Index Vakbarát Hírportál

Az exKATÁsok 62,85%-a átalányadózóként folytatja - megoldást elsőként a Billingo hozott a váltóknak

2022. szeptember 21., szerda 15:58

Az KATA szigorítás bejelentése óta forrón tartja az átalányadózás témáját a Billingo online számlázó. Érezhetően szükség is van a szakmai támogatásra, mert a legtöbb exkatás átalányadózóként folytatja a tevékenységét szeptember elseje után.

Legújabb felmérésünkben 2 nap alatt, több mint 6000 billingós vállalkozó és könyvelő közreműködésével mértük fel, hogyan hatott valójában a jogszabályváltozás a kisadózói rétegre és könyvelőikre. Számunkra is meglepő volt, hogy a válaszolók 62,85%-a átalányadózásra váltott és mindössze 18,58%-uk maradhatott KATÁs, a könyvelők esetében ez utóbbi aránya mindössze 0,74%. Azaz szinte minden könyvelőnek új adónemet kellett választania a KATA helyett.

- mondta Besztró Szabolcs, a Billingo operatív és stratégiai igazgatója.

A kata adózásához képest az átalányadózás egy jóval összetettebb adónem. A havi bevallások elkészítését és beadását csak kevés vállalkozó tudja maga elkészíteni, még akkor is, ha korábban KATÁsként maguk intézték a könyvelést. Ezt tovább bonyolítja az átalányadó sajátos adómentes sávja és az átalányadósként igénybe vehető adókedvezmények is.

A vállalkozókat is elbizonytalanította az adózási formával járó megnövekedett adminisztráció és a bonyolultabb adó- és járulékszámítás. A felmérésből is az derült ki, hogy a legtöbben több, különböző forrásból is tájékozódtak. Könyvelőktől, a Billingo szakmai videóiból és cikkeiből, adótanácsadóktól kértek segítséget.

Azért is hoztuk létre a Billingo Átalányadó Asszisztens Facebook csoportot, hogy könyvelői szakmai támogatással, minél gyorsabban tudjunk válaszolni az átalányadózással kapcsolatban felmerülő egyedi kérdésekre is.

- árulta el a stratégiai igazgató.

Fontos különbség a KATA és az átalányadós adózás között, hogy utóbbi esetén az adókedvezmények is levonhatók, ami nemcsak a befizetendő adó és járulék összegét befolyásolja, de akár több százezer forintos különbséget is jelenthet az adóév végén. A Billingo Átalányadó Asszisztens Plusz szolgáltatása az adókedvezményeket és az adómentes sávot is figyelembe veszi a havi fizetendők kalkulálásakor, ugyanakkor nem helyettesítheti a könyvelők naprakész szaktudását és az adott vállalkozás egészét vizsgáló gondolkodást. Hatalmas segítség azonban az extra adminisztráció csökkentésében, mert a havi bevallások beadásához szükséges több órás munkaidőt néhány percre tudja csökkenteni.

Ezzel átláthatóságot, naprakész információkat ad az átalányadózóknak és adminisztratív támogatást a könyvelőiknek. Így a közös munka is hatékonyabbá válik.

- egészítette ki Besztró.

A kutatás alapján ezzel az átalányadózók is egyetértenek. 62,81%-uk jelenleg is igénybe veszi könyvelő segítségét. Közülük 48,46% a régi könyvelőjét tartotta meg, 14,35%-uk pedig új könyvelőt keresett. További 2,01% válaszolta, hogy szeretne ugyan könyvelőt megbízni, de nem talál szakembert.

Mi is tapasztaljuk, hogy az átalányadózók nehezen találnak könyvelőt, amit megmagyarázhat, hogy a kutatás alapján a megkérdezett könyvelők 47,58%-a eddig sem vállalt átalányadós könyvelést, 49,07%-uk pedig még a megnövekedett ügyféligény ellenére sem szeretne átalányadózókat könyvelni. Ennek oka a válaszok alapján 87,02%-ban a kapacitáshiány. Árulkodó ugyanakkor, hogy a további 12,21%-uk egyértelműen az adónem miatt nem akar átalányadózó vállalkozásokat könyvelni.

- egészítette ki Besztró.

Az Átalányadó Asszisztens Plusz az átmeneti, könyvelő nélküli időszakban is hatalmas segítség, mert a számlák alapján pontosan mutatja a fizetendő adókat és járulékokat, nyilvántartja a rendelkezésre álló átalányadó és alanyi adómentes keretet, és az 58-as bevallást is előkészíti. Utóbbit elég egy XML fájlként letölteni, majd importálni az ÁNYK-ba. Ideális azonban, ha a beküldés előtt a könyvelő is ellenőrizni tudja az adatokat.

Az Átalányadó Asszisztens Plusz és a könyvelő együttes alkalmazása megsokszorozza az előnyöket. Több órányi munkát spórolhat, így a könyvelők több ügyfelet vállalhatnak, a kétségbeesett átalányadózók pedig szakértői kezekben tudhatják a vállalkozásuk könyvelését.

Így talán az átalányadósok sem érzik már úgy, hogy az új KATA bevezetése jelentősen megnehezítette az életüket.

Rovatok