Index Vakbarát Hírportál

Tíz napig online nézhetünk díjnyertes rövidfilmeket

2023. március 2., csütörtök 15:54

A filmek megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit ezen a linken lehet megtenni.

A Budapesti Metropolitan Egyetem METUSCOPE néven online filmszemlét hívott életre, ahol március 3-12. között bárki ingyenesen tekintheti meg a hallgatók legjobb filmes alkotásait. Az izgalmas, elgondolkodtató és szórakoztató animációs és rövidfilmek között nemzetközi díjnyertes alkotásokat is láthatunk, amelyek sikerrel szerepeltek többek közt a cannes-i filmfesztiválon, a Mediawave-en, az Euroshortson, a krakkói és a szarajevói filmfesztiválon, a miskolci Cinefesten, a Verzió emberi jogi filmfesztiválon, illetve a Friss Hús és a BUSHO rövidfilmfesztiválokon.

Az animáció és mozgókép szakok hallgatói által készített legjobb munkákat az egyetem oktatói – többek közt Enyedi Ildikó, Pacskovszky József és Gauder Áronválasztotta ki. A filmek többségét a fesztiválszereplések után most először láthatja a szélesebb közönség.

Az Ahogy eddig című alkotásban az azóta elhunyt Venczel Verát egyik utolsó filmszerepében láthatjuk. A filmekben több neves színművész – többek közt Borbély Alexandra, Jordán Adél, Pindroch Csaba és Hegyi Barbara – is szerepet vállalt.

Az izgalmas és húsbavágóan aktuális filmek műfaji és tematikus értelemben is rendkívül sokrétű alkotások a krimitől a sci-fin és a vígjátékon keresztül a drámáig. Láthatunk animációs dokumentumfilmet a nyolcvanas évektől kezdve taxizó Forgó Bettiről (Betti), súlyos titkokkal terhelt kamaszszerelmi történetet a Ceausescu utáni Erdélyből (Tabula rasa), izgalmas krimit a lakótelepet megszálló sötét erőkkel szembenálló kislányról (A telep) és scifi-drámát a zenét betiltó hatalommal szembenálló harmonikásról (Frekvencia). Megnézhetjük a Gryllus Dorka főszereplésével készült, többszörös díjnyertes Agapét a tizenéves filmőrült és negyvenes nő valószínűtlen viszonyáról, az apa-fiú kapcsolatot próbára tévő cipekedés történetét (Figyelj már oda!, amelyben Lovas Rozi mellett Bán János és fia, Bán Bálint játszik), és megfilmesített Tar Sándor-novellát két hajléktalanról (Medence).

A március 3-12. között elérhető filmszemle honlapja: METUSCOPE 2023

A válogatás megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Rovatok