Index Vakbarát Hírportál

És te mit veszel, amikor adsz?

2023. április 28., péntek 09:55

A Máltai Szeretetszolgálat egyből és jól segít, mert részt vesz a nélkülözők életében.

Kivenni egy menekülő édesanya kezéből a csecsemőjét, hogy pár percet pihenhessen.

Levenni egy fogyatékos emberről a tehetetlenség bélyegét, és önállósághoz segíteni.

Rávenni egy hajléktalan embert az intézményi ellátásra, krónikus betegségei kezelésére.

Megvenni nélkülöző gyerekek karácsonyi csomagját, tanfelszerelését.

Elvenni függő szülők felnőtt gyermekétől a meggyőződést, hogy ő a hibás, és kimondhatóvá tenni a fájdalmait.

Átvenni az ápolásra szoruló idős, beteg emberek és családjuk terheit.

Elővenni a máltai mentős lélekjelenlétet szolgálati időn kívül is.

Felvenni a műszakot a határon, több mint egy évvel a háború kitörése után is.

Bevenni a sikerben és közösségi élményben nem részesülő fiatalokat zenekarba, focicsapatba, a Jelenlét Pontok, a Máltai Játszóterek szabadidős programjaiba.

Figyelembe venni a segítő szakma legfrissebb tudományos eredményeit.

Összevenni és eljuttatni a segélyszállítmányt a földrengés, a folyamatos áramkimaradások, a tömegeket sújtó ivóvízhiány helyszíneire.

Észrevenni a sérült gyermeket nevelő szülők, az idegen országban új életet kezdők, a munkaerőpiacon hátrányt szenvedők megpróbáltatásait.

Emberszámba venni a méltóságuktól megfosztottakat. Segíteni kézbe venni az életüket.

Töredékes lista arról, mi mindent lehet venni azért, hogy adjunk.

Az odaadás nem más, mint részvétel, adni valójában azt jelenti: venni. Komolyan venni a másik ember szükségét, részt venni az életében. A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak fő eszköze ez a részvétel, a jelenlét, a szükséghelyzetben lévő emberekkel való közvetlen kapcsolat. Ez a kulcsa annak, hogy a segítség a legjobbkor a legjobb helyre érkezzen. A Máltai Szeretetszolgálat egyből segít a mindennapokban és a krízisekben egyaránt: a fogyatékossággal élők, az idősek, a betegek, a hajléktalan, a szenvedélybeteg és a nélkülöző emberek, a rászoruló családok folyamatos szolgálata mellett a hirtelen fellépő válságokra is azonnal reagál, háború, természeti katasztrófák idején is az elsők között nyújt segítséget.

Segíteni csak jól szabad. A máltai szolgálat ezért professzionális, de nem gépies, személyes, de nem kizárólagos, gyors, de nem előkészítetlen. A Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben – melegedőkben, szállókon, fogyatékos- és idősotthonokban, napközikben, tanodákban, családok átmeneti otthonában – a napi tizenötezer rászoruló emberről való gondoskodás mellett az elmúlt évben 115 ezer ukrajnai menekült, a 2023. februári földrengés sújtotta szír és török területek többezer lakója, és egyéb nemzetközi humanitárius programok révén sok városnyi rászoruló ember kapott célzott segítséget a magyar Máltaiaktól. A Máltai Szeretetszolgálat egyből segít – mert mindig jelen van. Elkötelezetten, szaktudással, emberséggel.

Ilyen mértékű és színvonalú segítő szolgálat nem működhetne tartósan a társadalom odaadása, tehát részvétele nélkül. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több mint harminc éve nem csak a rászorulók kiszámítható támasza, hanem megbízható közvetítője a jó szándékú emberek felajánlásainak, akik képességeiket, idejüket és lehetőségeiket mások javára fordítanák. Akik adnak a magukéból azért, hogy egy másik sorsban részt vegyenek. Akik tudják, mi mindent lehet venni az időnek, a figyelemnek, a segítő szándéknak – vagy az adónak – akár csak egyetlen százalékából.

Vegyél részt, adj egy részt te is! Kérünk, támogasd a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját személyi jövedelemadód 1%-ával, hogy egyből segíthessünk ott, ahol baj van.

Rovatok