Index Vakbarát Hírportál

Újraválasztották a Nemzetközi Esport Szövetség magyar elnökét

2023. január 25., szerda 11:02

Decemberben újabb három évre kapott bizalmat magyar-amerikai Vlad Marinescu, a Nemzetközi Esport Szövetség elnöke, aki Magyarországról irányítja a szervezetet.

2022. december 1. és 12. között Bali szigetén találkoztak a világ legjobb esportolói, hogy összemérjék erejüket a 14. Esport Világbajnokságon. Ám az esemény nem csak a különböző videójátékokon való bravúros szereplések miatt érdemelt kiemelt figyelmet; ekkor tartották ugyanis a Nemzetközi Esport Szövetség (International Esports Federation) elnökségi szavazását is.

A Szövetség 2020 májusa óta hivatalban lévő elnökét, a közel 20 éve Magyarországon élő Vlad Marinescut választotta újra, jelenlegi győzelmével pedig 2025 decemberéig kapott mandátumot. A szavazás során meggyőző többséggel, a 68-ból 65 igen szavazattal biztosította támogatását a Nemzetközi Esport Szövetség.

Marinescu tapasztalt sportdiplomatának számít. A Nemzetközi Esport Szövetségnél betöltött feladatai mellett ügyvezetője a magyarországi székhelyű Nemzetközi Judo Szövetségnek, összességében pedig több mint 15 éve foglalkozik professzionális szinten a nemzetközi sporttal. Sportolóként indult, foglalkozott rendezvények és sportesemények szervezésével, karrierje során pedig elmélyült a sport diplomáciai, valamint üzleti vonatkozásában is. Marinescu elkötelezett a sport iránt, nyilatkozataiban és megszólalásaiban gyakran kiemeli a testmozgás, valamint az egészséges életmód fontosságát, illetve a sportolás közösségi erejét.

Mindig is kiemelten fontosnak tartottam felhívni a figyelmet a sport társadalomra kifejtett hatására, ahogyan fejleszti és formálja a jövő generációját. Őszintén hiszek abban, hogy az esportban végzett munkánkkal egyre több embert tudunk motiválni arra, hogy ne kizárólag nézőként kövessék a sportokat, hanem a mindennapjaik részévé váljon a testmozgás. A karrierem során folyamatosan arra törekszem, hogy felelősségteljes, egészséges és boldog jövő generációját építsünk, akik érdekeltek a sport világában is.

– mondta Vlad Marinescu.

Marinescu hosszú évek óta él hazánkban, tanulmányait is többek között Budapesten folytatta. A Nemzetközi Esport Szövetség elnökeként a következő időszakban is a megkezdett szellemiségben fog tevékenykedni, ugyanakkor még markánsabb szerep fog jutni a tudatos nevelésnek;

Az IESF elnökeként nemcsak az a célom, hogy minél szélesebb körben tegyem népszerűvé az esport világát, hanem az is, hogy felelősségteljes játékra, vezetői készségekre és csapatmunkára neveljem a közösséget. Az IESF folyamatosan együttműködik az oktatási szektor szervezeteivel és intézményeivel annak érdekében, hogy segítse az esport sportolóit a szakmai ismeretek fejlesztésében is. Éppen ezért vezettünk be a WE Bajnokságok alkalmával számos foglalkozást, workshopot társadalmi és tudományos témákban is, ezzel ösztönözve a versenyzőinket önmaguk kiteljesítésére és a megfelelő értékrend kialakítására. Mindezek mellett kiemelten fontosnak tartjuk azt is, hogy a digitális eszközök segítségével a kapcsolatépítésnek is teret biztosítsunk, és hangsúlyozzuk a személyes kontaktus fontosságát is.

 – mondta Marinescu.

Minden platformot és megjelenési formát tekintve ma a Földön több mint 3 milliárd ember játszik valamiféle videójátékot. Marinescu ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy felhívják a játékosok figyelmét a sport és a személyes kontaktus fontosságára is.

Az világbajnokságra több mint 100 országból érkeztek esportolók, akik 6 kompetitív videójátékban (CS:GO, Dota 2, Tekken 7, PUBG, eFootball 2023, Mobile Legends Bang, Bang) versenyezhettek. A megmérettetésre hazánkból is érkeztek sportolók két számban: a CS:GO csapatunkat Fercsák András, Hegedűs Armand, Homok Áron, Sánta Bence és Török Norbert Zoltán erősítette, míg a Tekken 7-ben egyéni indulóként Ambrus Zoltán András versenyzett.

Rovatok