Index Vakbarát Hírportál

Erdőtelepítési projektet támogat a Hankook: a vásárlóik nevében ültetnek fákat

2022. október 20., csütörtök 12:40

Az elmúlt 20 évben Magyarországon is trendszerűen egyre forróbbak lettek a nyarak. Csak az idei nyáron 5 melegrekord dőlt meg, és a rendkívüli aszály ellenére csapadékrekord is született. A szélsőséges időjárási viszonyok a globális felmelegedés szó szerint a bőrünkön érzékelt következményei. Hatásuk visszaszorításában elengedhetetlen szerepet játszik az erdők megőrzése és a fás területek növelése.

Az EU területének 43%-át borítják erdők, viszont az erdők aránya országonként nagyon eltérő: míg Svédországnak 70, Finnországnak 68, Spanyolországnak pedig 37%-át fedi fás terület, addig ez az arány Magyarországon mindössze 24%. Ezért is fontosak az olyan kezdeményezések, mint a Hankook faültető programja, mely hozzájárul a hazai erdők megőrzéséhez és növeléséhez.

A Hankook számára fontos kérdés a fenntarthatóság, és a társadalmi ügyeket szolgáló tevékenységeinkkel folyamatosan keressük a lehetőségét annak, hogy a közösség javát szolgáljuk.

– mondta el Igaz László, a Hankook Tire Budapest Kft. marketing vezetője.

Az erdőtelepítések fontossága megkérdőjelezhetetlen, ezért abból a pénzből, amit a vásárlóink nálunk költenek el, erre is fordítunk: bármely magyarországi bejegyzésű Hankook viszonteladótól vásárolt 4 db téli- vagy négyévszakos Hankook gumiabroncs vásárlását és regisztrációját követően 10 facsemetét ültetünk vásárlóink nevében. Az új – kifejezetten elektromos autókra tervezett – iON Winter abroncsunkból vásárolt garnitúra regisztrációja után pedig 20 db facsemetét telepítünk. Nemcsak magánszemélyek, hanem céges vásárlók számára is érvényes ez a lehetőség, tehát vállalati döntéshozók is hozzájárulhatnak a fatelepítés sikeréhez. Mindez a vevőinknek nem kerül plusz költségébe. Hiszünk benne, hogy ez mindannyiunk érdeke.

– tette hozzá Igaz László.

Az invazív fafajták megjelenése szintén veszélyezteti a hazai erdők fennmaradását, ezért is kiemelten fontos, hogy a Hankook programjában őshonos facsemetéket ültetnek (tölgyet, kőrist és vad gyümölcsfa fajtákat vegyesen). Amennyiben a talaj ezt nem teszi lehetővé, akkor idegenhonos, de nem invazív fajták (pl. vöröstölgy) is szóba jöhetnek. A telepített fákat az ültetés után sem hagyják magukra. A fák ültetését és utógondozását az ültetést követő 10 évben a Közösségi Erdőkért Alapítvány (MyForest) vállalja. A MyForest egy olyan kezdeményezés, amely összekötő platformként tevékenykedik: összekapcsolja a klímáért aggódó civileket, akik faültetéssel szeretnének hozzájárulni a nagy közös célhoz, földtulajdonosokat, akik földjük felajánlásával járulnak hozzá a projekthez, valamint cégeket, amelyek faültetési programokban vesznek részt, vagy ügyfeleik számára szeretnének fákat ültetni.

A MyForest mindig erdőmérnök segítségével, talajminta alapján határozza meg, hogy az adott területre milyen fafajta a legideálisabb, figyelembe véve a helyi biodiverzitás megóvásának szempontjait is.

– mondta el Gayer Zoltán, a MyForest ötletgazdája.

A 10-20 centiméteres facsemetéknek odafigyelésre, segítésre van szüksége, amíg fává cseperednek. A Hankook facsemetéinek fenntartási tevékenységét is a MyForest végzi a következő 10 évben: közösségi tevékenység keretében gondoskodunk például a csemeték körüli gyomírtásról, a fák rendszeres ellenőrzéséről is, ezzel is biztosítva, hogy az elültetett csemetékből néhány év múlva az üvegház hatású gázokat megkötő erős, nagy fa lehet.

Ahhoz, hogy a Hankook a megvásárolt abroncskészlet után 10 vagy 20 új facsemetét ültessen a nevünkben egy hazai erdőbe, nincs más dolgunk, csak regisztrálni a bármely magyarországi viszonteladónál vásárolt gumigarnitúra bizonylatát az alábbi weboldalon: 
www.hankookpromocio.hu.

Adatok forrásai: Erdők (wwf.hu); Klímaváltozás: az erdők védelmével a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozásáért | Hírek | Európai Parlament (europa.eu)

Rovatok