Index Vakbarát Hírportál

Trendekről tudatos vállalkozóknak

2023. január 17., kedd 10:31

Az internet rohamos fejlődése a gazdasági tevékenységek mind nagyobb hányadát vonzza be a virtuális világba. Aki gondol a jövővel, nem maradhat ki ebből a trendből, a holnap, de legkésőbb a holnapután sikeres cége két lábbal fog állni a metaverzumban.

Mindenkit izgat, mi lesz holnap. Mi vár ránk a jövőben? Hogyan fogunk élni? A válaszhoz ma már nélkülözhetetlen az informatikai világ változásainak alaposabb ismerete. Az IT holnapja: a mi jövőnk.

Mesterséges intelligencia a mindennapjainkban

Az informatika világában már régebb óta kulcsfogalom a mesterséges intelligencia (MI). Ennek új generációja mostanában terjed rohamléptekkel: emberi felügyelet nélkül, önmagát „fejlesztve” javítja az ismétlődő folyamatokat. A gyakorlatban a kép- és hangminőség-javítás volt az első fejezet, de most már gyártási folyamatokban is kezdenek megjelenni ezek az úgynevezett generatív MI-k.

A hétköznapi életre is kihat a MI és az internet összefonódása. A MI segítségével a közeljövőben az internet virtuális világa úgynevezett metaverzummá fog fejlődni, amelyben mi, hús-vér emberek egy vagy több virtuális másolatunkkal, úgynevezett avatárunkkal fogunk részt venni. Életünk egyre nagyobb szeletét fogjuk a hovatovább háromdimenziós virtuális világban tölteni, egyre több szükségletünket fogjuk azon keresztül kielégíteni.

Moziszerető embernek talán feltűnt, hogy olyan kifejezések kezdenek a mindennapjaink részévé válni, amelyekkel először félig-meddig sci-fi alkotásokban találkoztunk. Nem érdemes borzonganunk, lúdbőrző háttal vagy reszketve várnunk holmi nyolcadik utasokat. A jövő ennél sokkal prózaibb lesz: tetszőleges ételeket rendelhetünk, milliméteres pontosságú, akkurátusan megadott színű bútort a hálószobába és így tovább.

A megfelelő informatikai háttér kialakítása

A holnap kihívásainak csak az a vállalkozás fog tudni megfelelni, amelyik a legmodernebb informatikai háttérrel működik. Ennek házilagos kivitelezése, üzemben tartása – ami egyet jelent a folyamatos hardver- és szoftverfejlesztéssel – irdatlanul drága, ráadásul gazdaságilag észszerűtlen magatartás.

Irány a felhő

A racionális viselkedés a 'felhőmigráció', azaz a szervezet átköltöztetése valamelyik felhőszolgáltatóhoz. Ezek a szolgáltatók rendkívül szofisztikáltan nyújtják mindazt, amire a vállalkozásnak szüksége lehet.

A felhőben működő vállalkozások legfontosabb igényeit a szolgáltatók mindenkor a naprakész módszerekkel nyújtják. Ezek közül talán a legfontosabb a biztonság. A szolgáltatók nyújtotta kiberbiztonság semmivel sem lyukasabb, mint egy az internetre csatlakozott magánhálózat, sőt mivel naprakész és 24 órás felügyelettel működik, kijelenthetjük, hogy jobb. Egy irodába sokkal könnyebb betörni, mint egy felhőbe.

Skálázható erőforrások és rugalmas megoldások

A felhőszolgáltatásokat alkalmazó cégek holisztikusan képesek hasznosítani a rendelkezésükre álló információkat, így gyorsabban tudnak fejleszteni. A cégvezetésnek sokkal több és elmélyültebb információt biztosít a felhőalapú adatkezelés, mint a korábbi módszerek.

Nem tudjuk, milyen lesz a jövő – de azt biztosan tudjuk, hogy az a cég versenyképesebb, amelyiknek jobb az informatikája. Az informatikai képesség perdöntő lesz a piacon.

Biztonságos, testre szabható cloud computing megoldásokhoz válassza az ArubaCloud szolgáltatásait: www.arubacloud.hu

Forrás: https://blog.forpsi.hu/

Rovatok