Index Vakbarát Hírportál

Átlagkereset feletti az NKE-n végzett pályakezdők jövedelme

2023. február 14., kedd 07:56

Ha nem is minden, de nagyon sok minden múlik azon az életben, hogy milyen egyetemi szakon tanulunk tovább. Egy, a közelmúltban közreadott, Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) adatain alapuló lista szerint, ha az inspiráló és sokszínű hivatás mellett fontos az anyagi megbecsültség is, a továbbtanulás esetén érdemes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzései közül választani.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, hazánk egyik legnagyobb presztízsű felsőoktatási intézménye.

A mi küldetésünk az, hogy biztos jövőt nyújtsunk mindenki számára, aki hozzánk jelentkezik – emelte ki dr. Deli Gergely, az egyetem rektora, a február elején tartott online nyílt napon. 

A Rendészettudományi (RTK) és a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) hallgatói életre szóló hivatást, feladatot kapnak, és ehhez hozzájárul az a kiszámítható karrierpálya is, amely az egyetemre történő belépéskor megkezdődik, hiszen szolgálati jogviszonyuk lesz és akár 260.000 forintos havi illetményt és ingyenes kollégiumi elhelyezést is kapnak.

A Top 3-ból kettő csak az NKE-n elérhető

A nagy múltú Ludovika hagyományait is továbbvivő intézmény rektorának szavait a DPR adatsorai is megerősítik. A DPR adatai alapján az UNI2023 kiadvány állította össze a bruttó átlagfizetés szempontjából a top 15 egyetemi szak listáját.

A pályakezdő várható átlagbér szempontjából legelőkelőbb tizenöt egyetemi szak illusztris listáját szemlélve rögtön szembetűnik, hogy az első helyeket két szakterület uralja. Ezek egyike az informatikai mérnöki képzések, de első látásra feltűnik az is, hogy a rendészeti és a honvédelmi pályákat választó friss diplomások jelentős anyagi megbecsültségre számíthatnak már a pályájuk legelején is.

A lista első helyezettje a katonai vezetői szak. Akik ezt a pályát választották, nagyjából bruttó 650 ezer forint fizetéssel számolhattak már 2019-ben is, amikor kiléptek a munkaerőpiacra. De fizetés szempontjából előkelő helyet foglaltak el a katonai logisztikát, a rendészeti igazgatást és a bűnügyi igazgatást választó egykori hallgatók is. A katonai logisztika ráadásul a harmadik helyen szerepelt, bruttó 564 ezer forinttal, vagyis a képzeletbeli dobogó három helyéből kettőt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megszerezhető végzettségek foglalták el, és csak közéjük tudott „beékelődni” a laikus közvélemény szerint abszolút slágernek számító mérnökinformatikus szak. Az NKE civil képzéseit elvégző hallgatók sem járnak rosszul a közszolgálatis diplomával, hiszen ők is közel 500 ezer forintos bruttó átlagfizetéssel számolhattak már 2019-ben is.

Minden lehetőség adott a hallgatók fejlődéséhez

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem karain megszerezhető diploma sokszínű és kihívásokkal teli életpálya mellett anyagi biztonságot is jelenthet majd azoknak, akik felvételt nyernek a képzésekre. Ugyanakkor ezen felül van még egy nagyon fontos szempont: hazánkban csak és kizárólag a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lehet elérni ezeket a képzéseket. Az NKE a hazai és nemzetközi közigazgatás, a rendvédelem, a honvédelem és a vízügyi igazgatás számára képez szakembereket. A Rendészettudományi, valamint a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar végzőseinek egyértelmű pályájuk van a rendészeti szerveknél és a honvédségnél. Az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar képzései az állami feladatellátás köré összpontosulnak, de az itt végzettek bárhol megállják a helyüket, akár a közszolgálatban, akár a versenyszférában vagy például, ha speciálisan a diplomácia területén tervezik a jövőjüket. A bajai Víztudományi Kar vízügyi mérnökei iránt is nagy a kereslet, a XXI. század legnagyobb környezeti és társadalmi kihívására, az éghajlatváltozásból eredő vízhiány és vízgazdálkodás problémáinak kezelésére készítik fel őket.

Az átlagot jelentősen meghaladó fizetést egyebek mellett az is indokolja, hogy az egyetemisták valódi, korszerű tudáshoz jutnak hozzá az NKE falai között töltött évek során. A tudományos élet berkeibe már tanulmányaik legelején bepillantást nyerhetnek a hallgatók, hiszen nincs még egy olyan hazai magyar egyetem, amelynek társadalomtudományok területén saját kutatóközpontja lenne. Az NKE erősségei közé tartoznak az élénk nemzetközi kapcsolatok, legyen szó európai uniós vagy az Európai Unión kívüli országokról. A „versenyképességi plusznak” számító nyelvtudás erősítése érdekében pedig a hallgatók számára elérhetőek angol nyelvű képzések és kurzusok. Az NKE egyik legkorszerűbb hazai kampusszal és modern sportlétesítményekkel büszkélkedhet Budapesten: futópálya, uszoda, lovarda és sportpályák állnak a fiatalok rendelkezésére.

Rovatok