Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt a négy évszak a természetből és a pizzáról is! Ezt a videót látnod kell!

2022. október 19., szerda 16:41

Mindannyian érezzük a klímaváltozás hatásait, de így még senki sem hívta fel erre a figyelmet!

Bár a napjaink most egyre hidegebbé válnak, talán mind jól emlékszünk az idei nyár már-már elviselhetetlen hőségére és szárazságra. Az őszi hűvösebb nyárutó napokból visszatekintve még nagyobb a kontraszt, ám éppen ezek azok az élmények, amelyek miatt szó szerint a saját bőrünkön érezhetjük a klímaváltozás hatásait.

Szerencsére a problémát egyre többen érzékelik és kezelik, ráadásul vállalati szinten is találkozhatunk olyan akciókkal, amelyek frappánsan és átélhető módon képesek kommunikálni a környezetet érintő veszélyeket. Ebbe a sorba tartozik a FIAT is, amely formabontó kampányával elegánsan és hatásosan mutat rá a klímaváltozás veszélyeire.

A kampányban a főszerepet egy tisztán elektromos hajtású, ízig-vérig városi közlekedésre optimalizált FIAT 500-as kapta, amely már önmagában is korszerű válasz a klímaválság kérdéseire, hiszen egy emissziómentes alternatíváról van szó. A klímaválság kezelése azonban nem csak a közlekedésünket érintő kérdés. A FIAT kommunikációs kampányában pedig ezen szellemiséget képviseli, ráadásul frappáns válaszokkal is él, ráadásul úgy, hogy olasz gyökereihez is képes volt közben visszanyúlni.

Kettő van négy nélkül – Due Stagioni

Az olasz gasztronómia talán legismertebb finomsága a pizza, melynek számos variánsa létezik, de talán az egyik legnépszerűbb és egyben leghagyományosabb tésztás ízköltemény a quattro stagioni, azaz a négy évszak pizza. Felmerül azonban a kérdés: a jelenlegi klímahelyzetben beszélhetünk-e egyáltalán négy évszakról a valóságban? Ha újra felidézzük az elmúlt nyár forróságát és a szinte átmenet nélkül érkező rossz időt, aligha lehetünk optimisták, hiszen joggal érezhetjük, hogy a korábban négy markánsan elkülönülő évszak napjainkra jóformán kettőre csökkent. Ha pedig csak két évszak van, milyen lehet a két évszak pizza?

A FIAT kommunikációs kampánya pontosan ebből a kérdésből indul ki, amelyhez a Donna Mamma Pizza Napoletana pizzeria segítségét is kérték: a híres olasz autómárka és nem kevésbé híres olasz étterem közös erővel mutatta be, hogy a nem fenntartható életmód és a klímaválság hogyan vesz tőlünk olyan értékeket, amelyekről azt hittük, örökké a miénk. Elkészítették ezért a quattro stagioni pizza modern változatát, amely nem gasztronómiai mesterfogás, hanem egyfajta görbe tükör egy igazi vészcsengő a társadalom felé, hiszen a pizzából kihagyták a tavaszt és az őszt jelképező negyedeket. 

A szeptember 15. és 25. futó kampány alatt a Donna Mamma minden rendeléséhez hozzáadtak egy Due Stagioni pizzát is, hogy mindenki számára világossá tegye: a klímaválság valóságos veszély, amelynek csak a vesztesei leszünk, ha nem teszünk valamit ellene. Az akció keretében végül 200 megrendelőhöz jutott el a különleges pizza, amelyeket ráadásul egy teljesen elektromos hajtású FIAT 500-assal szállítottak ki, ezzel is emlékeztetve a résztvevőket arra, hogy igenis vannak eszközeink arra, hogy felvegyük a harcot a klímaválsággal. A meghökkentő erejű kampányról videó is készült, amelynek zenei aláfestése is beszédes. Adrian Berenguer kortárs zeneszerző Évszakok című darabja kíséri a képsorokat, amely arról szól, hogy legyen újra négy évszak:

Fontos tehát leszögezni: a klímaváltozás súlyának felismerése mellett nem csak remény, hanem eszköz is van arra, hogy egy fenntarthatóbb és környezettudatosabb jövő felé haladjunk. Csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat és közösen tehetünk azért, hogy a két évszakból újra négy legyen.

Rovatok