Index Vakbarát Hírportál

10 karácsonyi ajándékötlet férfiaknak

2022. november 28., hétfő 14:57

Joggal mondhatjuk, hogy férfiak számára megtalálni az ideális, ugyanakkor nem elcsépelt, hasznos ajándékot, igazi kihívás. A férfiakat mindig is vonzották a precíz tervezésű és mesteri kivitelezésű dolgok: órák, autók, minőségi italok. Szívesen töltik szabadidejüket a ház körül, és biztosan nem mondanak nemet egy kis szórakozásra sem. Könyvajánlónkkal szeretnénk hozzásegíteni olvasóinkat, hogy idén karácsonyra ne csak egy ajándék legyen a fa alatt, hanem olyan könyv, aminek szívből örülnek, és számukra kedves elfoglaltságokban segít még jobban kiteljesedni. És persze ezek a kiadványok nem csak uraknak szólnak – a változatos témák miatt bárki számára jó ajándékok lehetnek!

1. Matt Hranek: Híres férfiak & híres órák – Díszdobozban

A minőségi óra sokszor családi ereklye, egy erősítő kapocs apa és fia között. Generációkat áthidaló történetek fűződnek hozzá, és amellett, hogy divatos kiegészítőként szolgál, szerepet játszik a fiú férfivá válásában. Matt Hranek könyvének köszönhetően nemcsak a káprázatos, több tucat képben gyönyörködhetünk, hanem megérthetjük az órák híres viselőinek életét, gondolatait, hozzájuk fűződő élményeit – eddig sokak számára ismeretlen perspektívából.

„Az órák (…) viselőjükről is közölnek valamit a világ felé, és ha szerencsénk van, azokhoz kötnek, akik a legfontosabbak az életünkben.” (Matt Hranek)

2. Hans Offringa: Nagy whiskykalauz

Szinte már mindenki kóstolta, sokan szeretik, de mégis kevesen tudják – vajon mi lehet a különbség whisky és whiskey között? És hogyan érdemes whiskyt kóstolni? Hans Offringa és felesége több mint 25 könyvet írt és fordított a témában. Az általuk sok év alatt összegyűjtött tudás segít, hogy miközben élvezzük, megértsük ennek a folyékony aranynak hosszú évszázadokra visszanyúló tradícióit. A Nagy whiskykalauzban minden kérdésre választ találhatsz, amely a whiskyvel kapcsolatban felmerülhet benned.

3. Jens Andersen: LEGO egy életen át – Egy család és egy cég története

A játék éltet, gyógyít és tanít felnőttként is. Legó, a sokak számára kedves emlékeket magában hordozó építőjáték, Magyarországon is immáron több mint 50 éve szerez önfeledt pillanatokat a családok számára. Most az Európa Könyvkiadó gondozásában elhoztuk ennek a szórakoztató, mégis készségfejlesztő játéknak a történetét, mely mára az egész világot meghódította. A LEGO egy életen át lenyűgöző, illusztrált életrajz egy egyedülálló dán családról, a világ legnagyobb játékgyártó cégéről és annak kultúrtörténetéről, amely a LEGO Csoport billundi archívumában végzett másfél éves kutatás, valamint az alapító unokájával és a cég korábbi vezetőjével folytatott beszélgetések alapján készült.

4. Monty Don: A kertészkedés öröme

A természetben töltött idő, kertészkedés amellett, hogy nagyszerű kikapcsolódás, amely révén az ember akár a saját ételeit is megtermesztheti, rendkívül sok kedvező élettani hatással rendelkezik. Akár hobbi- vagy profi szinten műveljük, A kertész kertje című műsort vezető Monty Don könyve és a természet szeretete biztosan pozitív irányba tereli saját és közvetlen környezetünk életét.

„A kertjeink ma fontosabbak, mint valaha, menedéket jelentenek, és a fizikai, valamint mentális jóllétünket szolgálják.” (Monty Don)


5. James Gray: Max Verstappen – belső íven a világbajnok nyomában

Sokak közkedvelt hétvégi időtöltése akár élőben, vagy egy vasárnapi ebéd után a fotelből szurkolni kedvenc Forma–1-es pilótánknak. Az évről évre megjelenő újabb versenyautók, a sebesség mámora, a versengés sokak figyelmét kötötte le az elmúlt 70 évben. Te is kíváncsi vagy, milyen egy autóversenyző igazi élete? Most Max Verstappen, a fiatal holland csodagyerek első és mind ez idáig egyetlen önéletrajzi könyvének hála, beülhetsz a kormány mögé, és végigkísérheted eddigi, kiemelkedően sikeres pályafutását.


6. Herbie Sykes: Juve! Sztárok, dopping, bunda – egy európai futballdinasztia története

Akkor is tudunk újdonságot ajánlani, ha az autósport helyett inkább a foci foglalkoztat: a neves brit sportújságíró, Herbie Sykes könyve a Juventus részletes történetét tárja elénk. Érzékletesen ábrázolja a klubot övező tiszteletet és rajongást, ugyanakkor a megvetést és csalódottságot is, amit a Juventus kivált a focikedvelőkből. Végigvezeti az olvasót a klub létrejöttének történelmi körülményein, kendőzetlenül beszél a botrányokról és azok okairól, az emberi elégedetlenségről, a csúcsra törésről és annak megéléséről. Megvizsgálja az olasz klub sportágra való hatását, sőt azt is, milyen módon formálta a kultúrát és az olasz emberek gondolkodását.

7. Az emberiség történelme térképeken

A világ vezető kutató-, oktató- és múzeumhálózata, a Smithsonian Intézet közreműködésével készült Az emberiség történelme térképeken az őskortól egészen napjainkig vezet el az emberi történelem kacskaringós útjain. A több mint 140 különleges térképen elénk tárul emberőseink evolúciója és vándorlása, az egyes civilizációk virágzása és hanyatlása, valamint a történelem összes sorsfordító eseménye egészen a jelenünket meghatározó problémákig és konfliktusokig. Ideális olvasmány a térképek és a történelem szerelmesei számára, illetve azoknak, akik tudni szeretnék, hogy az emberiség honnan indult és merre tart.

8. Blake Mark: A Kind of Magic – Queen A-tól Z-ig

Zenerajongóval van dolgunk? A többek közt a Pink Floyd és a Led Zeppelin sztoriját feldolgozó elismert rockújságíró, Mark Blake most a Queen teljes történetét hozza el: A-tól Z-ig. A zenekar még élő tagjai, pályatársak, barátok és riválisok visszaemlékezései révén új és alig ismert történetek és anekdoták sora bontakozik ki; emellett a Queen karrierjének sorsfordító eseményeiről, a legendás dalok keletkezésének kulisszatitkairól és a zenekar tagjai közötti bonyolult viszonyokról is olvashatunk. Nem csupán a zenekar rajongói számára kihagyhatatlan olvasmány, hanem azoknak is, akik jobban meg akarják ismerni a rockzene aranykorát!

9. Snoop Dogg: A kutya vacsorája

És ha már zene, nem maradhat el az önfeledt szórakozás sem – akár a konyhában... Gondolkodtál valaha is azon, mit esznek a nagykutyák? Martha Stewarttal közös főzőműsora után a rapperlegenda, Snoop Dogg most megosztja veled a TUDÁST. Megtanít koktélt keverni, megmutatja, mit eszik, ha sietős a dolga, de azt is, milyen lakomák várják a Broadus családot az ünnepi asztalokon. És persze mindehhez playlistet is ajánl, hiszen „zene nélkül tré a buli”!





10. J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura I–III.

Ha a listánk végére érve sem találtál olyan ajándékötletet, amely megragadta a figyelmedet, azt javasoljuk, maradj a klasszikusoknál! J. R. R. Tolkien ikonikus tündérmeséje, A Gyűrűk Ura több generáció meghatározó olvasmányélménye, így ezzel biztosan nem lehet mellé lőni. Az Európa Könyvkiadó jóvoltából ráadásul több kiadás közül is választhatsz: több mint húsz év után végre ismét puha borítós kiadásban is olvasható a történet. De természetesen azoknak, akik a klasszikusabb megjelenésű, aranyozott, kemény kötéses kiadást részesítik előnyben, ez is könnyedén elérhető.

A könyvek mindegyike megvásárolható kedvezményes áron a www.moobius.hu oldalon.

Rovatok