Index Vakbarát Hírportál

A hálózatok okosabbak lehetnek, mint gondoltuk

2021. december 21., kedd 10:39 | két éve frissítve

Sok cég szeretne gyorsabb netet, de kihasználják-e a meglévőt?

A környezetünkben zajló innovációs forradalom folyamatos fejlesztéseket, beruházásokat követel meg a vállalatoktól, ha nem akarnak lemaradni a versenyben. Nem kell hozzá nagy képzelőerő, hogy lássuk, milyen tempóban találkozhatunk újabbnál újabb technológiákkal, elég csak körbenézni a háztartásunkban: sűrűbben cserélünk telefont, televíziót, sőt, még autót is, mint akár húsz évvel ezelőtt. A digitalizáció is gyorsul, a cégeknél pedig egyre több az olyan tevékenység, amit az internet köt össze.

A pandémia online világra tett hatásait már mindenki fel tudja sorolni: hogy nyitott webshopot még a sarki zöldséges is, ki milyen videós felületen tartotta meg a szülinapját stb. Ebből kiindulva el tudjuk képzelni, hogy a vállalatok piaci versenyében, a munkatársak, üzletágak, gyáregységek közti kapcsolattartásban, vagy az adattárolási, - kezelési megoldásokban hogyan gyorsult be minden, ami az internethez köthető. És még mielőtt 5G-s hálózatokról, ipar 4.0-ról kezdenénk el értekezni, érdemes feltenni a kérdést: vajon minden egyes cég, minden egyes telephelye, legyen bárhol az országban, rendelkezzen bármilyen internetes előfizetéssel, egyszerre meg tudja növelni a számára szükséges sávszélességet? Egy-két nap alatt mindenhova elviszik a legfejlettebb optikai kábeleket? Nyilván nem, éppen ezért lett érdekes, hogy miként lehet „okosabbá” tenni a meglévő hálózatokat, hogy a nagy és költségesebb beruházások helyett, abból hozzuk ki a maximumot, ami rendelkezésre áll.

Az ország egyik vezető infokommunikációs szolgáltatójánál olyan megoldást kerestek, amellyel a hagyományos hálózatokat is rugalmasabban lehet kezelni, kapacitásukat növelni, gyorsan lehet új helyszíneket, telephelyeket bekapcsolni a munkafolyamatokba, vagy akár a felhőszolgáltatásokhoz történő biztonságosabb kapcsolódást is garantálni lehet. Az Invitech a régebbi hálózatok modernizálására az SD-WAN technológiát is segítségül hívta, mert érdemes ezt a lehetőséget is megvizsgálni, ha megbízhatóbb adatkapcsolatot szeretnénk, legyen szó egy négy-öt egységből álló bolthálózatról, vagy egy cég távoli, nagyon gyenge internetkapcsolattal rendelkező fióktelepéről.

A hagyományos WAN, azaz nagy kiterjedésű hálózat már nem minden esetben felel meg a kor legújabb követelményeinek. Emiatt a vállalkozások, vállalatok számára fontos lehet az olyan technológia bevezetése is, mint az előbb említett SD-WAN, azaz a szoftveroptimalizált nagy kiterjedésű hálózaté. Egy egyszerű példán szemléltetve a lényeget: a hagyományos telekommunikáció legtöbbször egy aktív és egy tartalék, backup vonalra épül, és az utóbbit csak akkor veszik igénybe, ha például a fővonal megszakad. Az Invitech SD-WAN megoldása azonban egy szoftveres technológiával mindkettőt kihasználja, azaz például egy 50 megás fővonalat és egy 10 megás backup vonalat egyetlen egyesített csatornaként tud kezelni. Ez fokozza a teljesítményt, lerövidíti a forgalom irányváltási idejét az egyik vonal hibája esetén, növeli a hálózati kapcsolat rendelkezésre állását, kényelmes megoldás mind az IT-menedzsment, mind a végfelhasználók számára.

Az SD-WAN magas biztonsági szinttel rendelkezik, mindemellett hatékonyabbá teszi az erőforrás-felhasználást akár egy országos, több telephelyes struktúra, például egy áruházlánc esetében is. Ennek a megoldásnak köszönhetően, úgy újulhat meg a hálózat, hogy nincs szükség komolyabb, időigényes beruházásra sem, hiszen ez a technológiafüggetlen rendszer lehetővé teszi a különböző hálózatok kapcsolódását, így a már meglévő infrastruktúrára telepíthető. A cégek számára nélkülözhetetlenné vált a gyors, stabil, jól ellenőrizhető és könnyen kezelhető adatkapcsolat, az SD-WAN segítségével ennek a ma már nemcsak műszaki, hanem egyre inkább üzleti követelménynek tudnak most még többen megfelelni.

Rovatok