Index Vakbarát Hírportál

Ski amadé: tél iránti szerelem kimaxolva

2021. november 16., kedd 11:52

A pályákon kívül is a legtöbbet akarja nyújtani Ausztria legnagyobb síszövetsége

A Ski amadé a csúcsra tör! Egyrészt tény, hogy az Ausztria legnagyobb síszövetsége címmel büszkélkedhet, de emellett messze többet igyekszik kínálni a látogatóknak, mint egy hatalmas, síelésre alkalmas terület. A maximalista utazónak szinte kötelező célpont a télen!

Már a síszövetség számadatai is lenyűgözőek: 760 kilométernyi sípályát próbálhatunk ki egyetlen síbérlettel, és az összesen 356, tökéletesen karbantartott sípályát 270 modern felvonó szolgálja ki – a lélegzetelállító hegyi panoráma pedig a hab a tortán. De menjünk tovább: 10 hópark, 13 funslope és funcross pálya, hangulatos síkunyhók, kulináris élmények és még számtalan élmény várja az üdülővendégeket a Ski amadé öt régiójában: azaz a Salzburger Sportwelt, a Schladming-Dachstein, a Gastein, a Hochkönig és a Großarltal térségekben. A szánkózás szerelmesei 8 pálya közül választhatnak, az off-piste rajongókat pedig számtalan jelzett szűzhavas pálya várja. Aki most kóstolna bele ebbe a műfajba, túravezetőket vehet igénybe, és minden biztonsági felszerelést megtalál a kalandhoz a 16 kölcsönző egyikében. Látnivaló is van elég: Flachau és Schladming az idén is FIS versenyeknek ad otthont – utóbbi ráadásul a híres Nightrace-nek.

A Salzburger Sportwelt régióban idén három új felvonónak is örülhetnek a látogatók. Amíg a látványos, tízüléses – és 210 km pályarendszerhez hozzáférést nyújtó – Panorama Link felvonó már tavaly megkezdte működését, addig a Flying Mozart és a Sixpack Mooslehen idén kezdi meg első szezonját. Az egyre bővülő lehetőségek mellé egy új, egyedülálló síélményt is kitaláltak– a 12 Peaks Trophy közel száz kilométeres körtúrája alatt a környék 12 csúcsát és 5 völgyét érintik a kihívásokra vágyó síelők és snowboardosok.

TASTE Ski amadé – kulináris élmények Ausztria hegyei között

Vacsora a sífelvonóban?

Errefelé nem kevesebb, mint 260 hütte kínál finomságokat a pályán megfáradt látogatónak. Ínyenc regionális ételek, amelyek még nagyon jól is néznek ki. Az egyetlen síbérlettel átélhető síélményeket különleges gasztronómiai akciók teszik teljessé, ilyen például a népszerű Sí- és borélményhét, az Alpok legmagasabban fekvő termelői piaca (és igen, megéri felmenni 2.700 méterre a termelői standhoz!) vagy az összes régióban megtalálható ínyenc síútvonalak. Aki felejthetetlen élménnyel szeretne hazatérni, az ne hagyja ki a Hochkönig Natrun felvonójában lebegve elfogyasztott ötfogásos vacsorát, miközben a téli éjszakában gyönyörködik.

Errefelé még korán kelni is megéri, és részt venni a Skikeriki programon a Großarltal régióban. A „Sí-kukurikú” reggel 7:30-kor kezdődik, azaz a hivatalos pályanyitás előtt tartják ezt a különleges reggeli síelést, a tökéletesen karbantartott, még érintetlen sípályákon. Ezt követően a résztvevők a hegyen fogyaszthatják el a regionális finomságokat felvonultató, ízletes reggelit.

Gasteini kulináris élmények

Immár 12 éve hagyomány, hogy telente sztárszakácsok készítenek egy-egy receptet a kiválasztott gasteini síkunyhóknak. A 2021/2022-es téli szezonban ismét megrendezésre kerülő eseményen a legjobb hat helyi séf gondol ki különleges recepteket, a síkunyhók szakácsai pedig elkészítik azokat. A Gasteini Skihauben ételek az egész téli szezonban kaphatók, minden nap – azonban minden hüttében csak egyet találunk, így aztán aki mindet megkóstolná, több hüttét is ki kell próbálnia!

FAMILY Ski amadé – a közös pillanatokért

Az igazán fontos pillanatok azok, amelyeket soha nem felejtünk el. Ezeket ezerszer jobb a családdal együtt megélni: a gyerekek első, sílécen megtett métereit, a közös száguldást a funcross pályán, anya rekordját a sebességmérő pályán, vagy amikor apa a hóparkban tombolja ki magát vagy amikor mindenki egyszerre esik neki a császármorzsával teli serpenyőnek.

Persze a baráti társaságokat is tárt karokkal várják a házigazdák. A Ladies' Week („Hölgyek hete”) a legjobb alkalom, ha barátnők üdülnének közösen. Napfényes síelés, regionális finomságok és nagyszerű partihangulat mellett ezúttal a hölgyek különleges síbérlet-kedvezményben részesülnek – de azért az uraknak sem kell távol maradniuk!

Még nem próbálta? Akkor ne hagyja ki!

Kombinálja a síelést jógával a hóborította téli táj kellős közepén! Mi lehet pihentetőbb annál, mint a fárasztó síelés után egy pillanatra megállni és ellazulni a természetben? A jógagyakorlatok segítenek abban, hogy sérülések nélkül teljen a síüdülés, mert a jóga nemcsak fokozza a koordinációs képességeket és erősíti az izmokat, hanem aktivizálja is a testet.

Egy kis kultúra levezetésképpen? Miért ne!

Az Art on Snow fesztivál ideje alatt, 2022. január 29. és február 4. között az egész Gasteini-völgy egyetlen hatalmas művészeti kiállítássá alakul át. Az igazán különleges esemény mottója 2022-ben az „Európa vendégségben Gasteinban”, a művészek pedig a témához kapcsolódón kisebb-nagyobb műalkotásokat és szobrokat készítenek hóból és jégből. A vendégek a sípályákon és azokon kívül is megcsodálhatják a különféle műalkotásokat.

Mennyi lehetőség! És ha nem tudok választani?

Erre találták ki a Ski amadé MADE MY DAY programot, ami sokkal többről szól a szokásos síélménynél. Mind az öt régió válogatott élmények egész sorát kínálja: hol sportos, hol laza kalandokat, hol gasztronómiai fénypontokat, hol pedig igazi adneralinbombákat. Az üdülővendégek foglalhatnak egész napos csomagokat több programponttal vagy különleges egyedi ajánlatokat is: síjóga, ínyenc síszafari, mélyhavas síelés, videós síoktatás, reggeli a legmagasabb hegycsúcson vagy a felvonó kabinjában – mindig egy tapasztalt túravezető kíséretében. Természetesen vezetett sítúrák, freeride tréning és hóparki edzés is foglalható. Ez tehát nem lehet akadály – mert a Ski amadéban minden megvan, ami jár!

Tovább a foglalható ajánlatokhoz: austria.info

Teaserkép copyright: * Salzburger Sportwelt

Rovatok