Index Vakbarát Hírportál

10+1 ajándékötlet szíved hölgyének, anyukádnak vagy a legjobb barátnődnek

2022. december 6., kedd 14:46

A karácsonyi ajándékvásárlás talán legfájdalommentesebb része, amikor kedvesünknek, édesanyánknak, nővérünknek vagy más hölgyszerettünknek választunk ajándékot. Ugyanakkor előfordulhat, hogy már minden ékszert, kiegészítőt és lakberendezési eszközt megvásároltunk, amire vágyott, mégis szeretnénk meglepni valamivel a fa alatt. Karácsonyi ajánlónkban most olyan változatos témájú könyvújdonságokat mutatunk be, amelyek között biztosan találsz olyat, aminek ő is örülne!

1. Rachel Siegfried: Virágok nagykönyve

Virágot a virágnak – tartja a mondás, és bizony élő- vagy vágott növényt ajándékozni sokszor a legkézenfekvőbb választás! A Virágok nagykönyve azonban lehetőséged ad arra, hogy a megszokás helyett új lendületet adjunk a virágok szeretetének. Nem kell szakavatottnak lennünk a témában: Rachel Siegfried virágkertész és virágstylist tanácsaival nemcsak gyönyörű élettel tölthetjük meg a vázákat és kaspókat, de természetes módon maradandóvá is varázsolhatjuk kertünket, hogy egész évben illatos virágokkal ékesítsék otthonunkat.


2. Joyce Carol Oates: Szöszi

Ki volt valójában Marilyn Monroe, és mi rejtőzik a nyilvánosság falai mögött? Joyce Carol Oates könyvében végre válaszra lelhetünk, és közelebbről megismerhetjük Marilyn életét és az őt ért traumákat. Betekintést nyerhetünk abba, hogy mi húzódik egy ember tettei mögött, hogy hogyan is élte meg azokat a bizonyos ikonikus eseményeket, mit élt át a szerelemben és az anyasággal kapcsolatban, végső soron pedig, hogy mit adott vagy éppen mit vett el tőle a színészkedés.

Átlagos amerikai lány volt, aki addig sohasem látott hatású legendává vált. Milliók imádták, és az élete a rajongók és művésztársak generációit varázsolta el. A Marilyn Monroe, művésznéven jobban ismert Norma Jeane Baker, életét évtizedek óta kutatják és dolgozzák fel, de mindeddig még egyetlenegyszer sem mesélték el olyan lélegzetelállító és eredeti módon, mint a közel ezeroldalas Szösziben, amelyből a Netflix filmet is készített. Minden hölgy számára különleges, tanulságos olvasmány lehet!

3. Nita Prose: A szobalány

Molly Gray más, mint a többiek. Nehezére esik a szociális készségek elsajátítása, és gyakran félreértelmezi mások szándékait. Egyedi személyisége és a takarítás megszállott imádata azonban mintha egyenesen szobalánynak teremtette volna! Ám egy holttest még rajta is kifog... Nita Prose szerkesztőként számos sikerszerző művein dolgozott, mielőtt saját maga is írásra adta volna fejét. Első regénye, A szobalány azonnal a bestsellerlisták élére került, és már filmadaptáció is készül belőle Florence Pugh főszereplésével. Ha tudod a kiválasztott hölgyről, hogy szereti az izgalmas krimik világát, és könnyedén azonosulna egy odaadó, szerethető női karakterrel, ez a könyv nemcsak ajándék, hanem egy remek kikapcsolódási lehetőség lesz számára.

4. Pierre Hermé: Macaron mesterfokon

A boldogság ritkán társa az üres gyomornak, az édességek pedig apró örömforrásként szolgálhatnak a mindennapokra. Ha szíved választottja/édesanyád/a barátnőd is rajong a különleges finomságokért, esetleg a konyha tündére, a Macaron mesterfokon című könyv lesz számára az ideális ajándék! Franciaország leghíresebb cukrászmestere, Pierre Hermé könyve bevezetőt nyújt a macaronok – vagy ahogy a szerző nevezi: „néhány gramm boldogság” – világába egészen az alapoktól a bonyolultabb ízvilágokig. A kötet valóságos világ körüli utazásra hív: a különleges receptek mellett Pierre Hermé az alapanyagok és az ízvilág kiválasztásának szempontjait, személyes  ihletforrásait is megosztja velünk.

5. Susan Stokes-Chapman: Pandóra

Idén végre itthon is nagy népszerűségre tettek szert azok a történetek, amelyek a történelmet és a varázslatot, mitológiát ötvözik. A Pandóra is egy ilyen regény, a remény, a szerelem és a végzet lenyűgöző története. Egy régiségboltban dolgozó lány és egy antikvitás-szakértő ifjú közös kutatásba fognak. A kaland során az antik görög mitológia és a középkori London titkaival szembesülnek, amelyeket talán sosem kellett volna bolygatniuk... A Pandóra több mint 15 országban megjelent már, több rangos irodalmi díjra is jelölték, Susan Stokes-Chapman történetmesélését pedig sokan egyenesen Charles Dickenséhez hasonlítják. És persze nem ítélünk könyvet borítójáról, de ilyen gyönyörűség mellett nehéz szó nélkül elmenni...

6. Shelby Mahurin: Kígyó & Galamb

Ha a romantikus-varázslatos téma felkeltette az érdeklődésedet, ám az, akinek ajándékot keresel, a könnyedebb – és forróbb – történetmesélést kedveli, Shelby Mahurin Kígyó & Galamb című, titkokkal, fondorlatokkal, mágiával és lassan fellobbanó, tiltott szerelemmel átszőtt első regénye lesz a megfelelő választás számodra! Louise le Blanc, a renegát boszorkány, és Reid, a könyörtelen boszorkányvadász életét egy kényszerházasság köti össze, ami szép lassan szerelemmé kezd átformálódni. Azonban házasságuk mögött egy titok húzódik. Reid nem tudja, hogy felesége egy egykori boszorkány. Eközben az Egyház és a boszorkányok között dúló ősi háború új erőre kap, így Lounak már nemcsak férjétől, hanem saját fajtájától is óvnia kell titkát.

7. Jenny Hale: Karácsony a Kandalló Vendégházban

Biztosra szeretnél menni? Egy vérbeli ünnepi történettel nem lőhetsz mellé! A karácsony nem mindenki számára a legszebb időszak, így van ezzel Leila is. Az amúgy is magányos főszereplőnknek ez az utolsó karácsonya, amit együtt tölthet még a barátnőivel, hiszen rajta kívül mindenki párt talált, és lassacskán családot alapít, ezért elhatározza: ez lesz élete legszebb karácsonya, amit senki sem akadályozhat meg. A baráti társaság a festői téli környezetbe utazik, Pinewood Hillsbe, ám a városban lefoglalt szállásuk nem egészen olyan, mint ahogyan azt elképzelték. A házuk egy romhalmaz, a mellettük lévő kávézó tulajdonosát pedig egyenesen idegesítik. Leila azonban nem adja fel; teljes erőbedobással azon van, hogy megmentse ezt a karácsonyt. A sors pedig végül igazolja, hogy aki kitart, mindig megkapja méltó jutalmát, sőt akár többet is... Egy mű az összetartozásról, barátokról, akik néha meglátják azokat a dolgokat, amiket mi magunk nem. Kalandos történet az önzetlen segíteni akarásról, amely garantáltan megmelengeti a megajándékozott szívét a karácsonyfa mellett.

8. Nino Haratisvili: A nyolcadik élet (Brilkának)

Sokan a család fontosságáról olvasnak legszívesebben. A nyolcadik élet (Brilkának) lenyűgöző, líraian megírt, eposznak is beillő, megindító, nagyszabású családregény, tele félelmetes, ugyanakkor lélekmelengető történetekkel. Egy igazi évezredfordulós Háború és béke, amelyben egy csokoládégyáros grúz család tagjai küzdenek az életben maradásért, a boldogságért és a szerelemért a 20. század történelmi viharaiban. Az igazi nemzetközi sikernek számító regényt többek között a 2020-as Nemzetközi Booker-díjra is jelölték, és hamarosan filmsorozatként is élvezheti majd a nagyközönség. Kihagyhatatlan a történelmi regények kedvelőinek!

9. II. Erzsébet királynő élete és a királyi család

Kétségtelenül a világ egyik legismertebb családja a brit királyi Windsor-ház, és ismertségben közülük is kiemelkedik a több mint 70 évig uralkodó II. Erzsébet alakja. Az idén elhunyt és már életében legendává vált II. Erzsébet királynő és a királyi család tagjainak életébe vezet be ez a számos lenyűgöző fényképpel és festménnyel illusztrált könyv. Nemcsak a család életébe, de a brit monarchia történetébe is betekintést nyerhet az olvasó az V. századtól kezdve egészen III. Károly uralkodásáig. És persze születésétől haláláig végigkövethetjük II. Erzsébet életét, exkluzív, szívbe markoló fotók révén lehetünk szemtanúi a királynő teljes életútjának. Ez az album tökéletes ajándék lehet A korona című sorozat rajongóinak, és mindazoknak, akik élénk érdeklődést mutatnak a brit királyi család története iránt.

10. Nina de Gramont: Agatha Christie-affér

Agatha Christie könyvei máig töretlen népszerűségnek örvendenek, karácsonyi tematikájú krimijei pedig kézenfekvő ajándékul szolgálhatnak az olvasás kedvelőinek. Most azonban egy különleges, új regényt ajánlunk, amely a közismert írónő magánéletén alapszik, és reflektorfénybe helyezi életének egy fontos – ám kevésbé szívelt – szereplőjét: Miss Nan O'Dea-t, a férje szeretőjét. De vajon milyen titkokat rejt Nan O'Dea élete, és mindez hogyan kapcsolódik ahhoz a tizenegy rejtélyes naphoz, amelynek során Agatha Christie eltűnt? Mi történt az egyre népszerűbb íróval ez idő alatt? Miért tenné valaki tönkre egy másik nő házasságát, és miért szövögetné évekig a terveket? Meddig vagyunk hajlandók elmenni a szerelem nevében? És mi késztet bárkit is a gyilkosságra? Az Agatha Christie-affér zseniális, több idősíkon játszódó, fordulatos és felejthetetlen regény tragikus szerelmesekről, szívfájdalomról, bosszúról és gyilkosságról. Emellett pedig lenyűgözően képzeli el újra a huszadik század egyik legtöbbet vitatott megoldatlan rejtélyét. Szeretettel ajánljuk olyan hölgyek számára, akik kedvelik a krimi királynőjének történeteit!

+1: Valérie Perrin: Másodvirágzás

És persze nem születhet lista anélkül a könyv nélkül, amely talán a legtöbb magyar olvasó szívét rabolta el idén: Valérie Perrin Másodvirágzását sokan az év legjobb olvasmányaként említik. Kétségtelen, hogy ez a regény igazán különleges: a szomorú környezet és téma ellenére felemelő és inspiráló történet, amelyre alighanem mindenkinek szüksége van időnként a szürke hétköznapokon. Violette temetőgondnokként tölti mindennapjait, miközben élete szorosan összefűződik a temető föld alatti és föld feletti lakóiéval. A rengeteg fájdalom és a történet nyomasztó helyszíne ellenére a könyv nem töri meg hangulatunkat. Sokkal inkább azt az üzenetet közvetíti, hogy a legnagyobb vihar után is eljön a szemet gyönyörködtető szivárvány. Egy lassan kibontakozó lélektani regény, amely segít elengedni a múltat, megtanít rá, hogy a legfontosabb a jelenben élni. Amennyiben az, akinek ajándékot keresel, még nem olvasta ezt a könyvet, egészen biztosan örülni fog, ha meglátja a fa alatt!

A könyvek mindegyike megvásárolható kedvezményes áron a www.moobius.hu oldalon.

Rovatok