Index Vakbarát Hírportál

Egy sor betegséget megelőzhetünk, ha elég rostot eszünk

2023. március 9., csütörtök 16:45

Napi 30 gramm rost csökkentheti az érrendszeri betegségek és a vastagbélrák kockázatát.

A táplálkozástudomány régóta kutatja az élelmi rostok szerepét az emésztés egészségében. Ma már bizonyított, hogy napi legalább 25-30 gramm rost elfogyasztása csökkenti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a székrekedés, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a vastagbélrák. Ennek ellenére sem a felnőtt, sem a gyermek lakosság napi rostbevitele nem éri el a megfelelő mennyiséget.

A rostok megóvják a bélflóra épségét, egyensúlyát, mindemellett pedig fokozzák a telítettségérzést, lassítják a szénhidrátok felszívódását, és hozzájárulhatnak az egészséges testtömeg fenntartásához, eléréséhez. De még ennyiben sem merülnek ki az áldásos hatásai: rostban gazdag kiegyensúlyozott táplálkozással elejét vehetjük akár a leggyakoribb népbetegségek kialakulásának is.

Épp ezért olyan aggasztó az a tendencia, mely szerint a hazai lakosság rostfogyasztása igencsak elmarad a szakmai ajánlásoktól. A helytelen táplálkozási szokások már gyerekkorban megjelennek, a Nestlé Hungária országos, reprezentatív kutatása szerint ugyanis a kisiskolások közel harmadának a rostbevitele az ajánlás 70 százalékát sem éri el. A felmérésben résztvevő gyerekek mindössze 43 százaléka fogyaszt teljes értékű gabonát, a gyümölcs- és zöldségbevitelük pedig alig több, mint a napi 400 grammos ajánlás fele.*

Pedig a helyes rostbevitel egyáltalán nem ördöngösség, hiszen már az is rengeteget számít a napi célmennyiség elérése szempontjából, ha a reggelinket rostdúsan készítjük el. Érdemes megtekinteni a különböző termékek csomagolásán található tápértékadatokat, és a rosttartalmat is figyelembe venni a napi menü összeállításakor. Például a legtöbb Nestlé gabonapehely első számú összetevője a teljes értékű gabona, amely jelentősen hozzájárul a megfelelő rostbevitelhez, ezáltal egy kiegyensúlyozott reggeli része lehet, akárcsak a természetes cikóriatartalmú Ricoré, ami kisétkezéshez is ideális választás. A Garden Gourmet termékek fehérjében is gazdag növényi alapú finomságok, melyek főétkezésekkor kínálnak egyszerű megoldást a napi rostbeviteli cél eléréséhez.

* 2014-ben végzett, 4-10 éves budapesti és kecskeméti gyerekekre reprezentatív táplálékbeviteli felmérést 2021-ben kiterjesztve ismételte meg a Nestlé Hungária: ezúttal egy országos lefedettségű reprezentatív mintán. A kutatást az InsightLab Piackutató Kft., a naplók elemzését pedig a NutriComp Bt. végezte.

Rovatok