Index Vakbarát Hírportál

Digitális megoldások segítik a hazai agráriumot

2021. december 2., csütörtök 11:00

A NAK TechLab az első hazai vállalkozásfejlesztési program, amely kifejezetten agrár startupokra, az agrárium digitalizációját elősegítő megoldásokra fókuszál.

A generációváltásra, a növekvő élelmiszerigényre, vagy éghajlatváltozásra az egyik leghatékonyabb válasz az agrárium digitalizációs szintjének növelése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a hazai gazdálkodókat képviselő érdekképviselet, amely 2019 óta a NAK TechLab programnak köszönhetően a digitális térben is képviseli tagjainak az érdekeit. Ez a 21. században egy olyan megkerülhetetlen eszköz, ami alapjában határozza meg a fejlődés sebességét. A program a Design Terminal szakmai támogatásával jött létre.

A program gerincét egy három hónapos startup inkubátor adja, ahol a legnagyobb piaci szereplőkkel és agrár szakértőkkel közösen a szektor fejlődését akadályozó kihívásokat határozzák meg. Az így feltárt kihívásokra startupokat toboroznak, majd a programba bekerült csapatokkal megkezdődik az intenzív munka annak érdekében, hogy a leggyorsabban és a legpontosabban piacra kerüljenek az új megoldások. Ennek eredményeképpen olyan új digitális szolgáltatásokat vehetnek igénybe a gazdák, amivel nagyban növelhető a hatékonyságuk.

Ezek az új ötletek, fejlesztések nem csupán a nagy cégek problémáit oldják meg; a nagyvállalatokon keresztül akár több százezer gazdálkodóhoz érhetnek el, ezzel is növelve a versenyképességüket. A programhoz olyan agrár vállalatok csatlakoztak az elmúlt három évben, mint az AXIÁL Kft., a Bonafarm Csoport, a KITE Zrt., a Corteva Agriscience, vagy technológiai partnerként például a Vodafone Hungary. Az inkubátor program szakmai együttműködő partnere a Design Terminal, akik a programban többek között üzlet- és termékfejlesztési szakértő mentorok bevonásával támogatják a startupokat.

Különálló programelemként a NAK TechLab minden évben megszervezi a felsőoktatásban tanulóknak szóló ötletversenyét is, melynek az egyik legfőbb célja, hogy a fiatal innovátorok meglássák a jövő lehetőségeit az agráriumban.

A NAK TechLab program az agrárium kihívásait, fiatal fejlesztőket és a legjobban felkészült szakértőket egy helyre gyűjti. Ez a típusú közös gondolkodás új fejezetet nyit az agrárdigitalizáció terén, ami rövid időn belül gazdaságosabbá és a fenntarthatóbbá fogja tenni a teljes szektort. Ez kiváló alapot biztosíthat az agrárium jövője szempontjából. - emelte ki Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Példaként említhető olyan startup is a NAK TechLab életéből, nevezetesen a digitális kártevő csapdát fejlesztő SMAPP Lab, amely először az egyetemi ötletversenyre jelentkezett, majd onnan bekerült az inkubátor programba. Az egyik vezető magyar mezőgazdasági vállalat, azonnal meglátta a potenciált a csapatban. A program során először éles tesztüzemhez, majd befektetéshez és nagyvállalati együttműködéshez segítették őket a programban. Azóta a SMAPP megoldása már nem csak hazánkban, de több külföldi országban is jelen van, mint agrártechnológia szolgáltató.

A NAK TechLab 2019-es alapítása óta már több, mint 50 agrártechnológiai startup fejlesztését segítette elő. A novemberben megrendezett nagyszabású Agtech Summit eseményen ezeket a fejlesztéseket mutatták be; a digitalizációt és a jövő agráriumát vizsgáló rendezvényen többszáz látogató vett részt és kapott közelebbi képet a legfontosabb agrártechnológiai startupok fejlesztéseiről, valamint első kézből ismerhette meg a különböző állami és piaci szereplők agráriumot érintő digitális törekvéseit.

Rovatok