Index Vakbarát Hírportál

Rost Andrea: „Műtét után két nappal már felléptem."

2022. április 11., hétfő 13:20

Rost Andrea a világ nagy operaházainak ünnepelt sztárja. A kiváló szoprán évtizedek óta olyan csillagok méltó partnere, mint Luciano Pavarotti vagy Placido Domingo. Munkásságát idehaza Liszt Ferenc-, Kossuth és Prima Primissima-díjjal is elismerték, tagja a Halhatatlanok Társulatának. Ám a művésznő mindennapjait beárnyékolta romló látása.

Több mint tíz éve, hogy elkezdtem szemüveget, aztán kontaktlencsét is hordani, mert sajnos a látásom már nem volt a régi – idézi fel a „kezdeteket” a világhírű operaénekes. – A kontaktlencsétől estére nagyon elfáradt a szemem, a berakása és a kivétele is mindig egy tortúra volt.

A szemüveggel is hasonló rossz élményei voltak?

Eleve nem szerettem, s ha mondjuk otthon felejtettem vagy ráültem és összetörtem – márpedig ez előfordult –, akkor nehezen ismertem föl az embereket, nem láttam a kottát… Nagyon meg akartam tőle szabadulni.

Mi volt az utolsó csepp a pohárban?

Egyszer majdnem leestem a lépcsőn. Bár volt rajtam szemüveg, de azzal sem látni pontosan, hol vannak és mekkorák a fokok. Arra gondoltam, mi lett volna, ha legurulok. Akkor megfogadtam: megműtettem a szemem.

És a gondolatot követte a tett?

Már jó ideje fontolgattam a lézeres szemműtétet. Olvasgattam a híreket, aztán érdeklődtem olyanoknál, akik már megcsináltatták, kíváncsi voltam a tapasztalataikra. Mindenki azzal biztatott: csináltassam meg mihamarabb! Így aztán egyik este leültem a laptopomhoz és regisztráltam a margitszigeti Focus Medical klinikánál. Másnap már fel is hívtak, és kaptam időpontot a vizsgálatra. Sok pozitív vélemény jutott el addigra hozzám és azt is megtudtam itt érhető el az a kezelés, amivel egyszerre tudják korrigálni a távolra és a közelre látás problémáját.  Olvasáshoz ugyanis már majdnem négydioptriás szemüvegre volt szükségem, de a távollátáshoz is két dioptriásra.

Nem tartott az alkalmassági vizsgálatoktól?

Csak amiatt, hogy alkalmas lesz-e a szemem a beavatkozásra. Hála Istennek nem merült fel semmilyen probléma, és óriási szerencsém volt, mert valaki lemondott egy időpontot, így két nappal később már jöhettem is a műtétre.

Akkor nem is volt igazán ideje, hogy idegeskedjen a műtét miatt!?

Arra hangoltam magam ebben a két napban, hogy nem kell izgulni, minden rendben lesz, nagyszerűen fog sikerülni. Azért pici bizonytalanság volt bennem, mert hiába tudtam, hogy mi vár rám, más tudni és más átélni.

Milyen volt maga a beavatkozás?

Ami a leghihetetlenebb, az a gyorsasága. Az ember még észbe sem kap, és már vége. Egy-egy szememen a lézer tizenhat másodpercig dolgozott. Semmi fájdalmat, kellemetlenséget nem éreztem, az meg különösen megnyugtatott, hogy a doktornő mindent mondott, hogy mit csinál és miért.

Nézze meg Rost Andrea beszámolóját a lézeres szemműtétről!

Hogy érezte magát a műtét után?

Műtét után fél órával már jöttek értem és hazavittek. Leginkább az maradt meg bennem, hogy folyamatosan csöpögtettem a szemembe. Ezt nagyon komolyan vettem, mert figyelmeztettek, hogy fontos. Amikor kiment az érzéstelenítő hatása, akkor egy picit kellemetlen volt. Másnap reggel kellett visszamennem az első kontrollra, hihetetlen, de akkor már magam vezettem. Persze napszemüvegben, mert az UV-sugárzás miatt azt két hónapig viselnem kellett.  

Mennyire volt gyors a gyógyulása?

Nagyon. Csütörtökön műtöttek, s másnap délelőtt egy felkérésre, hogy ugorjak be egy ária erejéig egy zeneakadémiai koncertre, már igent mondtam.

Nyugtasson meg: nem volt semmi gond a fellépésen?

Rendben lement, tökéletesen láttam mindent, legfeljebb annyi tűnhetett fel a nézőknek, hogy kivételesen napszemüvegben énekelek. Bár lehet, azt gondolták, ez csak egy díva hóbortja. Egyébként a fekete-bordó napszemüveg remekül ment a fekete-bordó estélyimhez.

Milyen „új élményekkel” gazdagodott a műtét után?

Számomra hihetetlen, de valójában hétköznapi dolgokra csodálkozok rá.
Nekem vigyázni kell az étkezésemre, ezért vásárlásnál minden élelmiszernél megnéznem az összetevőket. A műtét előtt ez szemüveggel sem ment, most meg szemüveg nélkül is. Máskor egy leszakadt gombot kellett visszavarrnom, és vagy húsz év után voltam megint képes minden segítség nélkül befűzni a tűbe a cérnát. Hogy ezek az apróságok milyen nagy dolgok tudnak lenni!

Mit üzen azoknak, akik most gondolkodnak lézeres szemműtéten?

Ne gondolkozzanak sokat, vágjanak bele nyugodtan, mert a Focus Medicalnál megbízhatnak az orvosokban, az eljárásban, a végeredmény pedig csodálatos.

Ha Ön is megszabadulna a szemüvegétől, van egy jó hírünk.  Jelentkezzen most alkalmassági vizsgálatra , mert most 106 ezer forint kedvezménnyel is igénybe veheti a VISUMAX LBV olvasószemüveg- kezelést!

Visumax LBV az egyik legújabb, legbiztonságosabb olvasószemüveg-kezelés!

A lézeres szemműtétekkel kapcsolatban gyakori tévhit, hogy csak fiataloknál végezhető el sikerrel. Azonban ma már létezik olyan eljárás, amely az öregszeműségre is megoldást jelent, ez a VISUMAX LBV olvasószemüveg-kezelés. Ez a jelenleg elérhető egyik legkíméletesebb, legbiztonságosabb és fájdalommentes beavatkozás. A kezelést 50 és 65 év között ajánlott azoknak, akik mind távolra, mind közelre csak szemüveggel látnak jól.

Rovatok