Index Vakbarát Hírportál

A hatékony szótanulás 10+1 bevett módja

2023. március 3., péntek 14:38

Amikor elhatározzuk, hogy elsajátítunk egy nyelvet, akkor tisztában vagyunk azzal, hogy a szókészletünk kritikus pontját képezi a nyelvtudásunknak. Szavakkal kommunikálunk, a segítségükkel értetjük meg magunkat még akkor is, ha nyelvtanilag esetleg nem a legtökéletesebb szerkezeteket használjuk. Sok nyelvtanuló véli úgy, hogy “nincsen tehetsége” a szótanuláshoz, mert esetleg nem olyan jó a memóriája. Mi inkább úgy gondoljuk, hogy a legtöbb esetben nem a rossz memória tehet arról, hogy a szavak nem ragadnak meg, hanem az, hogy a nyelvtanuló nem tudja, hogy kell tanulni őket, nem ismeri a saját tanulási stílusát. Tanuljunk meg tanulni! Mint az élet egyéb területein is, egyeseknek ez, míg másoknak az a módszer válik be, hogy elérje a célját. A továbbiakban Pápai Dorottya, a Katedra Nyelviskola angol vezetőtanára olyan szótanulási módszereket mutat be, amik közül remélhetőleg te is megtalálod a neked valót.

Az alapok:

Mielőtt elkezdenénk a gyakorlati fogásokat tárgyalni, le kell fektetni egy-két alapelvet:

Ennél azonban még jobb hírünk van! Minél jobban uralod a saját rutinodat és minél eredményesebb leszel, annál jobban fogod élvezni a tanulást! Idegen nyelvet beszélni öröm, ami új perspektívákhoz juttat. Szavakat tanulni pedig igenis lehetséges nemtől és kortól függetlenül bármikor. Nézzük is meg, hogy milyen bevált módszerek vannak a szavak megjegyzésére!

1) Iratkozz fel egy anyanyelvi beszélő hírlevelére, aki olyan témában gyárt tartalmakat, ami téged érdekel!

Akármi is legyen a hobbid, szinte biztos, hogy az interneten van olyan szakértő vagy Youtuber, aki tartalmakat hoz létre a téged érdeklő témában és még levelező listája is van. Ha még nem botlottál bele magadtól egy ilyenbe, egyszerű keresőszavakat beírva a Google-be lehet találni tartalmakat. Döntsd el, melyik irány és előadó a szimpatikus és iratkozz fel a listájára. Még akkor is, ha eleinte csak kevés szót értesz meg abból, amit ír vagy mond, idővel észreveszed mik a gyakran megjelenő kifejezések és azokat megtanulod. Majd még többet és többet. Nincs is annál inspirálóbb, mint azzal foglalkozni, ami valóban érdekel és mellette még nyelvtudással is gyarapodni! Két legyet egy csapásra!

2) Szókártyák: a régi és jól bevált módszer

Nem hiába nem kopott még ki a szótanulási módszerek közül a szókártya, hiszen egyszerű és nagyszerű! A módszer lényege az, hogy a megtanulandó szavakat vagy kifejezéseket felírjuk egy kártyára idegen nyelven és magyarul is. Két külön oldalra, természetesen. A kártyák egyik oldalát olvasva próbáljunk meg emlékezni, mi is szerepel a másik oldalon? Ellenőrizzünk, menjünk végig a paklin és kezdjük elölről mindaddig, míg az egészet kívülről nem fújjuk. Azokat a kártyákat, amiket nem találtunk el külön is tehetjük és újra végigmehetünk rajtuk, mielőtt visszakeverjük őket a fő pakliba. Tematikus csomagokat is létrehozhatunk vagy segítségül hívhatjuk őket a heti szóadag megtanulásához.

Online oldalak is léteznek, ahol virtuális szetteket hozhatunk létre és oszthatjuk meg őket másokkal is, illetve a mások által megalkotott csomagokhoz is hozzáférhetünk. Ilyen oldal például a quizlet.com.

3) Meglátni és megjegyezni

Ismeretes, hogy az emberek döntő többsége vizuális ingerek alapján tanul és jegyez meg dolgokat. Így egyszerűen jobban megragadnak. Te is közéjük tartozol? Jó. A szókártyához hasonlóan megalkothatjuk a szó és kép kombinációjú kártyákat. Ezek lehetnek nyomtatott vagy kivágott képek, de egyszerű, stilizált rajzok is. Próbálj meg olyan képre vagy jelenetre gondolni, ami kifejezi a szó jelentését és úgy véled, erről mindig eszedbe fog jutni az adott szókapcsolat. Rajzold le! Nem kell Picassonak lenni, elég, ha te tudod, mit szimbolizál az adott kép vagy firkálmány.

4) Meglátni és kimondani

Egy idegen nyelv elsajátításának nem csak a szavak írásban való felismerése a lényege, hanem a megtanult szavak használata is beszéd közben. Így az újonnan elsajátított szavakat mondjuk ki, felmondással gyakoroljunk. A helyes kiejtés megtanulásához segítségünkre lehet egy egynyelvű online szótár. Csakis elismert szótárat válasszunk és mindenképpen olyat, amiben a szavak mellett látható egy kis hangszóró ikon, amire rákattintva a program kimondja az adott szót célnyelven. Utánozzuk és tanuljuk meg a helyes kiejtést! Ez majd segít beszélni és megérteni a hallottakat. Ne mulasszuk el ezt a lépést, mert egy rosszul megtanult kifejezést nehezebb felülírni a jóval!

5) Használj szótanuló applikációkat

Az utóbbi évek slágerei a szótanuló applikációk, amik folyamatos tanulásra késztetnek és különböző, képileg és hangilag is változatos módon kérik számon a tananyagot. Hozd ki belőlük a legtöbbet és foglalkozz velük naponta. Az applikációk feladatai játszva tanulásra sarkallnak és a kikapcsolódás egy formáját is jelentik. Számos változatuk ingyen elérhető. A legnagyobbak között van a Duolingo, a Lingio, a Wordzie Szótanító vagy a Babbel - csak hogy néhányat említsünk.

6) Merüljünk el az adott nyelvi környezetben amennyire csak lehet

Spanyolul tanulsz? Tökéletes! Állítsd át a telefonod, a laptopod és minden eszközöd nyelvét spanyolra. Nézz spanyol filmeket, olvass híreket spanyolul. Igyekezz megteremteni az anyanyelvihez leginkább hasonlító környezetet! Szerencse, hogy a mai világban az internet segítségével ezt nem is olyan lehetetlen elérni! Amikor pedig lehetőséged nyílik rá vagy meg szeretnéd jutalmazni magad egy szép eredményért ha teheted, utazz el a célnyelvi országba és próbáld ki nyelvtudásod élesben egy úgynevezett “nyelvi nyaralás” keretein belül. Erre kiváló lehetőségeket kínál a Katedra Travel.

7) Olvass gyakran és hallgass zenét

Olvass minden nap vagy másnap az általad tanult idegen nyelven. Mindegy, hogy csak egy kis időd van rá, legyen ez egy szokás! Az olvasás által megtapasztalod, hogy egyes szavak hogyan jelennek meg a szövegekben és milyen egyéb jelentéssel bírnak. Minél többet olvasol, annál több mindent fogsz tudni. Először kezdd csak azzal a témával, ami ismerős és érdekel. Amikor magabiztosabb vagy a nyelvtudásodban, választhatsz olyan szövegeket is, amik kevésbé ismerősek. Így a látókörödet is kiszélesítheted, hozzáférhetsz külföldi forrásokhoz. Olvasásnál nem kell minden szót értened (ez egy tipikus nyelvtanulói magas léc, amit az ember csak feleslegesen állít fel és csak frusztrációt szül). Próbáld meg a szöveg üzenetét megérteni először, majd ezután haladhatsz az összes szó megértése felé.

A zene egy másik hatékony szótanulási eszköz. Töltsünk le dalszövegeket és a szavak elsajátítása után énekeljünk együtt az előadóval! Attól függően, hogy mennyire megy, hagyjuk nyitva, vagy csukjuk be az ablakot ;)

8) Éjjel-nappal szótár

Okostelefonunk segítségével korlátlan hozzáférésünk van webes szótárakhoz, nem is beszélve azokról, amiket a telefonra le lehet tölteni és kapcsolat nélküli módban is lehet használni. Bármikor, amikor találkozunk egy új szóval, például utazás közben egy cikket olvasva, elővehetjük a telefonunkat és megnézhetjük, mit jelent!

9) Tematikus szótanulás

Témákhoz kapcsolódóan (is) érdemes szavakat tanulni az egymással össze nem függő szavak bebiflázása helyett. Így lehet egy adott témakör szavait együtt elsajátítani, mint például a nyelvvizsga-témakörök szókincse vagy különböző élethelyzetekhez kapcsolódó szavakat és kifejezéseket együtt megtanulni, mint például az orvosnál használatos kifejezések, mint a fájdalom kifejezése, a testrészek, az időkifejezések stb.

10) Szövegben tanuljunk szavakat

Ahelyett, hogy megpróbálnánk különálló, egymással össze nem függő szavakat és kifejezéseket tanulni, először is gyakoroljunk inkább szófordulatokat, rendszeresen együtt használt kifejezéseket! Szavak elsajátítására a legalkalmasabb pedig a szövegben való tanulás, ami egy adott szövegre koncentrál, amiből kiemeljük a megtanulni kívánt szavakat majd egy kupacban igyekszünk memorizálni őket. Ez segíteni fog a kifejezéseket mondatban elhelyezni, illetve lesz mihez kötnünk a tanultakat később. Sokkal egyszerűbb valamire úgy emlékezni, ha a fejünkben egy nagyobb egység alegységének a része. Például ha a nagyobb egység az étkezés és te ezen belül olvastál egy érdekes cikket egy most divatos diétáról, akkor annak a szavai jobban megragadnak, ha fel tudod idézni, hol és milyen formában, milyen összefüggésben láttad őket!

+1) Gyakorolj, aztán gyakorolj még többet!

Egy idegen nyelv elsajátítása sok gyakorlást igényel és ezt nem lehet megúszni. Az, hogy egyszer látjuk és meg is jegyezzük a szavakat a legtöbbünknek csak vágyálom. Ha egy szót már többször megnéztél, jelöld valahogy! Menj vissza a szótárban vagy a szótárfüzeteben és tegyél a szó mellé egy pontot. Amikor már három pont van egy szó mellett, írd ki külön és fordíts rá kiemelt figyelmet, hogy azt megtanuld. Gyakorolj minden nap és gyakorolj rendszeresen. A legjobb pedig az, ha beiratkozol egy nyelvtanfolyamra, ahol irányított segítséget kaphatsz céljad eléréséhez.

Aki szervezett keretek között, például a Katedra Nyelviskola iskoláiban tanulja a nyelvet, biztos lehet benne, hogy nyelvtanára irányítása mellett a szavak megtanulása sem jelent majd problémát. A Katedra kiválóan felkészült oktatói nagy hangsúlyt fektetnek a szókincs bővítésére és többek között a fenti módszerek alkalmazásával és sok-sok gyakorlással segítik elő, hogy a szavak tartósan a hallgatók memóriájában ragadjanak.

A Katedra Nyelviskola országszerte kínál online nyelvtanfolyamokat, míg 20 magyarországi városban várja tanteremben az egyéni és csoportos hallgatókat. Minden jelentkező számára biztosítják az ingyenes szintfelmérés lehetőségét és az eredmény alapján szakmailag megalapozott képzési tanácsadást nyújtanak, mely garantálja, hogy a nyelvtanuló a megfelelő nyelvi szinten és a hozzá leginkább passzoló képzési típusban kezdi meg a nyelvtanulást.

Rovatok