Index Vakbarát Hírportál

Erre az IT trendre érdemes odafigyelnie annak, aki karrierváltásban gondolkozik

Green Fox Academy

2022. január 6., csütörtök 14:29

2022-ben robbanhat a low-code: mit tudunk róla, és milyen irányba érdemes képezni magunk?

A pandémia az IT szektorban is jelentős változásokat hozott, amelyek közül a low-code fejlesztés előretörése talán az egyik legizgalmasabb új trend. A felgyorsult digitalizáció ugyanis minden eddiginél hatékonyabb fejlesztési folyamatokat igényel, amire a low-code adhat választ. A legfrissebb adatok szerint a low-code piac a 2019-es 10,3 milliárd dollárról 2030-ra elérheti a 187 milliárd dollárt. A gyorsuló tempó új lehetőségeket is rejt. Lássuk, mit érdemes tudni a low-code fejlesztésről, hogyan gyorsíthatja fel a fejlesztői munkát és miért számíthatnak biztos karrierre azok, akik még most váltanak rá!

Mik a low-code előnyei?

A low-code fejlesztés célja, hogy redukálja a tradicionális értelemben vett kódolás mértékét, a fejlesztő nem nulláról, hanem egy platform meglévő funkcióira alapozva hozza létre az új terméket. Az egyedi igények kialakításához, valamint a külső rendszerek integrálásához a fejlesztőknek továbbra is saját kódot kell írni, így nem veszik el az izgalom a munkából, ugyanakkor a repetitív feladatok helyett a kreatív folyamatokra kerülhet a hangsúly, rövidebb idő alatt látványosabb eredmények érhetők el. A Green Fox Academy korábbi hallgatója, a Németországban közel 2 éve low-code fejlesztőként dolgozó Niki is ezt emeli ki.

A low-code platformoknál a vizuális szerkesztő felület és az adatbázis létrehozásánál használt felület leegyszerűsítik a hagyományos fejlesztés egyes munkafolyamatait.

Ez érezhető erőforrásmegtakarítást is jelent, nem csoda, hogy egyre több cég áll át a platformspecifikus, low-code fejlesztésre.

Óriási növekedésre számíthatunk a következő években

A Gartner 2021-es elemzése szerint csupán pár éven belül, 2024-re az alkalmazásfejlesztések mintegy 65 százaléka már low-code platformokon történik majd. Ez már most is érezteti a hatását a munkaerőpiacon, egyre fokozódik a kereslet az egyelőre hiányszakmának számító platformspecifikus tudással rendelkező fejlesztők iránt. A Green Fox tapasztalata azt mutatja, hogy itthon többek között Salesforce, illetve ServiceNow fejlesztőket keresnek a vállalatok, a bootcamp számos végzett hallgatója, köztük Zsolt is ilyen területen dolgozik már. Ez összecseng a Gartner elemzésével (Magic Quadrant for Enterprise Low-Code Application Platforms), amely szerint mindkét platform a vezető megoldások között található.

Érdemes most váltani

A következő időszakban a low-code irány biztosan meghatározó lesz a szoftverfejlesztésben, ehhez azonban jelentős mennyiségű szakemberre lesz szükség. A munkaerőpiaci igények kiszolgálása érdekében, a szuperintenzív junior programozó képzéseket tartó Green Fox Academy a front-end, back-end és full-stack terület mellett már platformspecifikus karrierútra is felkészíti a hallgatóit. Érdemes most jelentkezni: a márciusban induló képzéshez a bootcamp 100% elhelyezkedési, valamint pénzvisszafizetési garanciát is biztosít, így kockázatmentesen válthatsz új karrierre. A Green Fox Academy következő kurzusáról minden fontos információt megtalálsz ide kattintva.

Rovatok