Index Vakbarát Hírportál

Milliószor jósolták meg a halálát, mégsem állunk le az olvasással

2022. november 25., péntek 12:50

Most épp a túltolt screen time, előtte az e-book, az internet, még régebben pedig a tévé volt a mumus, de a jelek szerint sehogy nem akar véget érni a könyvkorszak. Hiába tudják a könyvek pontosan ugyanazt, mint 100-200 éve, valamiért mégis borzasztóan vonzódunk hozzájuk. Megmutatjuk, hogy 2022 végén miért érdemes még mindig olvasni.

Nem kell sem a sorozatnézésről leszokni, sem vadiúj napirendet kitalálni magadnak, egyszerűen csak fogj egy kézbe könyvet és adj neki időt – ha nem is egyhuzamban, akkor elszórva a nap üresjárataiban. Gyorsan rá fogsz jönni – már ha nem jöttél rá évekkel ezelőtt – hogy az olvasás pont olyan énidő tud lenni, mint egy esti binge watching vagy elhúzódó Instapörgetés. És még az agyad is hálás lesz érte másnap!

Közgazdaságtan lelkes amatőröknek

A karácsony a szeretet ünnepe, nem pedig az ajándékoké - csak valahogy a végén mindig üres tárcával zárjuk a decembert. És amúgy is, mi az ördög az az NFT? Most akkor ki miatt lett mégis drágább a karácsonyi menüsor? És vajon jó ötlet az árstop? Ha szeretnél kicsit pengébb lenni a saját anyagi ügyeidben, de közben azt is átlátnád, hogy mi történik a pénzzel körülötted, akkor ennek a könyvnek csinálj helyet a polcodon.

Állva maszturbálok

A bevállalós cím mögött nem egy 18+-os sztori van, hanem az egyik legbevállalósabb fiatal író, meg egy jó nagy adag millennial életérzés. Ha bírtad a Világ legrosszabb emberét, ha ismerős az öniróniába fojtott szorongás, ha 30 körül vagy (leszel, voltál, megértenéd őket), akkor idén év végén ez a te könyved. Vigyázz vele, nagyon váratlanul fogsz nagyon nagyokat röhögni.

Will

Will Smith sztorija legalább annyira felrázó, mint egy díjátadón kiosztott pofon. De nem csak az év eleji nagy botránya miatt érdemes elolvasni az életútját, hanem mert Will Smith egy sor mai sztárnak adott mintát. Miközben ott volt a hip-hop élvonalában és sorra zsebelte be a Grammyket, szép lassan felépítette színészi karrierjét is, a 2010-es évekre pedig ő lett a Newsweek szerint a legbefolyásosabb színész a bolygón. Ami azért valljuk be, mégiscsak valami.

Örökölt sors

Az Örökölt sors akkorát szólt az elmúlt években, amekkorát hazai könyv csak nagyon ritkán szokott, kimaradni belőle meg picit olyan, mint amikor egy társaságban egyedül te nem tudsz idézni a Jóbarátokból. Nyugi, akkor sincs gond, ha most kezded el olvasni: van új kiadás, új szép borítóval, a benne leírtak pedig örökérvényűek. Pláne akkor, ha egy picit is érdekel a múlt és az előző generációk sorsa – amiről gyorsan kiderül, hogy valójában a te sorsod is.

Violet a fűben hátrahajol

Lana Del Rey már messze nem az a feltörekvő popsztár, akitől rettenetesen nagy meglepetéseket várnak a rajongók, ez a könyv mégis új mérföldkő a popdíva pályáján. Ha szerinted sem egynyári sláger volt a Summertime Sadness, de nem bírod ki a következő albumig (ami a pletykák szerint nyers formában már kint kering a neten), akkor ez a te köteted. Amúgy is keveset olvasunk verseket, pedig milyen jó elmerülni ezekben a melankolikus, kicsit szomorú, de vagány szövegekben!

Normális vagy

Ez a könyv olyan, hogy már a címe miatt érdemes tartani belőle otthon egy példányt, és néha-néha csak elolvasni ezt a két szót a borítón. Na persze akkor sem fogsz csalódni, ha a borító mögötti 600 oldalt is megismered: elvégre napjaink egyik leghíresebb testi-lelki ügyekkel foglalkozó szakemberének könyvéről van szó, ami ráadásul a szerző bevallása szerint az eddig legátfogóbb, legkomplexebb.

Ahol a folyami rákok énekelnek

12 millió eladott példány világszerte. Szóval olyan, mintha egész Magyarország elolvasta volna, meg még hozzá a szomszédban is páran. Miért pont a te könyvtáradból hiányozna az elmúlt évek legnagyobb könyves-mozis durranása?

Még nem találtad meg az igazit? Akkor lesd meg a Bookline év végi gyűjtését, ahol még több friss könyvet találsz – akár magadnak keresel, akár ajándékba!

Rovatok