Index Vakbarát Hírportál

A legmeghatározóbb két csík egy nő életében – avagy van-e különbség terhességi teszt és terhességi teszt között?

2022. június 20., hétfő 15:07

Az aktív felnőttkor egyik meghatározóbb eseményét, ami egy kis teszthez kapcsolódik, a nők többsége átéli életében: mintavétel után lélegzet visszafojtva nézni a kis ablakot, vajon egy csík jelenik meg vagy kettő? Az eredmény senkit sem hagy érzelmek nélkül, vagy öröm, vagy bánat a végeredmény, attól függően, hogy pozitív, vagy negatív az eredmény, illetve ezek közül melyiket szeretnék látni.

A terhességi gyorstesztek világszerte és hazánkban is egyre népszerűbbé váltak az elmúlt évtizedekben. Sikerük titka az egyszerű használat, a nagy pontosság, így első körben nincs szükség laborvizsgálatra, otthon, kényelmesen lehet azonnali eredményt kapni ahányszor csak szeretnénk. A tesztek folyamatosan fejlődtek, egyre pontosabbak és érzékenyebbek lettek, ennek ellenére sokan még mindig nem ez alapján választanak, hanem az ár, márkanév illetve a csomagolás megjelenése alapján döntenek.

Miért nem mindegy, hogy milyen tesztet választunk?

A gyorstesztek megjelenésük óta ugyanazon az elven működnek: a humán koriongonadotróp (hCG) hormon szintjét mérik, ami korai stádiumban a megtermékenyülés után kialakuló szövettani struktúrák sejtjeiben, később pedig a méhlepényben termelődik. A hCG hormon szintje a megtermékenyülés után 10-12 hétig folyamatosan és erőteljesen nő, így ennek a kimutatása a legegyszerűbb és megbízható módszer a terhesség megállapítására. Minél érzékenyebb egy teszt, annál hamarabb mutatja ki a bekövetkezett terhességet.

A korábbi 50 NE/l kimutatási határ mára tipikusan 10-25 NE/l szintre csökkent, a tesztek többsége ebben a sávban helyezkedik el, még azok is, amelyek korai terhességi tesztként jellemzik magukat. Idén azonban megjelent a patikákban a prémium minőségű, osztrák viola Extra Korai Terhességi teszt is, ami már 5 NE/l értéktől is megbízható eredményt ad. Egészséges, nem várandós nők szervezetében átlagosan 3 NE/l a hCG hormon szintje, a violaExtra Korai Terhességi tesztje tehát már igen kis emelkedés esetén kimutatja az hormonszintet, mielőtt még a petesejt beágyazódott volna. Ezzel pedig már a fogantatás 8-ik napjától, a következő menstruációs ciklus bekövetkezése előtt is nagy biztonsággal képes a terhességet kimutatni.

– mondja Rubin Szilvia az orvostechnikai eszközök, gyorstesztek egyik vezető hazai forgalmazója, az A-Lab Pharma Operációs vezetője.

A kiemelkedő érzékenység sok nőnek nagyon fontos szempont lehet: aki veszélyes munkahelyen dolgozik (például vegyszerek között), annak fontos, hogy a terhesség minél korábbi szakaszában tudjon róla, így óvva a magzatot abban az időszakban, amikor a legnagyobb a károsodás veszélye. De ugyanígy fontos lehet egy korai örömhír a már régóta próbálkozó pároknak és persze mindenkinek, aki gyermeket szeretne.

A viola teszt doboza 2 tesztet tartalmaz, így a második teszttel könnyen ellenőrizhető az eredmény a menstruáció elmaradása után. 

A kivételes 5 NE/l kimutatási határ mellett egyszerű a használata, vonzó a kialakítása

A violateszt használata pofonegyszerű: vizeletsugárból és összegyűjtött vizeletmintából is történhet a mintavétel, így mindenki a számára kényelmesebb módszert választhatja.  Sok szülő teszi el emlékbe a pozitív tesztet, vagy fotózza le azt, ilyenkor még jobb választás lehet egy ergonomikus, szépen megtervezett kazetta, mint egy hagyományos, vagy épp egy egyszerű tesztcsík.  ez persze már hab a tortán, a lényeg a hölgyek számára a pontosság és megbízhatóság.

Tudatos családtervezés viola tesztekkel

Az Extra Korai Terhességi teszt a viola Ovulációs teszttel kombinálva ideális eszköz a tudatos családtervezést választó pároknak. Az ovulációs teszttel pontosan meghatározható a fogantatásra alkalmas időszak, az Extra Korai Terhességi teszttel pedig 8 nap múlva már ellenőrizhető is a siker.  Az osztrák gyártó mintegy 40 éves tapasztalattal rendelkezik gyorsdiagnosztikai eszközök fejlesztése terén, főleg a hölgyek számára gyárt hasznos eszközöket (chlamydia, húgyúti fertőzés , vaginális PH ), de koleszterin és vastagbélrákot non-invazív módon előrejelezni képes székletvér teszt is tartozik a portfóliójába.

Az Ausztriában készülő viola Extra Korai Terhességi teszt és Ovulációs teszt már elérhető a patikákban, a www.gyorstesztlabor.hu webáruházban és más webshopokban, és minden bizonnyal egyre több értékesítési ponton fog megjelenni a jövőben.

A gyártó az osztrák CARE Diagnostica GmbH négy évtizede foglalkozik professzionális és otthoni használatra szánt diagnosztikai gyorstesztek kutatásával, fejlesztésével, gyártásával. A vállalat termékeinek magyarországi képviseletét ellátó A-Lab Pharma (Arvali Kft.) a professzionális és lakossági felhasználású gyorstesztek, orvostechnikai eszközök egyik vezető hazai forgalmazója.

Rovatok