

A Szegedi Tudományegyetem nemcsak a hallgatók, hanem az ide felvételiző középiskolások fejlődését is segíti.

A cél továbbra is az, hogy a legtehetségesebb diákokat Szegedre vonzzuk, és tehetséggondozásukra a későbbiekben is kiemelt figyelmet fordítsunk

– mondta Dr. Badó Attila professzor, a Szegedi Tudományegyetem Junior Akadémiájának elnöke.

Az egyszeri START-ösztöndíjat azok a felvételiző diákok igényelhetik, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetemre, és a felvételijük sikeres. A gólyák minimum 40 ezer, de akár 120 ezer forintos támogatást is nyerhetnek, ami hatalmas segítség az egyetem megkezdésekor. Az ösztöndíj forrását az SZTE nemrég a háromszorosára növelte, így még több diák részesülhet magasabb összegű támogatásban, tette hozzá a professzor.

Az egyetem a tehetségek felkarolását is kiemelkedően fontosnak tartja: a kiválósági listával és az ehhez kapcsolódó TALENT-ösztöndíjjal a diákok kutatási, sportolói és művészeti tevékenységét támogatják, alap-, mester- vagy doktori képzés esetén is. Az egyetemen belül a karoknak is van tehetséggondozó programja.

A Junior Akadémia a középiskolásoknak nyújt szakmai segítséget az emelt és középszintű érettségire való felkészülésben, a képzések díját pedig ösztöndíj formájában visszaadják a hozzájuk sikeresen felvételizőknek. A középiskolások is részt vehetnek az egyetem kommunikációs és prezentációs készségeket fejlesztő, ingyenes workshopjain.

Az SZTE diákjai egyszerre öt egyetemre járhatnak

Az SZTE kivételes lehetőségeket biztosít a mobilitás és a külföldi ösztöndíjak területén is: a világ top 2 százalékába tartozó intézmény a világ legjobbjai közé tartozó négy másik egyetemmel tagja a EUGLOH (European University Alliance for Global Health) szövetségnek, amely az öt egyetem oktatási és kutatási együttműködését jelenti. Az SZTE hallgatói a franciaországi Paris-Saclay Egyetemen, a svédországi Lundi Egyetemen, a portugáliai Portói Egyetemen vagy a müncheni Ludwig Maximilian Egyetemen is végezhetik a tanulmányaikat angolul, valamint izgalmas oktatási és kutatási projektekben vehetnek részt.

A SZTE az első közép-európai egyetemként 2020 márciusában kötött együttműködési megállapodást a világ legnagyobb online oktatási platformjával, a 70 millió felhasználóval rendelkező Courserával. Az SZTE diákjai négyezer, a világ legjobb egyetemei és vállalatai által készített kurzust végezhetnek el díjmentesen, és erről igazolást is kapnak. Az egyetem az ingyenes tanulási lehetőséget kiterjesztette a hozzá első helyen jelentkező felvételizőkre is, ők tíz alapozó kurzust teljesíthetnek. Az SZTE nevéhez fűződik a Coursera első magyar nyelvű, tanulást segítő kurzusa is.

Egy egyetemi város, ahol felejthetetlenek a diákévek

Az egyetemválasztásnál az is fontos lehet, hogy milyen kulturális programokat, szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeket kínál az adott város. Szeged tökéletes választás ebből a szempontból is, pezsgő kulturális és éjszakai életét a fővárosi egyetemisták is megirigyelhetnék. Az egyetem belvárosi campusa külön „város a városban”, az ikonikus vendéglátóhelyekről és a felejthetetlen pillanatokról pedig rengeteg történetet tudnak mesélni az egykori diákok. Az egyetem nemzetközi környezetet biztosít, körülbelül 4000 külföldi hallgató tanul Szegeden.

Világszínvonalú fejlesztések

Az utóbbi években számos világszínvonalú fejlesztés valósult meg a Szegedi Tudományegyetemen, és az elkövetkező időszakban is egy sor újdonsággal gazdagodhat az intézmény infrastruktúrája. 2022 végéig egy új Élettudományi és Képzési Tömb jön létre, amelynek köszönhetően az orvos-, gyógyszerész- és fogorvostanhallgatók tízezer négyzetméteren, a XXI. századi oktatásnak megfelelő, modern, nyugati technikával felszerelt szimulátorokban és laborokban vehetnek részt a gyakorlati oktatáson.

Az egyetem épülő Biobankja világszínvonalú, modern, robotizált, akár mínusz 80 fokon történő tárolásra képes rendszer lesz, amely a klinikai vizsgálatok, kutatások és a betegellátás során gyűjtött vérminták, szövetminták és más biológiai minták megőrzésére, gyógyszermolekulák, vakcinák tárolására is használható.

Egyetemet választani életre szóló döntés. Olyan intézményt érdemes választani, amely szakmailag kiemelkedő, magas ösztöndíjakkal támogatja a hallgatókat, és külföldi mobilitási lehetőségeket is biztosít. A Szegedi Tudományegyetem sok szempontból élen jár ezekben, ráadásul színes, izgalmas környezetet teremt a diákjainak.

 A Szegedi Tudományegyetemen több világhírű, elismert tudós tanult, illetve dolgozott: az intézmény rektora volt Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos és biokémikus, és itt végzett Dr. Karikó Katalin, a világjárvány elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó vakcina egyik kifejlesztője is, akinek az egyetem díszdoktori címet adományozott.

Rovatok