Index Vakbarát Hírportál

Ez már nem a távoli jövő, hanem maga a valóság: rövidlátókká válunk

2023. április 17., hétfő 14:08

Napjainkban az emberek 34,6%-át érinti, 2050-re azonban a prognózis szerint már 50%-ukat, vagyis minden második ember rövidlátó lehet. Mi lehet ennek az oka? És vajon tehetünk ellene?

A vészharang megkondult

A múlt század óta globálisan és drasztikus mértékben terjed a rövidlátás.

Európában a 25-29 évesek közel felét érinti a probléma és elgondolkodtató, hogy a myopia előfordulása az 1960-as években születetteknél az 1920-as években született emberekéhez képest megduplázódott.

– írja Chris Hammond, a King's College London szemész professzora.

A szakemberek a vészharangot már világszerte megkongatták és ha hihetünk nekik – márpedig miért ne hinnénk, hiszen a szakma nagyjairól van szó – a rövidlátás előfordulása a világ társadalmaiban évről évre rohamosan növekszik. 2000-ben Közép-Európában a népesség 20,5%-a rendelkezett myopia fénytörési hibával. Ez az arány 2020-ra 34,6%-ra növekedett és 2050-re előreláthatólag elérjük a 54,1%-ot. És a probléma egyre több gyermeket érint.

Amennyiben a látásprobléma kezeletlen marad, annak fokozódó látásromlás lehet a következménye. Bizonyított tény, hogy a felnőttkori rövidlátás egyik oka lehet, hogy valaki gyerekkora óta kisfokú rövidlátó, de nem diagnosztizálták, ezért sosem viselt korrekciót. Pedig ha a myopiát időben felfedezik és kezelik, az nagy hatékonysággal képes lelassítani a látásromlás növekedési ütemét.

Már gyermekkorban kialakulhat

Ideális esetben a kisgyerekek 3-6 éves korig nem használnának okostelefont, és iskoláskorba érve sem töltenének napi másfél-két óránál több időt képernyő előtt, mert a huzamosabb időn keresztül történő közelre nézés, a mesterséges fények, az éjszakába nyúló okostelefonozás, videójátékozás nagyban hozzájárul a rövidlátás kialakulásához.

A kisgyermekkorban jelentkező, úgynevezett korai rövidlátás mellett gyakori a serdülőkori rövidlátás is. Ennek az az oka, hogy 14-15 éves korban hirtelen kezdenek el nőni a fiatalok és a szemtengely, illetve a szemüreg hossza is növekszik. Ha ez nincs arányban, akkor az akár drasztikus látásromlást is okozhat.

Mi okozza a rövidlátást?

A myopia (azaz a rövidlátás) mára sajnos igazi népbetegséggé nőtte ki magát és egyre fiatalabb korosztályokat is érint. A gének ugyan fontosak a rövidlátás kialakulásának előrejelzése szempontjából, nem lehet csupán a genetikával magyarázni, hogy a rövidlátás civilizációs problémává nőtt. A kutatások szerint ezért sokkal inkább a közelre tekintést igénylő tevékenységekkel töltött idő elmúlt években tapasztalt drasztikus növekedése a legfőbb felelős. Így befolyásoló tényezők lehetnek olyan körülmények, mint például a felsőoktatásban eltöltött hosszú évek száma, a képernyőkhöz kötött munka, a városi élet, valamint a szabadban töltött idő csökkenése is.

És hogy pontosan mi is történik, amikor valaki rövidlátóvá válik? A szem fénytörési hibái a szemgolyó fejlődése során, leginkább gyermekkorban kezdődnek el. A modern társadalmakban a leggyakoribb fénytörési hiba a myopia, azaz a rövidlátás, melynek hátterében anatómiai tényezők állnak: a szem törőereje (dioptriája) és a szemgolyó hossza nem arányosak egymással. Myopia esetén a fénysugarak nem a retinán, hanem előtte fókuszálódnak, ezáltal állandó homályos látást okoznak távolra tekintéskor, de közelre tekintéskor a látás továbbra is éles marad.

A myopia tünetei gyermekeknél

A rövidlátás kialakulásakor számos árulkodó tünetet lehet megfigyelni: ha gyermekünk gyakran panaszkodik fejfájásra, hunyorog távolba tekintéskor, koncentrációs nehézségei vannak, fáradékony és az iskolai teljesítménye is romlik, érdemes látásromlásra gyanakodni. Az iskolába járó gyerekeknél érdemes letesztelni, hogy 30 centiméteres távolságból megy-e az olvasás – nem hajolnak-e túlságosan közel a könyvhöz, füzethez- és öt méterről felismerik-e a látásélességet vizsgáló tábla feliratait, jelzéseit.

Már van megoldás!

A gyermekkori myopia egyszerű vizsgálattal diagnosztizálható, kezelésére a HOYA a világon elsőként fejlesztett ki egy olyan szemüveglencsét, amely amellett, hogy éleslátást biztosít, nagy hatékonysággal képes lelassítani a rövidlátó gyerekek látásromlásának növekedési ütemét. A magyar piacon 2021. augusztus 1. óta elérhető forradalmi szemüveglencse - melynek hatékonyságát már 6 éves klinikai eredmények igazolják* - az elvégzett klinikai kutatások szerint átlagosan akár 60%-kal képes lelassítani a rövidlátó gyerekek látásromlásának növekedési ütemét.** Ezt a hatást a hongkongi Polytechnik Egyetemmel közösen kifejlesztett egyedülálló technológia és a szemüveglencsében elhelyezkedő, méhkaptár alakú apró lencseszigetek speciális elosztása fejti ki. Ez a speciális lencsekialakítás lehetővé teszi, hogy a lencsével a rövidlátó gyerekek élesen és jól lássanak, miközben a rövidlátás növekedési üteme is lassul, ily módon a dioptriájuk jóval kisebb mértékbe növekszik.

Mi hát a teendőnk? Elsősorban az, hogy rendszeresen eljárjunk szűrővizsgálatra egy a közelünkben lévő MiYOSMART látásszakértő optikába. A többit már a szakemberek és a HOYA szemüveglencse megoldja!

További információk és Miyosmart látásszakértő optikák: www.miyosmart.hu

Rovatok