Index Vakbarát Hírportál

A játékra szánt laptopok jövője az ASUS ROG-nál

2022. május 18., szerda 16:46 | egy éve frissítve

Egy gamer laptop ma már nem csak a játékosok számára lehet jó választás, hanem a kreatív szakembereknek, az átlagos számítógépes munkát végzőknek és alább bebizonyítjuk, hogy még a játékszerető üzletembereknek is.

Három évvel ezelőtt a ROG Mothership újradefiniálta a gamer laptopokról alkotott elképzeléseket. Az akkor formabontónak számító koncepció technikailag egy nagy táblagép volt, amit laptopként és hordozható asztali számítógépként is lehetett használni. A Republic of Gamers mérnökei pedig már az első tervek megalkotásától kezdve arra törekedtek, hogy ezt a formavilágot úgy tálalják, hogy az a ROG márkától megszokott kompromisszummentes játékélmény mellett a hordozhatóságra és kompaktságra vágyó felhasználóknak is praktikus megoldás lehessen.

A Mothership után 2021-ben bemutatkozott a ROG Flow X13, mely az első 13 hüvelykes ROG gamer laptop volt. A kompakt és könnyű ház elegendő erőt rejtett az átlagos gamerek számára, de készült hozzá egy XG Mobile névre keresztelt kiegészítő is, mely egy dedikált csatlakozónak köszönhetően a legerősebb gamer laptopokkal versengő teljesítménnyel ruházta fel az amúgy 1,3 kilós ultrabookot. Ezt a filozófiát követve és a felhasználói igényeket figyelembe véve érkezett meg 2022-ben a ROG Flow Z13, mely jelenleg is a világ legerősebb Windows 11-et futtató táblagépe. A szakértőket lenyűgözte, hogy sikerült egy gamer laptop erejét egy táblagép formavilágába rejteni, a dedikált XG Mobile csatlakozás pedig biztosítja, hogy egy fárasztó munkanap végén vagy az iskolai órák után a lehető legjobb játékélményt kínálja.

A felhasználói visszajelzéseket begyűjtve azonban felmerült még egy terület, amit a két Flow termék nem tudott kompromisszummentesen lefedni. A nagyobb erőre vágyó játékosok és a kreatív szakemberek szerettek volna napközben is elérhető felsőkategóriás teljesítményt, amit persze asztali környezetben továbbra is még egy szinttel feljebb tudnak emelni a ROG XG Mobile segítségével. Számukra a ROG Flow család harmadik és egyben legerősebb tagja, a vadonatúj ROG Flow X16 lehet az ideális választás, hiszen az előző két gép 13 hüvelykes méretével ellentétben egy 16 hüvelykes modellről beszélünk, mely erejéhez mérten meglepően kompakt és a Flow szériára jellemző letisztult külsőt is megőrizte.

A Flow család tagjaként a hordozhatóság és a sokoldalúság meghatározó szerepet játszott a Flow X16 tervezésénél. A teljes 360°-os zsanérral a gamerek a hagyományos laptopból sátor üzemmódba alakíthatják a gépet, így maximalizálva a légáramlást külső billentyűzet vagy gamepad használata esetén. Alternatívaként a kijelzőt teljes táblagép üzemmódba hajthatják vissza, hogy kihasználhassák az érintőképernyő előnyeit. Nem számít, hol, hogyan vagy mit játszanak, a Flow X16 képes átalakulni, hogy megfeleljen az igényeiknek.

Az erőforrásigényes munkához és a kiemelkedő játékélményhez szükséges mobilis erőt a legújabb, AMD Ryzen 9 6900HS processzor és az NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti grafikus kártya biztosítja. A kijelzőt felnyitva pedig a lenyűgöző Mini LED DisplayHDR* 1000 panel, 1100 nites csúcsfényerővel demonstrálja a Republic of Gamers azon törekvését, hogy a megfelelő erő mellé kimagasló képélmény is társuljon. A ROG Flow X16 Nebula HDR kijelzője a kimagasló fényerő mellett QHD felbontást, 165Hz-es képfrissítést, Pantone hitelesítést, 100% DCI-P3 színskála lefedettséget és 16:10-es képarányt kínál, tehát a kiemelkedő játékélmény mellett a tartalomfogyasztás és a kreatív munkafolyamat is élménnyel teli.

Természetesen a korábbi Flow modellekhez hasonlóan más konfigurációk is elérhetőek lesznek, így mindenki megtalalálja a számára ideális választást attól függően, hogy napközben mekkora erőre van szükség. A felsőkategóriás asztali számítógépekkel egy szinten lévő erőt pedig az XG Mobile-nak köszönhetően a ROG Flow X16 esetében is mindössze egy csatlakozón keresztül érhetik el azok, akiknek még több nyers erőre van szükségünk.

A ROG Flow széria tehát ideális választás azok számára, akik egy letiszult külsővel rendelkező, de akár komolyabb játékhoz is elegendő erővel bíró laptopra vágynak, ezzel kiváltva az asztali gamer konfigurációjukat és a napközben használatos iskolai, üzleti laptopjukat.

Rovatok