Index Vakbarát Hírportál

Így lehet zöld és okos az otthonunk

2021. július 7., szerda 10:27 | aznap frissítve

Napelem a tetőn, e-autó töltő a garázsban, távolról vezérelhető klíma

Az otthonfelújítási program sikere nyomán a következő két évben közel 440 ezer család ingatlana lehet korszerűbb, és a felújítások egy része zöld megoldásokat is jelent majd, ugyanis egyre többen tartják fontosnak a fenntarthatósági kérdéseket ingatlanvásárláskor és felújításkor. A tapasztalatok alapján ráadásul a zöld filozófiával korszerűsített lakásokat gyorsabban és akár 5-15 százalékkal drágábban lehet eladni. A jövő megoldásai közül a napelemek és az okosklímák a leginkább elterjedtek, de ma már az otthoni e-autó töltő is egy jövőbe mutató családi otthon felszereltsége lehet, mindössze egy garázs vagy saját használatú parkolóhely kell hozzá.

Lakás- vagy házvásárlás, költözés, felújítás: mindannyiunk életében hatalmas mérföldkő, mely sok feladattal és kihívással is jár. Éppen ezért érdemes ilyen jellegű beruházásnál hosszú távon gondolkoznunk, és olyan megoldásokat választanunk, melyek 10-20 év múlva is korszerűnek bizonyulnak.  A tapasztalatok alapján a fenntartható, környezettudatos megoldásokra egyre nagyobb az igény. Az E.ON Hungária Csoport nemrég készített felméréséből például az derült ki, hogy a magyar lakosság 58 százaléka megtérülő beruházásnak tartja a napelemek telepítését és kétharmaduk tervez is ilyen jellegű fejlesztést saját ingatlanán a jövőben. A napelemtelepítés népszerűségét tovább növeli, hogy az otthonfelújítási támogatást napelemek vásárlására is lehet költeni, vagyis a költségek 50 százalékát az állam állja.

Akinek fontos a fenntartható jövő, és ezért aktívan tenni is szeretne, otthona fejlesztése során érdemes a hűtés-fűtés korszerűsítésében is gondolkodni, melyre szintén elérhető most állami támogatás. Az okosklímák amellett, hogy jóval nagyobb kényelmet és rugalmasságot biztosítanak, például egy alkalmazás segítségével távolról is lehet vezérelni vagy ellenőrizni, a fogyasztásunkat is képesek optimalizálni. Az E.ON kínálatában elérhető okosklíma szolgáltatáshoz akár saját karbantartási csomagot is lehet választani.

Az okos otthonokhoz hasonlóan a fenntartható városok gondolata néhány éve még utópiának számított, ma viszont az e-mobilitás egyre inkább része a mindennapoknak: egyre több e-autót és töltőt láthatunk a hazai utakon. Az előrejelzések szerint az év végéig már 20 ezer tisztán elektromos autó közlekedhet az országban. A zöld rendszámos autók számának ilyen mértékű növekedése mellett elengedhetetlen az infrastruktúra fejlesztése, hiszen a nyilvános töltőhálózat mellett egyre nagyobb az igény arra, hogy az autókat otthon is biztonságosan, kényelmesen lehessen tölteni. Pontosan ezt a biztonságot és kényelmet nyújtja az E.ON új otthontöltési szolgáltatása, amely a garázsba vagy saját használatú parkolóhelyre telepíthető. Az otthontöltő készülékek mellett ráadásul az E.ON kínálatában akár nyilvános töltési kedvezményt is igénybe lehet venni, illetve zöld forrásból származó energiát is használhatunk.

Legyen szó akár napelemről, klímáról vagy e-töltőkről, az E.ON vállalja a teljes körű ügyintézést is, a tervezéstől az engedélyeztetésen át a kivitelezésig. Aki a környezettudatosság mellett szeretné letenni a voksát otthona korszerűsítése során is, keresse bizalommal az E.ON szakértőit a rugalmas, kulcsrakész megoldásokért.

Az E.ON elkötelezett a fenntartható jövő megteremtése és biztosítása iránt, ezért a mellett, hogy előremutató megoldásokat kínál ügyfeleinek, nemzetközi szinten vállalta, hogy 2030-ra minden tagvállalata felére csökkenti a károsanyag-kibocsátását, 2050-re pedig teljesen karbonsemleges lesz.

További információ itt!

Rovatok