Index Vakbarát Hírportál

Válságálló vagyonkezelés az ingatlan piacon

2022. december 19., hétfő 15:54

A CPI Property Group piacvezető szerepet tölt be a közép-kelet-európai ingatlanszektorban, köszönhetően vagyonkezelési megoldásainak, köztük a példaértékű ESG programjainak és az energiaválságot jóval megelőző energiastratégiájának.

Az elmúlt másfél évtized meghatározó világgazdasági és társadalmi eseményei, a 2008-as válság, a prosperitás évtizede, a pandémia és a jelenlegi világgazdasági krízis, még inkább előtérbe helyezték a kereskedelmi ingatlanpiac azon fontos szempontjait, amelyek alapján a hozamtermelő vállalatok sikeresek és versenyképesek lehetnek. A korábbi trendek, mint a wellbeing és a fenntarthatóság nagyobb hangsúlyt kaptak a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási vállalások (ESG) között az utóbbi években, és egyre inkább biztosnak látszik, hogy az elkövetkezendő időszak vagyonkezelési gyakorlatát és a befektetők ingatlanportfólióját is meghatározzák majd.

A CPI Property Group jelentős hatást gyakorolhat az európai ingatlanszektorra is, hiszen a kontinens egyik legnagyobb jövedelemtermelő portfóliót birtokolja, amelynek értéke meghaladja a 20 milliárd eurót. A cégcsoport Budapesten is jelentős iroda és kiskereskedelmi ingatlanállománnyal rendelkezik, emellett többségi tulajdonnal bír az Immofinanz és S Immo vállalatokban.

Könnyebb dolga van azoknak a bérlőknek, akik bérbeadója rendelkezik energiastratégiával

A kereskedelmi ingatlanpiacon működő vállalatok számára elengedhetetlen a világpiacokon meghonosodott új trendeket összhangba hozni a vállalati vagyonkezelés törekvéseivel, mert ezek fogják formálni mind a bérlői, mind a bérbeadói kereteket. Az ingatlankezelés nyelvére lefordítva impozáns mutatók jelenthetik a siker mércéjét – mint többek között a kihasználtság, a hozamszintek, a bérleti díjak és üzemeltetési költségek, az egy főre/négyzetméterre jutó energiaköltségek, a bérlők számszerűsíthető ökológiai lábnyoma –, amelyek alapján a bérlők döntenek egy-egy bérbeadó mellett.

A CPI Hungary is az előbb felvázolt globális szempontrendszereket alkalmazza a hazai vagyonkezelési stratégiájában, amelynek versenyképességét a centralizált és integrált ingatlankezelés, illetve a korszerű energiastratégia biztosítja. A központosított ingatlankezelés elősegíti a gyors reakcióidőket, az épületüzemeltetés hatékonyságát és rugalmasságát, miközben a rövid- és hosszútávú problémákra, valamint trendekre is képes szakszerűen reagálni. A vállalat korszerű energiastratégiája már évekkel ezelőtt a takarékosságra összpontosított és erre ösztönözte a bérlőit is, hiszen az ESG-szempontok egyre meghatározóbbak a bérlők üzleti kapcsolataiban is.

A közös gondolkodás közös megoldásokat és elégedettségeket eredményez

„A hektikus gazdasági időszakokban a legfontosabb, hogy megtartsuk a bérlőinket, ezért arra törekszünk, hogy folyamatos és transzparens bérlői kommunikációval határozzuk meg a gyakorlati megoldásokhoz vezető egységes irányelveket. Nem véletlenül a hazai portfóliónk teljes ingatlankezelését is házon belül egy kézben valósítjuk meg, így a magas színvonalú szolgáltatásaink, például a CPI Humán Innovációs Programunk vagy a lízing megoldásaink minden bérlőnk számára garantáltan és gyorsan elérhetők” – hangsúlyozza Madler Attila, a CPI Hungary vagyonkezelési igazgatója.

Évtizedes partnerségek esetén a bérlő-bérbeadó viszony optimalizálása kulcskérdés

A CPI Hungary folyamatosan értékeli a világgazdasági folyamatokat és ezen belül az ingatlanpiaci trendeket, hiszen ez a jövedelemszerző ingatlanok sikerének kulcsa. Az üresedési ráta minimalizálása és a bérlő elégedettség maximális szintre emelése egyrészt a világgazdasági folyamatok függvénye, ugyanis a bérlők között a meghatározó szektorok képviselői – pl. technológia, szolgáltatóközpontok – jelentős pozíciókat foglalnak el, másrészt az ingatlankezelők professzionális munkájának eredménye, hiszen a többéves vagy évtizedes partnerségekben a bérlő-bérbeadó viszony optimalizálása kulcskérdés.

„A vagyonkezelésben is kiemelt fontosságú a rugalmasság egy olyan periódusban, amikor a munkaerőpiac átalakul, a bérlő vállalatoknak pedig folyamatosan alkalmazkodni kell a gazdasági változásokhoz. Az irodaterek és funkcióik átalakulása mellett most a legfontosabb aktualitás az energiaválság, amelynek kapcsán a CPI Hungary naprakész megoldásokkal segíti a bérlőket, hogy az üzemeltetési költségeik nem emelkedjenek jelentősen. Ökológiai lábnyomunk csökkentésével és a tudatos ház koncepciónkkal a bérlők is példát tudnak mutatni. Büszkék vagyunk rá, hogy 2024-től kizárólag megújuló származási garanciával rendelkező villamos energiát vásárolunk.” – teszi hozzá Madler Attila.

Rovatok