Index Vakbarát Hírportál

Így hasznosítják a Nespresso kapszulákból származó kávézaccot a pannonhalmi levendulamezőn

2022. június 29., szerda 14:40

DSC4097

Minden egyes visszagyűjtött használt Nespresso kávékapszulát újrahasznosítanak: ez nemcsak a végtelenszer újrahasznosítható alumínium kapszulákra igaz, hanem a kapszulák beltartalmára, azaz a kávézaccra is. Hogy megmutassa, milyen egyszerűen visszakerülhetnek a körforgásba a kapszulák, a Nespresso rendhagyó kezdeményezést indított.

A hazai Nespresso kapszula-visszagyűjtésből származó kávézacc egy részéből a vállalat egy speciális termőközeget gyártatott, melyet a Pannonhalmi Főapátság levendulamezőin hasznosítanak újra. Tavaly ősszel a Nespresso munkatársai és a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjének dolgozói saját kezűleg terítették szét a levendulamezőn a kávézacc tartalmú termesztőközeget, ezzel gazdagítva a termőtalajt.

A kávézacc mellett a kapszulák csomagolásaként szolgáló alumínium is 100%-ban visszakerül a körforgásba. A használt kapszulákat visszagyűjtés után egy debreceni feldolgozóüzembe szállítják, ahol a kávézaccot és az alumíniumot szétválasztják, a kávézaccot komposztálás során hasznosítják, az alumíniumból pedig különböző használati tárgyak - például alkatrészek és szerszámok – készülhetnek.

A szelektíven gyűjtött alumínium csomagolóanyagok, például dobozok vagy kávékapszulák beolvasztásával összességében 95 százalékos energiamegtakarítás érhető el az új alumínium gyártásához viszonyítva. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy ezek az alumíniumkapszulák használat után is értéket képviselnek, és sok múlik rajtunk, fogyasztókon is, hogy ne váljon belőlük hulladék – visszavihetjük őket a Nespresso Boutique-okba, leadhatjuk átvételi pontokon vagy visszaküldhetjük őket futárszolgálat segítségével, amikor kézbesítik online rendelésünket.

A használt Nespresso kapszulák újrahasznosításáról készült videót itt lehet megnézni:

Rovatok