Első ránézésre is meg lehet állapítani egy termékről, hogy hogyan illeszthető bele a kiegyensúlyozott étrendbe.
A cukor, - legyen az barna, fehér, kristály vagy porcukor, - kocka formában vagy kis zacskóban azóta jelen van az életünkben, hogy Kolumbusz Kristóf egy darabka cukornáddal tért vissza a Kanári Szigetekről. A cukor nagyon sok étel - így a gabonapelyhek - összetevői között is megtalálható, ugyanis édes íze mellett tartósít, jó állagot és szép aranyló színt biztosít a terméknek. Fontos azonban a mértékletesség, hiszen ha az egészséges szintnél többet fogyasztunk belőle károsan hat a szervezetünkre.
Az Egészségügyi Világszervezet gyereknek napi maximum 10, felnőtteknek 12 teáskanál hozzáadott cukor fogyasztását javasolja. Ugyanakkor a boltban állva nehéz lehet első ránézésre összehasonlítani a különböző termékek tápértékét. Ezért hozták létre a szakmailag megalapozott, független kritériumrendszeren alapuló Nutri-Score jelölést, ami megkönnyíti, hogy egészségtudatosan állítsuk össze az étrendünket.
A Nutri-Score számítása a kötelező tápértékmegjelölés alapján 100 g vagy 100 ml mennyiségre vetítve történik. A besorolás eredményét pozitívan befolyásolja a termék rost- és a fehérjetartalma, míg csökkenti az eredményt az élelmiszer cukor-, nátrium- (só) és telített zsírsav tartalma. Emellett beleszámít a pontszámba a termékben található gyümölcs, zöldség és olajos magvak mennyisége is.
Egészségtudatosan továbbfejlesztett Nestlé gabonapelyhek
A Nestlé gabonapelyhek receptjét az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlesztették, hogy megfeleljenek a hazai és nemzetközi táplálkozási ajánlásoknak, valamint a modern fogyasztói elvásároknak. Ennek eredményeként több termék is a legpozitívabb kategóriába esik a Nutri-Score skáláján, és ezt a csomagolások elülső oldalán is feltüntetik. A Nesquik gabonapehelynek például az elmúlt 20 év alatt 34%-kal csökkentették a cukortartalmát és 63%-kal a telített zsírsavtartalmát, illetve növelték a rosttartalmát 263%-kal. Első számú összetevője a teljes értékű gabona, melynek jóval magasabb a rost-, vitamin-, ásványi anyag és antioxidáns tartalma, mint a finomított gabonából készült változatoknak. Emellett minden Nesquik gabonapehelyben megtalálható B3- B5- és B6-vitamin, vas és kalcium.
A Nestlé gabonapelyhek tejjel, joghurttal,friss gyümölcsökkel és egy pohár vízzel fogyasztva teljes értékű reggeliként szolgálhatnak, ugyanis nemcsak finomak, de hozzájuttatnak a napindításhoz szükséges tápanyagokhoz. Természetesen a gabonapelyhek fogyasztása mellett sem szabad megfeledkeznünk a változatos, kiegyensúlyozott étrendről és az egészséges életmódról.