Index Vakbarát Hírportál

Kulturális oázis a Pilisi Parkerdőben

2022. május 4., szerda 14:23

Május végén jön az élet apró örömeit hirdető Szeláví! Fesztivál

Pilisborosjenő határában tavaly indult útnak egy életigenlő fesztivál, ami a természet és művészet kettősét élteti. A Szeláví! Fesztivál nyárindító eseménye idén is elhozza a hamisítatlan piknik hangulatot a közönség számára, koncertekkel és workshopokkal, irodalmi előadásokkal és zöld programokkal. A kulturális csemegék mellett ugyanis a fenntarthatóság és ökotudatosság témái adják a fő csapást a Szeláví! irányvonalában. Nem véletlen, hogy idén a parkerdő belsejébe, az Egri vár másolatához költözik az esemény. A szervezők arra buzdítják a látogatókat is, hogy egy hétvége erejéig szakadjanak ki a városi létből, s bátran tegyenek egy családi túrát, kiránduljanak, biciklizzenek a szabad levegőn. Aki így tesz, annak nem marad el a jutalma, ugyanis jobbnál jobb programok várják, Budapesttől alig 20 percnyi távolságra.

Május 27-29. között olyan előadók lépnek fel itt, mint például az Elefánt zenekarból jól ismert Szendrői Csaba , aki ezúttal könyvbemutatóval érkezik a fesztiválra, s Irodalmi 1 órát tart a közönségének. Meghallgathatjuk a Hét Hat Club és a Jazzbois koncertjét, valamint a Zűrös Bandát is. A pénteki napon Lovasi és Barátai jóvoltából felcsendülnek majd Kiscsillag- és Kispál és a Borz-számok is, áthangszerelt változatban. A zenekar ezúttal az elmúlt 35 év több száz dala közül válogat. Persze Lovasi András három szólólemeze, a Bandi a hegyről (2001), a Tűzijáték délben (2019), valamint a legújabb Grand Hotel Halmahera (2021) is terítéken lesz. A gyereknapi hétvége apropóján több olyan programot is találunk a felhozatalban, amit a családtagok közösen élvezhetnek. Érkezik Kárász Eszter és az Eszter-lánc Mesezenekar Trió , Gryllus Vilmos természetes dalokat ad majd elő, Varró Dániel és Molnár György zenés-irodalmi műsorral készül. Emellett több tucat társasjátékot próbálhatunk ki a Játszóház Projekt jóvoltából, részt vehetünk kézműves workshopon, papírsárkány-eregetésen és helytörténeti sétákon is. Jenő Műhelyében zöld programokkal és játékokkal, teherbringa-simogatóval és kerekasztal beszélgetésekkel találkozhatunk. Lesz ökotivity a Green Guide Alapítvány jóvoltából, tanulhatunk a fenntartható városi élelmiszer-termelésről a Capsul Farm foglalkozásán, zero waste eszközökkel ismerkedhetünk a Humusz Szövetség jóvoltából és kóstolhatunk mikrozöldségeket a Grünn termelőivel. De lesz itt nulla hulladék workshop és a slow fesztiválok gyakorlatait boncolgató kerekasztal beszélgetés is.

A nagyobb elmélyülést igénylő műsorok sem maradtak ki a programból. Szombaton a Tranzkaphka Live , azaz Závada Péter és Ratkóczi Huba közös produkcióját láthatjuk, míg vasárnap Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska közös előadását hallgathatjuk, Pilinszky és én címmel. A felhőtlen szórakozás jegyében fellép a fesztiválon a Random Trip , hazánk legszínesebb könnyűzenei közössége, akik szombaton Dés László , Péterffy Lili , továbbá Heincz Gábor ’Biga’ és Nagy Kristóf , valamint Mc Kemon , DJ Q-Cee és Delov Jávor részvételével vágnak bele a rájuk jellemző zenei kalandozásba. Jazzkívánságműsor ral készül a Sárik Péter Trió. Falusi Mariannal közösen az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar slágereiből válogatnak, amiket a saját stílusuk szerint dolgoznak át. A fesztivált az Anima Sound System Jazz Session produkciója zárja, ami száz százalékig Anima, vagyis elektronika és szabadság, emellett száz százalékig jazz, vagyis improvizáció és játékosság — színes, összetett kísérletezés, akárcsak a fesztivál maga.

Ne maradj le te se a nyárindító Szeláví! Fesztiválról! Jegyek és bérletek elővételben: www.szelavifesztival.hu

Rovatok