Index Vakbarát Hírportál

A tech világ kihívásai és top termékei 2021-ben

2022. február 11., péntek 10:56

2021-ben számos elektronikai eszköz hiánycikk lett. Miért? Lássuk!

Napjainkban nélkülözhetetlenek a chipek

A chipek apró, integrált áramkörök, amelyek nélkül nem működik a járműgyártás, a közlekedés, nélkülük nincs szórakoztató elektronika, sem okoseszközök...

A chiphiány hátteréről

A pandémia kezdete óta fogyasztói szokásaink megváltoztak, ami a tech kütyük gyártóit is érinti. A jelentősen megnőtt keresletre nem voltak felkészülve, nehézségek adódtak az ellátási láncban, ami nem először fordult elő. 4-5 évente találkozhatunk a problémával, mikor a cégek alábecsülik a kereslet mértékét és készlethiány lép fel. Így a gyártóknak új gyártósorokat kell üzembe helyezniük, hogy ki tudják szolgálni az igényeket. Ez nem egyik napról a másikra történik. A gyártók felhasználják a tartalékaikat, és ha nem érkezik az alkatrészekből utánpótlás, akkor leállni kényszerülnek.

Miből volt hiány?

Elsősorban konzolok és telefonok esetében lépett fel hiány 2021-ben, de a monitorok és a nyomtatók területén is akadozott a szállítás, illetve az asztali számítógépekre is sokat kellett várni. Szerencsére a tavalyi évben a notebook.hu előrelátásának köszönhetően hálózatát nem érintette a készlethiány, vásárlóink azonnal meg tudták vásárolni, amit szerettek volna.

2021 legkeresettebb márkái

Hazánkban laptop kategóriában az ASUS és Lenovo márkákat keresték a legtöbben, azon belül is a gamer modellek voltak a kedvencek. Ez nem meglepő, hisz mindkét márka megbízható, igényes és roppant jól működő notebookokat gyárt már évek óta. Nőtt a kereslet az Apple Macbookjai iránt is. Érdekesség, hogy az előbb említett két márka a teljes notebook eladások 60%-át teszi ki.

A konzolok versenyében kereslet tekintetében döntetlen az állás, hiszen az Xbox és a PlayStation 5 eladása fej-fej mellett haladtak.

Az okostelefonok piacát igencsak átalakította a tavalyi év. A Xiaomi forgalma növekedett a legerősebben, Európában át is vette a piacvezető szerepét a Samsungtól. Az Apple pedig a harmadik helyre szorult vissza.

Újdonságok 2021-ben

A home office időszak egyáltalán nem vetette vissza az újítások érkezését, a fejlesztők nem tétlenkedtek a tavalyi évben sem. Megjelent az Iphone 13 erős hardverrel és minden korábbinál jobb kamerákkal. Számítógépek és notebookok frontján bemutatták az Intel új processzorát, a Windows 11 új felülettel és számos új funkcióval lepte meg a felhasználókat. Az Asus pedig előrukkolt OLED kijelzős modelljével, ami a grafikusok és kreatív munkát végzők álma lehet, hiszen több mint 1 milliárd színárnyalat megjelenítésére képes.

Várható újdonságok 2022-ben

Biztosak lehetünk benne, hogy 2022-ben is számos meglepetésre készülhetünk! Pontos modelleket egyelőre még nem ismerünk, de év elején debütál az üzleti és gamer laptopokban az új Intel 12 GEN. A 12. generációs Core termékcsalád tagja jelentős innovációval érkezik, elérhető lesz például energiahatékony (E-Core) és teljesítmény-központú (P-Core) processzormaggal. Az Nvidia elhozza az RTX 3070 Ti-t és a legújabb grafikus processzorát, a GeForce RTX 3080-at, amit már 12 GB RAM-mal szereltek fel.

 Mire számíthatunk 2022-ben?

A chiphiány megoldása sajnos hosszú időbe telik. A fent említett kategóriákból továbbra is várható fennakadás. Optimista becslések szerint 2022-ben rendeződhet a helyzet, de előfordulhat, hogy akár 2023-ig várnunk kell.

Rovatok