Index Vakbarát Hírportál

„Könyveink a tudásbázis-építést szolgálják”

2022. október 13., csütörtök 14:50

2017 szeptemberében kezdte meg működését a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks). Azóta már a 146. kötet megjelentetésénél tartanak. Könyveik a legújabb és legfontosabb kutatások eredményeit hozzák el Magyarországra a világ legrangosabb akadémiai hátterű kiadóinak gondozásából, mindezt a közgazdaságtan-pénzügy, a geopolitika, a menedzsment és a fenntartható fejlődés tématerületeiről. Ugyanakkor a szellemi örökségeink megőrzése is missziójuk részét képezi, melyet jól példáz Kopátsy Sándor közgazdász életművének gondozása.

Cseh Katinka ügyvezető igazgatóval a PABooks ötödik születésnapja alkalmából beszélgettünk.

Milyen utat járt be a kiadó ez alatt az öt év alatt?

 A Pallas Athéné Könyvkiadó azzal a küldetéssel jött létre, hogy a széles körűen alkalmazható, legújabb tudományos ismereteket hozza el a hazai olvasóknak. Megalakulásunk óta 146 könyvet mutattunk be ingyenes és nyilvános könyvbemutató keretében. Első könyvünk Boyé Lafayette De Mente A kínai észjárás című műve, amely az ázsiai észjárás trilógia részeként töretlenül vezeti a sikerlistánkat. Emellett 25 kiadványt jelentettünk meg a közgazdaságtan-pénzügy; 46 művet a geopolitika területéről; illetve 70-et a menedzsment; 5-öt pedig a fenntartható fejlődés tárgykörében. Izgalmas műfajbeli kitekintőket is tettünk az elmúlt években, ilyen például az Akata boszorkány című fantasy regény; Széchenyi István angliai útinaplója angolul, a magyar származású brit építész, Váci P. Sándor gondozásában; vagy a legújabb, Kis Norbert társadalomtudós első szépirodalmi műve, az Ember utolsó története című evolúciófilozófiai kisregény.

Mérföldkőként említeném továbbá az exkluzív könyvesboltunk megnyitását a budai várnegyed szívében, a Bölcs Várban, illetve a digitális könyveink kiadását is.

Cseh Katinka

Hogyan választják ki a kiadandó műveket?

Szoros kapcsolatban állunk a világ legtekintélyesebb egyetemi-akadémiai hátterű műhelyeivel,
többek között a Princeton, a Harvard, az MIT (Massachusettsi Műszaki Egyetem), a Cambridge vagy a Stanford könyvkiadóival. Figyelemmel kísérjük, miként alakul megjelenési listájuk, így tudományos bestsellerjeiket első kézből szerezzük be, és szinte az angol nyelvű megjelenésekkel egy időben nyújtjuk át azokat a hazai olvasóknak. További impulzusokat jelentenek a hazai és a külföldi – London, Frankfurt, Szöul – könyvvásárok is.

Egyre több a hazai szerzőjük is, az ő műveik hogyan kerülnek a kínálatba?

Valóban, a magyar szerzők jelenléte egyre hangsúlyosabbá vált az évek során, a kiadott 146 kötetünkből 23 mű esetében dolgozhattunk hazai szerzővel. Könyvpalettánkban megtalálható például Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének az Amerikai Birodalom vs. Európai Álom című, magyarul és angolul publikált műve, emellett Csizmadia Norbert Geofúzió című munkája vagy Horváth Levente A kínai geopolitikai gondolkodás elnevezésű friss könyve is igazán nagy érdeklődésre tart számot.

A hazai egyetemekkel és egyéb tudományos intézményekkel is szoros együttműködést alakítottunk ki, oktatóik, szakértőik többek között a könyvbemutatóink panelbeszélgetőiként, előadóiként is segítik értékteremtő munkánkat. Gyakran érkeznek izgalmas könyvkiadási javaslatok egy-egy eseményünk után előadóinktól, illetve olvasóinktól is.

Missziónknak továbbá az is részét képezi, hogy a hazai közgazdasági örökségértékeit is megőrizzük. Ennek jegyében fogtunk bele a két éve elhunyt neves közgazdász, Kopátsy Sándor több mint fél évszázadot felölelő munkásságának a bemutatásába. Izgalmas pálya az övé: az 1968-as gazdasági reformprogramoktól a rendszerváltás privatizációjának ellenőrzésén át életműve napjaink újszerű közgazdasági szemléletének megalkotásáig ívelt.

Mekkora vállalkozás a Kopátsy-életműkiadás?

Egy egész könyvsorozattal szeretnénk megemlékezni Kopátsy Sándor munkásságáról. A pályafutása során publikált közel 30 könyve kiadásán túl terveink között szerepel, hogy a jelenleg feldolgozás alatt álló több ezer oldalnyi kézirathagyatékát is közzé tegyük. A szerteágazó munkát a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány igazgatója, Bánkuty Tamás fogja össze, ő a sorozat szerkesztője is. Eddig négy kötetet jelentettünk meg az életmű részeként: Beszélgetések Adyval; Új közgazdaságtan; Van kiút!; T.E.T.T.

Mit tart a legnagyobb eredményüknek?

Könyveinkkel tudásbázist építünk, amely nemcsak a jelent szolgálja, hanem befektetés a jövőbe is: a 21. század tudományos ismereteit, a legújabb és legfontosabb kutatások eredményeit és megoldásait hozzuk el Magyarországra. Olyan világhírű tudományos kutatók és szerzők műveit tesszük elérhetővé magyar nyelven, mint például Ray Kurzweil, akinek a Hogyan alkossunk elmét? című kötete nyáron jelent meg a kiadó gondozásában.Ő a világ egyik vezető feltalálója, jövőkutatója, akit úgy tart számon a szakirodalom, hogy immáron harminc éve mindig beválnak a jóslatai.

Emellett fontos küldetésünk a közösségépítés, minden egyes kötetünket ingyenes és nyilvános eseményen, az adott téma szakértőinek közreműködésével prezentáljuk az olvasóinknak. Gyakran külföldi szerzőink személyesen is ellátogatnak Budapestre vagy online formában ismertetik munkásságukat. A könyvbemutatók beszélgetései, az arról készült videók és podcast adások mind-mind elérhetőek a social media felületeinken.

PABooks5 fekvo.png

Milyen születésnapi meglepetésekre számíthatnak az olvasók?

Ünnepi kiadványként egy rendkívül innovatív könyvvel készültünk, a múlt hónapban jelentettük meg Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének az On the Edge of Times című művét, amelyben a „100 Words” néven futó cikksorozatának elemei olvashatóak Fajó János Kossuth-díjas magyar festőművész alkotásaival illusztrálva.

Mindemellett öt további sikerkönyvünk szerzőivel egy érdekes podcast sorozatot készítettünk „PABooks születésnapi podcast péntek” címmel. Ajánlom szíves figyelmükbe a Ruth DeFriesszel (Mit tenne a természet?); Csizmadia Norberttel (Geofúzió); Horváth Leventével (A kínai geopolitikai gondolkodás); John Komlóssal (A valójában létező gazdaság és az emberarcú kapitalizmus alapjai) és Jonathan Passmore-ral (Így lehetsz coach) készített villáminterjúinkat.

Rovatok