Index Vakbarát Hírportál

Egyre több üzlet köttetik a felhőben

2021. november 12., péntek 11:58

A cégek körében nő a felhő népszerűsége, a hazai szolgáltatók szerepe pedig felértékelődik.

Sokat beszélnek manapság a felhőmegoldásokról üzleti körökben, és minden jel arra utal, hogy még többet fognak, ugyanis a hazai felhőpiac akár meg is duplázódhat a következő négy-öt évben. Aki pedig nem jártas az infokommunikációs szolgáltatások világában, az is biztosan használt már olyan programot, alkalmazást laptopján vagy mobiltelefonján, ami mögött cloud technológia áll. Egy vállalkozás vagy egy vállalat életében ma már egyre inkább racionális megoldás a rengeteg tárolandó és az egyes munkafolyamatok során használandó adatmennyiség kezelését, a szoftverek futtatásának technológiai környezetét egy profi szolgáltatóra bízni.

Igen ám, de hogyan is lehet egy olyan, szó szerint nehezen kézzel fogható dolog megbízható, mint amilyen a felhő? Többek közt erről is szó volt az egyik vezető Infokommunikációs szolgáltató budapesti rendezvényén. Az Invitech „Üzlet a felhőben” konferenciáján többségében igazi feketeöves IT-szakemberek vettek részt, de a műfajban kevésbé jártasak számára is egyértelmű volt, hogy azok a cégek, akik efelé a technológia felé fordulnak, már csak az azonos lokáció okán is nagyobb biztonsággal nyithatnak az olyan szolgáltatók felé, akiknek telephelyei, ebben az esetben adatközpontjai Magyarországon vannak, oda bármikor bemehetnek, szolgáltatójukkal személyesen is kapcsolatot tarthatnak. Egyre fontosabb ez a tényező is, gondoljunk például csak a pénzintézetek, de más vállalatok szigorú adatvédelmi és információbiztonsági előírásaira.

Ha gyorsan képbe szeretnénk kerülni a téma kapcsán, meg kell ismerni a szóba jöhető lehetőségeket, a felhő típusait. A privát felhő (private cloud) egy olyan szolgáltatás, ami egyetlen felhasználót szolgál ki. Egyaránt működhet a felhasználó cég saját infrastruktúráján, vagy pedig egy szolgáltató adatközpontjában, „as-a-service” modellben, annak minden skálázhatóságával és rugalmasságával együtt, de az adott ügyfél számára dedikáltan. Magyarországon az Invitech számos cégnek nyújtja ezt a megoldást, méghozzá hazánk legmagasabb szinten minősített adatközpontjából, a DC10-ből.

A nyilvános felhő (public cloud) az erre specializálódott, független, multinacionális szolgáltatók által kínált megoldás. Nyilván, a publikus felhők használata során is magas szolgáltatási színvonallal találkozhatunk, hiszen ebben a mezőnyben igen nagynevű óriáscégek versengenek az ügyfelelkért. Ennek a típusnak inkább a felhasználói kontroll teljességének hiányát szokták felróni. Ennek oka, hogy nem mindig tudja az ügyfél, hogy adatait melyik kontinensen, hol tárolják éppen.

Egyre népszerűbb a hazai vállalatok körében is a hibrid felhő, amely a publikus és a privát szolgáltatás előnyeit vegyíti. Mivel vannak olyan területek, ahol nem feltétlenül érdemes a nagy és neves multinacionális cégekkel versenyezni, ezért például az Invitechnél is sokkal inkább járhatóbb útnak látták, hogy az ügyféligények minél hatékonyabb kiszolgálása érdekében összekapcsolják a két világ erősségeit. Ebben az esetben a publikus felhőkből és a hazai szolgáltató nagyon stabil, helyi adatközponti megoldásaiból jött létre egy, a Magyarországon működő vállalatok számára nagyon hatékony megoldás. Ennek egyik fontos eleme, hogy a nagy világcégek szolgáltatásai is elérhetőek egy hazai szereplő által, mindent rajtuk keresztül intézve, úgynevezett egykapus megoldásként.

Van még egy találkozása a privát és a publikus felhőknek, ezt multicloud modellnek hívja a szakma. Ezzel manapság még csak ismerkednek a vállalatok, a lényege, hogy a különböző üzleti funkciókat támogató IT-megoldások eltérő gyártóktól, eltérő szolgáltatási modellben érhetők el. Ebben a modellben tehát egy cég több mint egy szolgáltatótól, több mint egy felhőszolgáltatást vesz igénybe.

A felhő triviális előnyeit – az erőforrások, az adatok és az üzleti funkcionalitás gyors elérését, a költséghatékonyan rugalmas skálázhatóságot – sokan ismerik. Viszont azok az előnyök is kezdenek felerősödni, amelyek szintén nagyon fontos értékek, de eddig kevésbé voltak kiemelve. Ide sorolható a fenntarthatóság és a környezettudatosság is, hiszen a felhőszolgáltatásoknak köszönhető koncentrált számítási kapacitás, azaz a sok-sok cégenkénti adatközpont üzemeltetése helyett, a nagyobb szolgáltatók igénybevétele, például azt is eredményezi, hogy csökken a technológiai környezet szén-dioxid-kibocsátása. Az ilyen megoldások alkalmazása pedig összességében a cégértéket is növelheti.

Rovatok